ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός λίστας καθημερινά φάρμακα

εκτός-λίστας-καθημερινά-φάρμακα-656660

Από την τσέπη τους καλούνται να πληρώσουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι φάρμακα που έχουν βγει εκτός λίστας και τα οποία δεν συνταγογραφούνται. Και το δυσάρεστο είναι ότι πρόκειται για φάρμακα ευρείας κατανάλωσης που χορηγούνται για παθήσεις της «καθημερινότητας» όπως κρύωμα, φαρυγγίτιδα, ρινορραγία, όπου πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα να συνταγογραφηθούν και έτσι πληρώνονται ιδίοις πόροις.

Καθημερινά γιατροί τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και ελεύθεροι επαγγελματίες στο Βόλο γίνονται αποδέκτες διαμαρτυριών και παραπόνων από ασφαλισμένους που ψάχνουν να βρούνε τρόπο να «αποφύγουν» τη συνταγογράφηση τέτοιων φαρμάκων ακόμη και εάν είναι απαραίτητα για τη θεραπεία τους, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν πληρώνοντας ολόκληρη τη τιμή από την τσέπη τους.

Σε ορισμένα εξάλλου πρότυπα φάρμακα και όχι γενόσημα, όπως καταγγέλλουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, οι αυξήσεις που έχουν επέλθει είναι μέχρι και 50% και αυτό καθιστά απαγορευτική την αγορά τους.

«Με τον τρόπο αυτό ή θα υποχρεωθούμε να βάλουμε το χέρι βαθιά στη τσέπη προκειμένου να συνεχίσουμε τη θεραπεία που μας έχει υποδείξει ο γιατρός μας, εξανεμίζοντας ακόμα περισσότερο συντάξεις και μισθούς, ή διαφορετικά να υποβαθμίσουμε τη φαρμακευτική μας αγωγή», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ συνταξιούχος του πρώην ΤΣΑ που υποχρεώθηκε πράγματι να αλλάξει θεραπεία, έτσι ώστε να αποφύγει το υψηλό κόστος.

Πρόβλημα εξάλλου έχει δημιουργηθεί παλαιότερα και με τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τα οποία κανονικά έπρεπε να περιλαμβάνονται στη «θετική λίστα», δηλαδή στη λίστα µε τα σκευάσματα που τα ασφαλιστικά ταµεία αποζημιώνουν, αλλά δεν µπήκαν, επειδή οι εταιρείες που τα διαθέτουν στην αγορά είναι σε αντιπαράθεση με το Υπουργείο Υγείας.

Ετσι, φάρμακο για τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα, ένα σκεύασµα για την αντιμετώπιση της µυοκαρδιοπάθειας, αρκετές φαρμακευτικές σταγόνες για τα µάτια και ορµονικά φάρµακα έµειναν ξαφνικά… εκτός, και υπάγονται πια στη λίστα των αποκαλούµενων Μη Συνταγογραφούµενων Φαρµάκων (ΜΣΦ), για τα οποία ο πολίτης πρέπει να πληρώνει το 100% της αξίας τους για να τα προμηθευτεί.

Τις επόμενες μέρες πάντως αναμένεται η ανακοίνωση της νέας λίστας φαρμάκων.

Τις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας τις τελευταίες μέρες απασχόλησαν 300 ιδιοσκευάσματα, των οποίων οι παρασκευάστριες εταιρείες ζητούσαν διόρθωση τιμής σε αποκατάσταση λαθών από προηγούμενα δελτία τιμών και για τα οποία προκύπτουν αυξήσεις από 0,07% ως 115,32% και μειώσεις μέχρι 31,26%.

Το νέο δελτίο τιμών που θα ισχύσει άμεσα, εκτιμάται ότι θα φέρει εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, αν και καθώς μπαίνουν νέα φάρμακα στην αγορά δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί άμεσα το ύψος αυτό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου