ΤΟΠΙΚΑ

«Μνημόνιο» στο Νοσοκομείο

μνημόνιο-στο-νοσοκομείο-716489

Περιορισμό των δαπανών κατά 25% μέσα στο 2013 ζητά από το Νοσοκομείο Βόλου αλλά και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας η 5η Υ.Π.Ε που μάλιστα κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η 5ης ΥΠΕ αναλαμβάνει τη διενέργεια όλων των διαγωνισμών στο ΓΝΒ αλλά και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της διοικητικής της ευθύνης και με ενιαίες προδιαγραφές ενώ παράλληλα αυστηροποιείται ακόμη περισσότερο το πλαίσιο προμήθειας φαρμάκων αλλά και είσπραξης εξέταστρων.

Οι διαγωνισμοί που πλέον θα γίνονται απευθείας από την 5η ΥΠΕ θα αφορούν στη φύλαξη των εγκαταστάσεων, την εστίαση και την Καθαριότητα, τη πλύση του ιματισμού. Επίσης για

την υποστήριξη των οικονομικών υπηρεσιών, των μηχανογραφικών συστημάτων, την συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων καθώς και κάθε άλλη παροχή που προσφέρει υπηρεσίες outsourcing στο νοσοκομείο.

Η διενέργεια κεντρικών διαγωνισμών, θα γίνεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε Νοσοκομείου και με ενιαίες προδιαγραφές καθώς σύμφωνα με την 5η ΥΠΕ οι κεντρικοί διαγωνισμοί παρέχουν την δυνατότητα στην αναθέτουσα αρχή καλύτερης διαπραγμάτευσης, αποφυγής κατακερματισμού των διαδικασιών και μείωσης του οικονομικού και διοικητικού κόστους.

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές η διάρκεια ισχύος των συμβάσεων θα είναι για δύο έτη με δυνατότητα παράτασης για ένα επιπλέον έτος με συμφωνία και των δύο μερών.

Σύμφωνα εξάλλου με το Πρόγραμμα Προμηθειών Φαρμάκων, τα Νοσοκομεία θα προβαίνουν σε διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών με βάση τη δραστική ουσία για την προμήθεια του συνόλου των φαρμάκων, των οποίων η προστασία της δραστικής ουσίας έχει λήξει και για τα οποία κυκλοφορούν γενόσημα. Σε ότι αφορά τις Υφιστάμενες Συμβάσεις παροχής υπηρεσιών θα πρέπει τα νοσοκομεία να προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την κλήση των αναδόχων (αντισυμβαλλόμενων) με στόχο την αναπροσαρμογή του συμβατικού τιμήματος των υφισταμένων συμβάσεων, με προτεραιότητα στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτών και σε συνδυασμό με την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Επίσης εκτός από την αμοιβή εξέταστρων των πέντε (5) ευρώ, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην είσπραξη νοσηλίων που προέρχονται από τα νοσήλια πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, καθώς και σε πολίτες τρίτων χωρών και τα Νοσοκομεία θα πρέπει να προβαίνουν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και διαδικασίες αναζήτησης του φορέα, από τον οποίο θα εισπραχθούν τα νοσήλια, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε απώλεια εσόδων.

Τέλος όσον αφορά το φαρμακείο του ΓΝΒ που χορηγεί φάρμακα σε εξωτερικούς ασθενείς, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των σχετικών νόμων και εγκυκλίων που έχουν αποσταλεί σε όλα τα Νοσοκομεία, πρέπει υποχρεωτικά να είναι γενόσημα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου