Κληρικοί της Μητρόπολης Δημητριάδος μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα νέα μέτρα
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στους χώρους λατρείας, με τη Μαγνησία από χθες στο «κόκκινο», καθώς σύμφωνα με τα ισχύοντα, το σύνολο των πιστών που επιτρέπεται να παρευρίσκεται εντός των ναών δεν μπορεί να ξεπερνά τα εννέα άτομα, με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τα πρώτα σχόλια κληρικών της Μητρόπολης Δημητριάδος και το κλίμα προβληματισμού που επικρατεί στην τοπική Εκκλησία, λόγω των νέων μέτρων που τέθηκαν ουσιαστικά από χθες σε ισχύ, ενώ αναμένεται να κοινοποιηθεί η σχετική εγκύκλιος στους ναούς.
Υπέρ της τήρησης των μέτρων και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας τέθηκε ευθύς εξαρχής η τοπική Εκκλησία, με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο να προτρέπει τους πιστούς, στο μήνυμά του που διαβάστηκε προχθές σε όλους τους ναούς, να φορούν τη μάσκα και να υιοθετούν τις παραινέσεις των ειδικών.
«Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που επιβάλλει η πολιτεία. Είναι μονόδρομος», δήλωσε ο π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος. Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η χθεσινή ανακοίνωση δεν τον εξέπληξε, παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας, για να τονίσει ότι «ο μικρός αριθμός των πιστών στους ναούς είναι μεγάλη υπέρβαση, αλλά ταυτόχρονα είναι η ώρα να σταθούμε με ευθύνη απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό».
Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο θα επηρεάσει τη λειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης η παραπάνω εξέλιξη, με δεδομένο ότι ο οβολός των πιστών είναι ο βασικός «αιμοδότης» των καθημερινών συσσιτίων για απόρους. Στο σημείο αυτό ο π. Δαμασκηνός εξέφρασε τον προβληματισμό του, επισημαίνοντας κατ’ αρχάς ότι «αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες», ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί να προβλεφτεί επί του παρόντος ποιες επιπτώσεις θα προκύψουν.
Με τις τεχνικές λεπτομέρειες να αναμένονται στους ναούς, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος εκτιμά ότι «ο κόσμος θα μπορεί να ανάβει το κεράκι του, μπαίνοντας ανά εννέα άτομα και βγαίνοντας αμέσως και στο τέλος της θείας λειτουργίας θα μπαίνουν ανά εννέα άτομα για να κοινωνούν».
Περισσότερες θείες λειτουργίες
Ανάλογες θέσεις εξέφρασε ο π. Επιφάνιος Οικονόμου, υπεύθυνος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος, ο οποίος ανέφερε ότι «αργά ή γρήγορα θα γινόταν. Απλά έγινε πολύ ξαφνικά και από τη μια μέρα στην άλλη, περνάμε πλέον σε ένα άλλο επίπεδο».
Αποκωδικοποιώντας τη νέα συνθήκη που συνεπάγεται για τους ναούς η ένταξη της Μαγνησίας στις «κόκκινες» περιοχές της πανδημίας, επεσήμανε ότι «ενδεχομένως θα τελούνται περισσότερες θείες λειτουργίες μέσα στην εβδομάδα και σίγουρα το Σάββατο. Οι μεγάλοι ναοί το πράττουν ούτως ή αλλιώς. Δύο λειτουργίες την Κυριακή όπου αυτό είναι εφικτό. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό».
Η πρώτη σκέψη και το πρώτο συναίσθημα στο άκουσμα των μέτρων, αποτυπώνονται στη δήλωση του π. Επιφάνιου: «Ολα αυτά προκαλούν πόνο και θλίψη, αλλά ήταν κάτι αναμενόμενο. Ηταν θέμα ημερών να συμβεί και στη Μαγνησία. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, όπως το κάνουμε πάντοτε και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, γιατί στις δύσκολες στιγμές ο λαός μας έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από την Εκκλησία και την παρουσία και την παρηγοριά του ιερέως».
Θετικό ότι δεν κλείνουν οι ναοί
Με ψυχραιμία δέχτηκαν την ανακοίνωση οι ιερείς της Μητρόπολης Δημητριάδος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι ναοί θα λειτουργούν έστω και με τον ελάχιστο αριθμό πιστών.
Κληθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να καταθέσει το σχόλιό του, ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, ανέφερε: «Δεν έχω κανένα σχόλιο, τη στιγμή που η κατάσταση φαινόταν ότι όδευε προς τα εκεί. Θα προσαρμοστούμε στα δεδομένα και θα επαναφέρουμε πάλι τις διαδικτυακές ιερές ακολουθίες, ως πρώτο άκουσμα. Για τον χαρακτήρα των μέτρων, αυτό είναι σχόλιο που αφορά σε άλλους».
Αναπτύσσοντας τη συλλογιστική του, ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού τόνισε ότι «πρέπει να προσαρμόσουμε τις λατρευτικές μας ανάγκες και κρατώ ως θετικό μόνο το γεγονός ότι δεν κλείνουν οι ναοί και δεν σταματούν οι ιερές ακολουθίες».