ΤΟΠΙΚΑ

Ανω – κάτω με τη νέα ασφαλιστική ενημερότητα

ανω-κάτω-με-τη-νέα-ασφαλιστική-ενημερ-79893

Δεν έχει λειτουργήσει ακόμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα – Παγώνουν αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές – Αγνοια από τις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για την υπουργική απόφαση

Μπάχαλο με την ηλεκτρονική έκδοση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, που ήρθε για να λύσει τα χέρια των υπόχρεων, αλλά προς το παρόν προκαλεί τεράστια προβλήματα. Δεκατέσσερις μέρες μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η ψηφιακή πλατφόρμα δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να «παγώνουν» συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων, αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που μετά το τέλος της καραντίνας η αγορά πασχίζει για να επανεκκινήσει.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δηλώνουν άγνοια για τον τρόπο εφαρμογής της εν λόγω απόφασης, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου, καθώς δεν έχει εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος, ούτε έχουν δοθεί και οδηγίες για την πιστοποίηση των φορέων, με αποτέλεσμα συμβολαιογράφοι και πολίτες να είναι στα κάγκελα καθώς οι διαδικασίες δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Οι ασφαλιστικές ενημερότητες που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ δεν αφορούν στον τύπο που προβλέπει η υπουργική απόφαση με αποτέλεσμα να μπαίνει θέμα εγκυρότητάς τους. Οι συμβολαιογράφοι ζητούν να δοθεί άμεσα παράταση στην εφαρμογή της υπουργικής απόφασης μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα.

«Εφόσον η Πολιτεία δεν είναι έτοιμη να υλοποιήσει μία σημαντική ηλεκτρονική μεταρρύθμιση που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε γίνει, είναι απαραίτητο να υπάρξει αναστολή της εφαρμογής των νέων διατάξεων της ασφαλιστικής ενημερότητας, προκειμένου να προχωρήσουν οι συναλλαγές και να μην υπάρχει αυτό το κλίμα αβεβαιότητας ειδικά σε μία στιγμή που η ανάπτυξη είναι απαραίτητη για τη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Ιωάννης Κόνσουλας.

Επισημαίνεται ότι με την καινούργια υπουργική απόφαση διευρύνεται το πεδίο υποχρέωσης υποβολής της ασφαλιστικής ενημερότητας σε περισσότερους υπόχρεους προσαυξάνοντας τις χρονικές περιόδους ελέγχου τυχόν οφειλών στους πρώην φορείς του ΕΦΚΑ.

Από την υποχρέωση υποβολής εξαιρούνται συνταξιούχοι, άνεργοι, υπάλληλοι και γενικότερα κατηγορίες ασφαλισμένων που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες διατάξεις.

Εντούτοις με νέα απόφαση του υπουργού Εργασίας προχθές ορίζεται ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρονικά ενώ μέχρι τώρα γινόταν στο σώμα του συμβολαίου και μάλιστα η δήλωση θα ελέγχεται για την ορθότητά της.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση με τον κορονοϊό για να προχωρούν οι πράξεις τώρα που δεν είναι σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα πρέπει να λαμβάνονται δύο ασφαλιστικές ενημερότητες, μία από τον μεταβιβάζων το ακίνητο από την ΗΔΙΚΑ και μία από τον συμβολαιογράφο από το πρώην ΙΚΑ αν και αυτό δεν προβλέπεται στην υπουργική απόφαση.

Για το εν λόγω θέμα έχουν διαμαρτυρηθεί ήδη Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι όπως των Αθηνών, ο οποίος με επιστολή στα μέλη του σημειώνει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση δεν είναι υλοποιήσιμη υπό των σημερινών συνθηκών, ενώ χαρακτηρίζεται και την απόφαση και ατυχή στο κομμάτι που αφορά στον έλεγχο υπεύθυνων δηλώσεων «εν ευθέτω χρόνο».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου