ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Blue Club κατά Μπέου και υπέρ εκδήλωσης στο «Π. Μαγουλάς»

blue-club-κατά-μπέου-και-υπέρ-εκδήλωσης-στο-π-866826

Οι οργανωμένοι φίλαθλοι της Νίκης Βόλου και το Blue Club «Παναγιώτης Ντοκούζης» – Θύρα 3, πήρε θέση σχετικά με την ακύρωση συναυλίας της «Εστουδιαντίνας», προτείνοντας να πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του «Παντελής Μαγουλάς», ενώ τονίζεται πως δεν τους αφορούν οι θεσμικές και επαγγελματικές συναλλαγές του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, που ίσως έχει με την ΠΑΕ Νίκη.

«Εμείς εκφράζουμε την καρδιά του ξεριζωμένου πρόσφυγα και τα λαϊκά στρώματα που αναγεννήθηκαν από τις στάχτες της Μικρασιατικής καταστροφής», σχολιάζεται μεταξύ άλλων. Αναλυτικά:

«Η Μικρασιατική Καταστροφή θεωρείται ως η μεγαλύτερη συμφορά του Νεότερου Ελληνισμού. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης ξεριζώθηκε από την προαιώνια πατρίδα του. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες και Αρμένιοι Χριστιανοί εξοντώθηκαν και οι υπόλοιποι ήρθαν ως πρόσφυγες, χωρίς τις περιουσίες τους, στην Ελλάδα. Το σχεδόν χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος έπρεπε τάχιστα να στεγάσει και να περιθάλψει αυτόν τον τεράστιο πληθυσμό. Οι πρόσφυγες της Μικρασίας οι οποίοι εκδιώχτηκαν ως Ελληνες αλλά στην Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν ως «Τούρκοι», κατάφεραν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία και να ορθοποδήσουν, δίνοντας μεγάλη ώθηση στην οικονομία αφού υπήρχαν άφθονα εργατικά χέρια, ενώ προσέφεραν πολλά σε πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο (μουσική, τέχνες, γράμματα, τρόπος ζωής κλπ).

Φέτος συμπληρώνοντας 100 χρόνια απ’ την ανείπωτη καταστροφή της Μικράς Ασίας, τη μεγαλύτερη του νεότερου Ελληνισμού, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας διοργανώνονται εκδηλώσεις εις μνήμης του πόνου που αυτή προκάλεσε.

Ετσι και στην περιοχή μας στη Νέα Ιωνία στον Βόλο, που πήρε το όνομά της ακριβώς επειδή υποδέχτηκε μεγάλο μέρος των προσφύγων τότε, τιμώντας τα 100 χρόνια απ’ τη καταστροφή της Σμύρνης, στις 24 Αυγούστου στο Δημοτικό θέατρο Νέας Ιωνίας θα γινόταν εκδήλωση με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας γνωστή σε διεθνές επίπεδο για την προσφορά της στη μουσική κι όχι μόνο!

Μια εκδήλωση όμως που με οργή πληροφορηθήκαμε πως με διάφορες φτηνές δικαιολογίες ακυρώθηκε από τον «δήμαρχο», που σαν σύγχρονος Αγάς άγεται και φέρεται σαν ιδιοκτήτης των πάντων σε αυτήν την πόλη.

Μόνο τυχαία λοιπόν δεν είναι η περιληπτική ιστορική αναδρομή που κάναμε παραπάνω, αφού μόνο ένας ανιστόρητος και πολιτισμικά αναίσθητος θα μπορούσε να μην σεβαστεί μια τέτοια εκδήλωση ορμώμενος από κάποιες προσωπικές κόντρες που ίσως έχει.

Στην ουσία με την κωμικοτραγική αυτή απόφαση δεν προσβάλλει μόνο τους πρόσφυγες, δεν προσβάλλει μόνο τη Νέα Ιωνία, ούτε μόνο τη Νίκη Βόλου. Με τη γελοία αυτή στάση του προσβάλλει τη μνήμη τόσων νεκρών και ένα μεγάλο μέρος όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά σε τελική ανάλυση της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας. Πάνω απ’ όλα όμως δεν σέβεται τις ρίζες ενός πολύ μεγάλου μέρους του Ελληνισμού. Αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνάμε και θα είμαστε κυριολεκτικά από ποτέ απέναντι του.

Δεν μας αφορούν οι θεσμικές και επαγγελματικές συναλλαγές, που ίσως έχει με την ΠΑΕ. Εμείς εκφράζουμε την καρδιά του ξεριζωμένου πρόσφυγα και τα λαϊκά στρώματα που αναγεννήθηκαν από τις στάχτες της Μικρασιατικής καταστροφής.

Δεν του ζητάμε να πάρει την απόφαση πίσω. Οχι δεν θα μπούμε καν στη διαδικασία να του απευθύνουμε τον λόγο. Μετά από μια τέτοια απόφαση θα ήμασταν αναξιοπρεπείς αν μπαίναμε σε ένα τέτοιο διάλογο. Ελπίζουμε όμως με αφορμή ένα τέτοιο δυσάρεστο γεγονός να τον καμαρώνουν οι ψηφοφόροι του σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα ΑΛΛΑ κυρίως οι εκπρόσωποί του και οι ψηφοφόροι του στη Νέα Ιωνία. Προφανώς από έπαρση και αλαζονεία ούτε καν αυτούς δεν σκέφτηκε. Εκτός αν νομίζουν κάποιοι ότι όλα εξαγοράζονται με κόμβους και λαμπάκια. Τουλάχιστον ας ξυπνήσουν αυτοί που έκαναν το λάθος. Γιατί το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

Υγ1: Ολοι οι άνθρωποι απ’ τον πιο αδύναμο μέχρι τον πιο «δυνατό» έχουμε ένα ταβάνι. Κάποιοι έχουν αρχίσει να το ξεπερνάν!

Υγ2: Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Λαρισαίων για την ευαισθητοποίηση του και την παραχώρηση του χώρου, που μας προτείνει, αλλά η εκδήλωση πρέπει να γίνει στην πόλη μας θέλει δεν θέλει ο Καίσαρας. Προτείνουμε μάλιστα ως χώρο πραγματοποίησης μιας εκδήλωσης την ιστορική έδρα της Νικάρας μας, το γήπεδο «Παντελής Μαγουλάς».

Και μας λέει ένα σύνθημά μας:

«Οσο οι παππούδες μας μιλάνε για την Σμύρνη

για τον ξεριζωμό και για την προσφυγιά

η φλόγα από μέσα μας δεν σβήνει

και η καρδιά κτυπά πιο δυνατά».

BLUE CLUB

«Π. ΝΤΟΚΟΥΖΗΣ» 1985

ΘΥΡΑ 3

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου