ΤΟΠΙΚΑ

Ανακαινίζεται ο Μητροπολιτικός Ναός του Βόλου

ανακαινίζεται-ο-μητροπολιτικός-ναός-818779

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκπόνησης μελετών για τη βελτίωση της εικόνας του Μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο ναό περιλαμβάνουν τη στεγανοποίηση της στέγης, την αποκατάσταση της εξωτερικής πέτρας του ναού με καθαρισμό και ειδικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν και κατόπιν θα ακολουθήσει ο καθαρισμός των Αγιογραφιών και γενικότερα ο εξωραϊσμός της εικόνας του ναού εσωτερικά και εξωτερικά.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ανακαίνιση των χώρων της κατακόμβης και του χώρου της δομής «Δος Ημίν Σήμερον».

«Οι εργασίες ανακαίνισης είναι αναγκαίες, υπογραμμίζει ο προϊστάμενος του ναού π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, αν αναλογιστεί κανείς, προσθέτει ο ίδιος, ότι η στέγη κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’30. Σε ορισμένα σημεία της στέγης του ναού έχουν καταστραφεί τα κεραμίδια, διαπιστώνουμε ότι ορισμένες εποχές αναπτύσσονται φυτά και κατά συνέπεια πρέπει να γίνει στεγανοποίηση της στέγης, για να προστατευθούν οι Αγιογραφίες που βρίσκονται στο εσωτερικό του ναού».

Παράλληλα ο π. Χαρίλαος υπογραμμίζει ότι για την υλοποίηση των παραπάνω εργασιών απαιτείται πολύ υψηλό κόστος «το οποίο δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να το προσδιορίσουμε με ακρίβεια, αλλά οπωσδήποτε ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα οποία πρέπει να διατεθούν, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη να τακτοποιηθεί πρωτίστως η στέγη του ναού» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στόχος είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις να πραγματοποιηθούν στο ναό στη διάρκεια του καλοκαιριού «και με τη συμπαράσταση φυσικά του λαού να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση, τμηματικά, της στέγης του ναού. Ομως όλα εξαρτώνται από τη γενικότερη κατάσταση και κυρίως από την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων που είναι χρηματοδότες του έργου μας» επισημαίνει ο προϊστάμενος του ναού.

Ο π. Χαρίλαος υπενθυμίζει ότι «ο ναός μας είναι ιστορικός, είναι πλούσιος σε ιστορία, σε βιώματα, σε δράσεις αλλά δεν έχει περιουσιακά στοιχεία» και γι’ αυτό το λόγο προτρέπει όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα ή επιθυμούν να βοηθήσουν, να στηρίξουν την προσπάθεια, τονίζοντας ότι «έχουμε ανάγκη τη στήριξη του κόσμου».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου