ΤΟΠΙΚΑ

Αναστάτωση για τις νέες εισφορές

αναστάτωση-για-τις-νέες-εισφορές-573429

Στα κάγκελα βρίσκονται οι έμποροι με την ανακοίνωση των νέων ασφαλιστικών εισφορών. Για εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ υπάρχουν σημαντικές επιβαρύνεις, ακόμη και διπλάσιες σε σχέση με το παλαιό ασφαλιστικό σύστημα, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου καταφέρνουν μέχρι σήμερα μόλις ο ένας στους δύο να ανταποκρίνονται στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

«Είχαμε επισημάνει ότι το νέο ασφαλιστικό θα έπρεπε να συνδυαστεί με το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών, που θα έδινε ανάσα και στους εμπόρους και στο ταμείο εμπόρων. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κωνσταντίνος Τσέλιος.

Με την καταχώρηση των εισφορών υπήρξε αναστάτωση. «Επαγγελματίες διαμαρτύρονται. Μόλις παραλάβουμε τα μπιλιετάκια θα φέρουμε το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου και θα δούμε πως θα το χειριστούμε. Θα δούμε και εάν μπορεί να γίνει προσφυγή» είπε ο ίδιος.

Στους επαγγελματίες του κλάδου υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση με τις νέες εισφορές για τα εισοδήματα που είναι άνω των 15.000 ευρώ. «Οι επιβαρύνσεις είναι ανάλογα με τα χρόνια και τις κατηγορίες ασφάλισης, αλλά και μεταξύ άλλων με τα εισοδήματα του 2015» εξήγησε.

Ειδικά το τελευταίο, προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. «Τα εισοδήματα του 2015 ήταν αυξημένα σε σχέση με του 2017. Η κάθε χρονιά που ακολουθεί έχει και μεγαλύτερες απώλειες. Πως είναι δυνατόν σήμερα με μικρότερους τζίρους να έχουμε επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα του 2015 » διερωτήθηκε.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας καταδεικνύει ότι υπάρχουν εισφορές με υπερδιπλάσια ποσά σε σχέση με αυτά που πλήρωναν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, είπε ότι υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις με ανώτατη μηνιαία εισφορά τα 1.589,49 ευρώ, όταν με τις προηγούμενες ασφαλιστικές κατηγορίες το ύψος της μηνιαίας εισφοράς δεν υπερέβαινε τα 724,01 ευρώ.

Στο ΣτΕ προσφεύγει η ΓΣΕΒΕΕ

Στο μεταξύ, τη διερεύνηση δυνατότητας προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού νόμου αποφάσισε να διερευνήσει η ΓΣΕΒΕΕ.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, Τρύφωνας Πλαστάρας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ έλαβε αυτήν την απόφαση την περασμένη Κυριακή.

«Η Γενική Συνομοσπονδία έχει εδώ και αρκετούς μήνες τοποθετηθεί για το κομμάτι του ασφαλιστικού. Από τον περασμένο Απρίλιο ακόμη, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που είχε επεξεργαστεί το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

Ημασταν υπέρ της ποσοστιαίας επιβολής των ασφαλιστικών εισφορών, της σύνδεσης του εισοδήματος με την εισφοροδοτική ικανότητα. Είχαμε επισημάνει ότι τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ επιβαρύνονται ιδιαίτερα. Ότι η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αποτελεί ένα σταθερό ποσό, καθώς στο όνομα της ισότητας των παροχών είναι αδιανόητο να κατανέμονται διαφορετικά τα ασφαλιστικά βάρη. Είχαμε σε κάθε περίπτωση τονίσει ότι το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων πρέπει να είναι κάτω του 50% του εισοδήματος» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου