ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν το πορτοφόλι μας

πέντε-ερωτήσεις-απαντήσεις-που-αφορ-122882

Τα «ΝΕΑ» απαντούν στις δικές σας ερωτήσεις για όλα όσα έχουν αλλάξει στις καθημερινές συναλλαγές μας την εποχή του κοροναϊού. Για τις αναλήψεις μετρητών με κάρτες, την καταβολή των δόσεων των δανείων και την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και για τους δικαιούχους των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

To Δώρο Πάσχα

Είμαι εργαζόμενος σε επιχείρηση που δεν έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της. Θα πρέπει ο εργοδότης μου να μου καταβάλει φέτος δώρο Πάσχα, και έως πότε;

Οσον αφορά την καταβολή του δώρου Πάσχα για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους προβλέπεται ότι θα πρέπει να το καταβάλουν κανονικά στους εργαζομένους τους έως τη Μεγάλη Τέταρτη.

Πληρωμή λογαριασμών

Ανήκω στην κατηγορία των εργαζομένων που αμείβονται με το επίδομα των 800 ευρώ επειδή ο εργοδότης μου ανέστειλε τη σύμβαση εργασίας μου. Δικαιούμαι να μην πληρώσω τον λογαριασμό ρεύματος για όσο διάστημα παραμένω σε αυτό το καθεστώς;

Οχι, δεν δικαιούστε, καθώς δεν υπάρχει απόφαση αναστολής των πληρωμών των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Θα πρέπει να συνεχίζετε να πληρώνετε κανονικά το ποσό που καταναλώνετε, όπως συνέβαινε και πριν από τη λήψη των περιοριστικών μέτρων. Εκτός και αν η εταιρεία προμήθειας ρεύματος από την οποία ηλεκτροδοτείστε έχει εφαρμόσει σχετική εμπορική πολιτική αναστολής πληρωμών.

Για δευτερογενή δραστηριότητα

Τι προβλέπεται για τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας αναφορικά με το επίδομα των 800 ευρώ;

Για τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας υπάρχει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ φόρμα υποβολής, η οποία είναι εμπλουτισμένη με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις (ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πληττόμενες), καθώς και οι εργαζόμενοί τους να απολαύσουν τα αντίστοιχα για κάθε κατηγορία ευεργετήματα των μέτρων στήριξης.

Προθεσμίες για Εφορία

Πότε λήγει η παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για ευπαθείς ομάδες για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν στο πλαίσιο των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19;

Στις 30 Μαρτίου 2020 δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Β’ 1083) η υπ’ αριθμ. Α. 1060 Απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, μέσω της οποίας παρατείνονται έως και τις 10 Απριλίου 2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών που λήγουν 31.03.2020, των φυσικών προσώπων:

  • που συμπληρώνουν μέχρι 31.12.2020 το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, ή
  • που παρουσιάζουν βαριά αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, όπως προκύπτει από την τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογικού έτους 2018 που έχει υποβληθεί ως την έναρξη ισχύος της παρούσας ή από άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση. Εως τις 10 Απριλίου και για τις ίδιες κατηγορίες φυσικών προσώπων παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, των οποίων οι δόσεις καταβάλλονταν ως 31 Μαρτίου 2020.

Ανέπαφες συναλλαγές

Για ποιο διάστημα θα ισχύουν τα 50 ευρώ ως ανώτατο όριο ανέπαφων συναλλαγών χωρίς τη χρήση PIN;

Εως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 το όριο των ανέπαφων συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ θα ανέρχεται στο ύψος των 50 ευρώ, έναντι 25 ευρώ που ίσχυε. Ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο είναι προσωρινής εφαρμογής και αφορά τους επόμενους δύο μήνες (Απρίλιο και Μάιο). Μάλιστα, εκτιμάται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των συναλλαγών σε καταστήματα τροφίμων, πρατήρια καυσίμων και φαρμακεία θα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την πληκτρολόγηση του ΡΙΝ από τον κάτοχο της χρεωστικής, πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτας.

Με τον τρόπο αυτόν ελαχιστοποιείται σημαντικά η φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS. Πάντως όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ορίου ποσού, πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς να παραδίδεται η κάρτα πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος που διενεργείται η συναλλαγή. Για συναλλαγές όμως πέραν του ποσού των 50 ευρώ θα συνεχίσει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου