ΤΟΠΙΚΑ

Ερχονται ραβασάκια για οφειλές σε αγρότες και κτηνοτρόφους

ερχονται-ραβασάκια-για-οφειλές-σε-αγρ-808710

Με ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών απειλούνται αγρότες της Μαγνησίας, με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, καθώς, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΓΑ, δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Η αδυναμία ένταξης σε ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν στη «μαύρη λίστα» του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να λάβουν και τα πρώτα ραβασάκια.

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων Γιάννης Διανελλάκης, υπογράμμισε ότι αυτές οι οφειλές αποτελούν πλέον το μεγάλο βραχνά για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που δεν έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και φοβούνται τώρα ότι το πρώτο πράγμα που θα χάσουν είναι οι επιδοτήσεις.

Εάν ενεργοποιηθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής κατάσχεσης, όσοι αγρότες δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δούνε τα χρήματα που θα μπούνε στους λογαριασμούς τους από επιδοτήσεις να εξανεμίζονται καθώς θα παρακρατηθεί η οφειλή.

«Αυτό θα είναι ό,τι πιο καταστροφικό -σημειώνει ο κ. Διανελλάκης- εάν συμβεί αφενός και αφετέρου θα αντίκειται στις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ισχύσει».

Να σημειωθεί ότι οι οφειλέτες του ΟΓΑ με την ένταξή τους στο Μητρώο Οφειλετών ΚΕΑΟ αποκτούν Αριθμό Μητρώου Οφειλέτη (Α.Μ.Ο.) και εμφανίζονται πλέον οι οφειλές στο φάκελο Οικονομικές Κινήσεις Οφειλέτη μέσω της οθόνης «Καρτέλα Καθυστερούμενων Οφειλέτη».

Πρώτα ειδοποιείται ο οφειλέτης ότι χρωστά και θα πρέπει σε κάποιο χρονικό διάστημα (20 ημερών) να εξοφλήσει την οφειλή του. Μιλάμε για χρέη άνω των 5.000 ευρώ.

Φουσκωμένες εισφορές

Η καταβολή του δεύτερου εξαμήνου των εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ για το 2016 θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν «φουσκωμένη» (με βάση το νέο ασφαλιστικό) και έπρεπε να πληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου με τα περισσότερα ειδοποιητήρια να τα έχουν λάβει οι δικαιούχοι μία εβδομάδα μόλις νωρίτερα.

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες για τους αγρότες είναι επτά και οι εισφορές αυξάνουν κλιμακωτά από την 1η μέχρι και την 7η.

Σημειώνεται τέλος ότι το συνολικό χρέος προς τον ΟΓΑ φθάνει τα 745 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 350.000 αγρότες. Η διαδικασία ελέγχου και είσπραξης των οφειλών μέσω του ΚΕΑΟ αναμένεται να επιταχυνθεί και οι επόμενες παρτίδες οφειλετών θα αφορούν και χρέη κάτω των 5.000 ευρώ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου