ΤΟΠΙΚΑ

Ανω – κάτω το Επιμελητήριο

ανω-κάτω-το-επιμελητήριο-716525

Aνω – κάτω έχει γίνει τις τελευταίες μέρες το Επιμελητήριο Μαγνησίας, στον απόηχο της απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θαν. Τσαυτάρη να άρει την παραχώρηση της έκτασης της Περιφερειακής Αγοράς ΙΑΣΩΝ ΑΕ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η απόφαση έχει φέρει σε δεινή θέση τον Πρόεδρο του φορέα Τέλη Μπασδάνη, καθώς είναι αρκετοί οι διοικητικοί σύμβουλοι που τον κατηγορούν για ολιγωρία και για παλινωδίες στη στάση που τήρησε για το θέμα, με αποτέλεσμα ο φορέας να απεμπολήσει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, καθώς είναι γνωστό ότι στην εγκατάσταση των 48.000 τ.μ το Επιμελητήριο ήταν ο βασικός μέτοχος σε ποσοστό 45%, με τους υπόλοιπους φορείς (Περιφέρεια Δήμος Βόλου και Ενωση Βόλου) να κατέχουν το υπόλοιπο 55 %.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή συγκλήθηκε η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου με τον κ.κ. Πλαστάρα και Σταυρίδη, Καπούλα και Χαλίφα να ζητούν εξηγήσεις από τον κ. Μπασδάνη να εξηγήσει τη στάση του στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2012 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου φέρεται να συμφώνησε με τους κ. Αγοραστό, Σκοτινιώτη και Πρίντζο για τη δημιουργία του Κέντρου Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και Ανάπτυξης Θεσσαλίας, όπως προκύπτει και τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής.

Ο κ Πλαστάρας στην ίδια συνεδρίαση υπενθύμισε στον κ. Μπασδάνη τη θετική ψήφο που έδωσε τον Ιανουάριο του 2011 στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, περίοδο που δεν ήταν πρόεδρος, να παραχωρηθεί το ακίνητο στο Δήμο. Ο κ. Μπασδάνης στην ίδια συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής σημείωσε ότι δεν απεμπόλησε ποτέ τα δικαιώματα του Επιμελητηρίου. Τότε τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής ζήτησαν από τον κ. Μπασδάνη να κάνει δήλωση διάψευσης και παράλληλα να στείλει εξώδικο κατά του Δημάρχου.

Έτσι χθες ο κ. Μπασδάνης συμμορφούμενος με τις προτροπές της Διοικητικής Επιτροπής προχώρησε στη δήλωση διάψευσης στην οποία εκτός των άλλων επιτίθεται στο Δήμο Βόλου τον οποίο κατηγορεί ότι «αποτέλεσε προϊόν μυστικής διπλωματίας του με τον Υπουργό κ.Τσαυτάρη και ότι αποβλέπει στην μέσω κατασυκοφάντησης των προθέσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, δωρεάν παραχώρησή του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο Βόλου και προς ικανοποίησιν διακαή πόθου του τελευταίου, συμπαρασύροντας στη λογική αυτή ακόμη και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και παραβλέποντας, ωστόσο, ότι η εξέλιξη αυτή παραδίδει ένα «φιλέτο» της πόλης στον έλεγχο της Τρόικας και με ό,τι κινδύνους η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται.

Οφείλω, τέλος, καταλήγει στη δήλωσή ο κ. Μπασδάνης, να επισημάνω ότι η επιλεγμένη προβολή δηλώσεώς μου και μάλιστα με άτεχνα διαστρεβλωμένο τρόπο, γίνεται εκ του πονηρού και να διαβεβαιώσω τις χιλιάδες των μελών μας ότι το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα ασκήσει όλες τις δυνατότητες, που του παρέχει ο νόμος, προς ακύρωσιν της παραπάνω απαράδεκτης, από κάθε άποψη, Υπουργικής απόφασης».

Ακόμη στη δήλωσή του ο κ. Μπασδάνης σημειώνει ακόμη, εκτός των άλλων και τα εξής :

Επειδή τις τελευταίες ημέρες, στο περιθώριο της ανακοίνωσης, πως με Υπουργική απόφαση επιστρέφει στηνιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου η έκταση των 48.077 τ.μ., που ανήκει στην εταιρεία «ΙΑΣΩΝ Α.Ε.» και στην οποία μέτοχος είναι και το Επιμελητήριο Μαγνησίας, αναγράφηκε ότι ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είχα τάχα συμφωνήσει ήδη από τον μήνα Μάρτιο του 2012 για την μεταβίβασή του είτε στο Δήμο, είτε στην Περιφέρεια, είτε από κοινού στο Δήμο και την Περιφέρεια, προκειμένου να αξιοποιηθεί για την δημιουργία Κέντρου Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και Ανάπτυξης Θεσσαλίας, οφείλω, προς αποκατάστασιν της αληθείας, να δηλώσω με κάθε ειλικρίνεια πως ουδέποτε προέβην σε τέτοιου περιεχομένου δήλωση.

Αντιθέτως, μάλιστα, υποστήριξα εξαρχής πως επιθυμία σύσσωμου του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου ήταν να προχωρήσουμε από κοινού οι μέτοχοί του στην αξιοποίηση της έκτασης αυτής, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, πλην, όμως, συναντήσαμε την συστηματική στείρα άρνηση των υπολοίπων μετόχων να συμμετάσχουν δημιουργικά στην προσπάθεια αυτή.

Ακόμη και στην συνάντηση που είχαμε οι εκπρόσωποι των μετόχων με τον τότε Υπουργό κ.Σκανδαλίδη, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος ένταξης του ακινήτου σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, επειδή μας δηλώθηκε από πλευράς του νομικού συμβούλου του Υπουργείου ότι με την μορφή της ανωνύμου εταιρείας, που είχε η «ΙΑΣΩΝ Α.Ε.», δεν ήταν τούτο δυνατό, προτάθηκε από όλους τους μετόχους να εξεταστεί η περίπτωση ακόμη και της δημιουργίας άλλης, κατάλληλης, μορφής φορέα, που θα σέβεται, όμως, όπως κατέστησα προς όλους σαφές, την υπάρχουσα μετοχική σύνθεση, χωρίς, ωστόσο, να προκύψει κάποια θετική λύση».

ANT.TΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου