ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση στο Βόλο για την επέτειο εξέγερσης των εργατών

εκδήλωση-στο-βόλο-για-την-επέτειο-εξέγ-841414

Ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση, με θέμα «2 Ιούνη 1936 – 80 χρόνια από την απεργιακή εξέγερση των εργατών του Βόλου», διοργανώνεται από την Εργατική Αυτονομία – ανεξάρτητο συνδικαλιστικό σχήμα για την Πέμπτη 2 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο Σαράτση του παραλιακού συγκροτήματος «Παπαστράτου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο ιστορικός Αντώνης Αντωνίου και ο Θοδωρής Πανόπουλος από την «Εργατική Αυτονομία».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση σχετικά με την εκδήλωση, «Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απεργιακή εξέγερση του Μάη – Ιούνη του 1936. Το κίνημα αυτό ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη και εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσά τους και στο Βόλο. Η απεργία, την οποία ξεκίνησαν αρχικά οι καπνεργάτες, γρήγορα ξεπέρασε τα κλαδικά – οικονομικά αιτήματα, πήρε πολιτικό χαρακτήρα και μετατράπηκε σε ανοιχτή εξέγερση.

Η απάντηση της κυβέρνησης του Ι. Μεταξά ήταν η βίαιη καταστολή μέσω του στρατού και κυρίως μέσω της χωροφυλακής. Σαν αποτέλεσμα οι μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και το Βόλο βάφονται με το αίμα των εργατών.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να μάθουμε και να αναδείξουμε την ιστορία των εργατικών αγώνων αλλά και να αντλήσουμε συμπεράσματα για το σήμερα. Η πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος πάνω σε ταξική βάση όπως και η πολιτική πάλη για την οικοδόμηση μιας νέας Αριστεράς δεν μπορεί παρά να πατάει πάνω στην εμπειρία των εργατικών αγώνων ολόκληρου του προηγούμενου αιώνα. Και η απεργιακή εργατική εξέγερση του 1936 αποτελεί μια λαμπρή και ηρωική σελίδα σε αυτή την ιστορία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου