ΤΟΠΙΚΑ

Εξαίρετη η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

εξαίρετη-η-συνεργασία-μεταξύ-ελλάδας-851206
«Για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε η εξαίρετη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και της τρομοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, οι οποίοι συζήτησαν και σειρά άλλων θεμάτων, όπως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, η προσεχής έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν, η υπαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα visa waver, καθώς και διμερή οικονομικά θέματα.

Ο κ Κουμουτσάκος τόνισε ότι είναι δεδομένη και σταθερή η πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς να υπάρξουν αποτελέσματα και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της τρομοκρατίας.

Η διαπίστωση που κάναμε από την αρχή ότι το επεισόδιο αυτό δεν επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επιβεβαιώνεται κάθε μέρα, πρόσθεσε.

Στην ίδια συνάντηση, η κα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στα Βαλκάνια και τις εξελίξεις στην περιοχή, ενόψει των εκλογών στη Σερβία, στις 21 Ιανουαρίου και της αναμενόμενης λίγες ημέρες αργότερα κατάθεσης των προτάσεων του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μ. Αχτισάρι για το Κόσοβο .

Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν ακόμη στην προετοιμασία της έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ, στην οποία πρόκειται να συζητηθεί το θέμα του Αφγανιστάν, «το οποίο είναι ψηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος και των ΗΠΑ και της Συμμαχίας», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος.

Από ελληνικής πλευράς, ετέθη το θέμα του visa waver, δηλαδή να ενταχθεί η Ελλάδα στο εν λόγω πρόγραμμα και, σύμφωνα με τον κ Κουμουτσάκο, «οι επαφές των αξιωματούχων των δύο χωρών προκειμένου να συντελεστεί πρόοδος στο θέμα αυτό συνεχίζονται κανονικά».

"Αισθάνομαιασφαλής"

Στο μεταξύ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη ΝΕΤ χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσάρλς Ρις τόνισε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τη διαλεύκανση της τρομοκρατικής επίθεσης στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ο κ. Ρις υπογράμμισε ότι αισθάνεται απολύτως ασφαλής στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας τη χώρα του και ότι θα συνεχίσει να ταξιδεύει και να κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί. Αναφέρθηκε στην έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την εποπτεία των ελληνικών αρχών τονίζοντας ότι "πάντα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και σε κατάσταση εγρήγορσης για την πιθανότητα της τρομοκρατίας. Δυστυχώς στην εποχή μας είναι μια πραγματικότητα στη ζωή όλων. Ιδιαίτερα οι αμερικανικές πρεσβείες είναι στόχοι σε όλο τον κόσμο. Είμαστε σε κατάσταση συνεχούς αυξημένου συναγερμού".

Τέλος ο κ. Ρις δήλωσε ότι ως διπλωμάτης που είναι και όχι ερευνητής δεν μπορεί να εκτιμήσει αν οι δράστες είναι συνήθεις ύποπτοι από το παρελθόν. Η αίσθησή μου, είπε, είναι ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε τίποτε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου