ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός για τα Σπίτια Γαλήνης ~ Αναζητείται λύση από την τοπική εκκλησία

προβληματισμός-για-τα-σπίτια-γαλήνης-824845

Δυσχερής καθίσταται η προσφορά συσσιτίων σε απόρους, που ξεπερνούν τα 1.600 άτομα, λόγω του δεύτερου lockdown

Στο «κόκκινο» η αγωνία για τη λειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος, που προσφέρουν καθημερινά φαγητό σε περισσότερους από 1.600 απόρους, με το δεύτερο lockdown να οδηγεί σε δραματική μείωση των εσόδων των ενοριακών ναών. Ωστόσο, δεν υπάρχει κωδικός που να προβλέπει τη μετακίνηση των σιτιζομένων στα αντίστοιχα σημεία διανομής φαγητού στη διάρκεια της καραντίνας, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πρακτικά ζητήματα, που δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με κλειστές τις πόρτες τελούνται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι λειτουργίες σε όλους τους ναούς, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, επιτρέποντας να παραμένουν ανοιχτοί μόνο για ατομική προσευχή και προσκύνημα, σε ώρες που δεν τελούνται λειτουργίες.

Με τα νέα μέτρα σε ισχύ, οι ενοριακοί ναοί αντιμετωπίζουν εκ των πραγμάτων δραματική μείωση εσόδων, με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι στη διάρκεια του δεύτερου lockdown.

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την αναστολή λειτουργίας των Σπιτιών Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος στη διάρκεια του προηγούμενου lockdown, εγείρονται αγωνιώδη ερωτήματα, για τα συσσίτια απόρων.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με την πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνό Κιαμέτη, ο οποίος επεσήμανε ότι «το δεύτερο lockdown ανατρέπει ολόκληρη τη ζωή της Εκκλησίας, όπως έχουν ανατραπεί πολλά δεδομένα της ζωής μας, αλλά είναι κάτι αναγκαστικό, που το υπομένουμε όλοι, για ένα και μοναδικό σκοπό. Για να αποτρέψουμε τη διάδοση της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι κάτι επώδυνο, αναγκαίο αυτή τη στιγμή. Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό. Κανένας δεν είναι αναπαυμένος. Μας δίνει δύναμη μόνο ότι είναι κάτι παροδικό, προσωρινό».

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρακτικές δυσκολίες που διαμορφώνει η δεύτερη καραντίνα, ο π. Δαμασκηνός ανέφερε ότι: «Με κλειστούς ναούς κατά την τέλεση των λειτουργιών, δεν μπορούν να υπάρξουν έσοδα για να υποστηριχθούν. Θα έπρεπε να προβλεφτεί από την πολιτεία η ενίσχυση της Εκκλησίας, για να καλύψει τις φιλανθρωπικές ανάγκες, αλλά και ο κωδικός που θα επιτρέψει τόσο στους σιτιζόμενους, όσο και τις εθελόντριες, να μεταβούν στα Σπίτια Γαλήνης στη διάρκεια της απαγόρευσης. Είναι μια βασική λεπτομέρεια που δεν έχει προβλεφθεί». Με την τοπική Εκκλησία να διερευνά τρόπους για την συνδρομή των απόρων στο συγκεκριμένο διάστημα, τα πρακτικά προβλήματα παραμένουν.

Σχεδόν μηδενικά έσοδα

Διάχυτος ο προβληματισμός στη Μητρόπολη Δημητριάδος, με τον π. Αμφιλόχιο Μήλτο, γραμματέα της τοπικής Εκκλησίας και προϊστάμενο του ιερού ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, να επισημαίνει ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες. «Οσο μας το επιτρέψουν τα έσοδά μας, θα συνεχιστεί η λειτουργία του Σπιτιού Γαλήνης. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν έσοδα στους ναούς, τα συσσίτια απόρων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Απαγορεύουν την παρουσία των πιστών στη θεία λειτουργία, αλλά δεν σκέπτονται πως θα ενισχύσουν τα ταμεία», είπε.

Εκφράζοντας την αγωνία του, ο π. Αμφιλόχιος κατέστησε σαφές ότι: «Οσο έχουμε οικονομική δυνατότητα και όσο οι κυρίες μπορούν να έρχονται, θα συνεχιστεί η λειτουργία του Σπιτιού Γαλήνης. Οσο μας στηρίζει ο κόσμος θα υπάρχει το συσσίτιο, αλλά με κλειστές εκκλησίες και χωρίς έσοδα, υπάρχει πρόβλημα».

Η Εκκλησία σέβεται τα μέτρα

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το καθεστώς λειτουργίας των ναών μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ο υπεύθυνος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Επιφάνιος Οικονόμου, επεσήμανε ότι: «Οι ναοί είναι κλειστοί μόνο κατά την τέλεση της λειτουργίας. Τις λοιπές ώρες είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή».

Σε πρώτη ανάγνωση, οι συνθήκες είναι διαφορετικές σε σύγκριση με το προηγούμενο lockdown, με τον π. Επιφάνειο να επισημαίνει, ωστόσο, ότι «έτσι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Η πράξη θα δείξει περί τίνος ακριβώς πρόκειται και τι ακριβώς θα συμβεί».

Αρκετοί ναοί έχουν ενεργοποιήσει την διαδικτυακή μετάδοση της τέλεσης λειτουργιών, με την παράλληλη συνδρομή του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

«Ο λαός είναι πάρα πολύ στενοχωρημένος για το γεγονός ότι στερείται για δεύτερη φορά τη θεία λατρεία. Σε κάθε περίπτωση, η Εκκλησία μας και ο λαός μας ξέρουν να υπακούν στους κανόνες και τους όρους, αλλά από την άλλη απαιτούμε και σεβασμό στην πίστη και στην ευσέβεια του λαού», δήλωσε σε αυστηρό τόνο ο υπεύθυνος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Αναφερόμενος, τέλος, στα Σπίτια Γαλήνης, επεσήμανε ότι «δεν έχει προβλεφθεί από το κράτος να παραμείνουν ανοιχτά, γιατί τόσο οι εθελόντριες, όσοι και οι φτωχοί που θα πάνε για να πάρουν φαγητό, δεν νομιμοποιούνται να μετακινηθούν γι αυτό τον σκοπό και κινδυνεύουν με το φράγμα του προστίμου. Βέβαια η Εκκλησία θα βρει τρόπους να συντρέξει, αλλά αυτή είναι η γενική εικόνα».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι επιβεβλημένη η εξεύρεση λύσης, γιατί τα προβλήματα του κόσμου και η ανεργία οξύνονται, τα αιτήματα για σίτιση παραμένουν σταθερά και η τοπική Εκκλησία καλείται να στηρίξει, έστω και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, το φιλανθρωπικό της έργο, με την συνδρομή του κόσμου, των πιστών, που στηρίζουν με περισσή ευαισθησία, επί πολλά χρόνια, την προσφορά στον συνάνθρωπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου