ΤΟΠΙΚΑ

Βαθαίνει το χάσμα στη ΔΗΜΑΡ

βαθαίνει-το-χάσμα-στη-δημαρ-556179

«Στα δύο» η ΔΗΜΑΡ στη Μαγνησία. Σε πεδίο εσωκομματικών συσχετισμών με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις δύο τάσεις -η μία υπέρ του δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη, η δεύτερη υπέρ του πρώην Νομάρχη Απόστολου Παπατόλια- εξελίχτηκε η προσυνεδριακή διαδικασία που έγινε προχθές στη Νέα Ιωνία, ενώ χθες η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με ανακοινώσεις εκατέρωθεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στη ΔΗΜΑΡ είναι εις γνώση του προέδρου Φώτη Κουβέλη και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες παρέμβαση προκειμένου να κατευναστούν τα πνεύματα, καθώς πλέον η αντιπαράθεση τείνει να λάβει και προσωπικά χαρακτηριστικά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Η προσυνεδριακή συνέλευση της οργάνωσης Μαγνησίας της Δημοκρατικής Αριστεράς, πραγματοποιήθηκε με 38 μέλη παρόντα και εξέλεξε 12 αντιπροσώπους για το συνέδριο του κόμματος.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Στέφανο Λάζο και Παντ. Μαστρογιάννη που αποτελούσαν το προεδρείο της προσυνεδριακής συνέλευσης της ΔΗΜΑΡ στη Μαγνησία, στην αρχή της διαδικασίας ο Γραμματέας της Ν.Ε. της ΔΗΜΑΡ κ. Μεταφτσής έθεσε θέμα κατά της απόφασης της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, την οποία είχε εγκρίνει ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, σύμφωνα με την οποία μπορούσε όποιος ήθελε να εγγραφεί μέλος της ΔΗΜΑΡ, μέχρι την ώρα έναρξης της διαδικασίας και να έχει το δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Μετά από αυτό, αποχώρησαν ο γραμματέας και τρία ακόμη μέλη, τα οποία ανήκουν σε συγκεκριμένη «πολιτική μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ» όπως υποστηρίζουν οι κ.κ. Λάζος και Μαστρογιάννης, ακολουθούμενοι από την κ. Τσικαρδάνη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η οποία είχε έρθει από την Αθήνα και η οποία σύμφωνα με το προεδρείο του προσυνεδρίου, ανήκει στην ομάδα στήριξης της κίνησης των 58, στο πλαίσιο της δυνατότητας που κατοχυρώνει η ΔΗΜΑΡ, για ισότιμη και σεβαστή καταγραφή όλων των τάσεων και απόψεων.

Η συνέλευση συνεχίσθηκε κανονικά, αφού τηρήθηκαν κατά γράμμα, όσα η Κεντρική Επιτροπή και η οργανωτική επιτροπή του συνέδριου είχε αποφασίσει, με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Φωτεινού, ετέρου μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος, για το συνέδριο.

Στον αντίποδα των όσων υποστηρίζουν οι κ.κ. Λάζος και Μαστρογιάννης, οι αποχωρήσαντες με πρώτο τον γραμματέα της Ν.Ε Αλέκο Μεταφτσή, σε ανακοίνωση που υπογράφουν ως «ιδρυτικά μέλη της ΔΗΜΑΡ» υποστηρίζουν ότι: « δεν νομιμοποιούνε τις δήθεν αθρόες εγγραφές μελών (αύξηση άνω του 130 %), κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, οι 14 από αυτές έγιναν στις 20 Νοεμβρίου 2013, από προσωπικό mail μέλους της ΔΗΜΑΡ Μαγνησίας και οι 15 εγγραφές έγιναν πριν την έναρξη της διαδικασίας, την 1η Δεκεμβρίου, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά).

Οι εγγραφές σύμφωνα με τους Μεταφτσής Αλέξανδρος – γραμματέας ΝΕ ΔΗΜΑΡ Μαγνησίας, Δεληπέτρου Εύη – μέλος γραμματείας ΝΕ ΔΗΜΑΡ Μαγνησίας, Χριστοφορίδης Μάκης – μέλος γραμματείας ΝΕ ΔΗΜΑΡ Μαγνησίας, Ζουμπουλάκης Μιχάλης – μέλος ΝΕ ΔΗΜΑΡ Μαγνησίας

Λαμπρινίδης Φώτης – μέλος ΝΕ ΔΗΜΑΡ Μαγνησίας, Διαμαντόπουλος Νίκος – μέλος, Προγκίδης Ντίνος – μέλος, Λάμπης Ταξιάρχης – μέλος, Κατσαφέρης Σάκης – μέλος, «έγιναν όλες από την ίδια πλευρά, που έχει ως μοναδικό στόχο της την μεταβολή συσχετισμών και τον έλεγχο οργάνων και αποφάσεων για προσωπικές επιδιώξεις», κάνουν λόγο για «την στρεψόδικη ερμηνεία των εγκυκλίων της Οργανωτικής Επιτροπής του 2ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, η οποία επέτρεψε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, που δεν γίνονται ούτε στα μικρότερα πρωτοβάθμια σωματεία» και ζητούν από τον Πρόεδρο του κόμματος και την υπεύθυνη ηγεσία του να επιληφθούν άμεσα και να τοποθετηθούν πάνω στο πρόβλημα που έχει προκύψει στην οργάνωση Μαγνησίας, πρόβλημα που οδηγεί σε πραγματική ρευστοποίηση των γραμμών του» και καταλήγουν λέγοντας: «διαβεβαιώνουμε την τοπική κοινωνία, η οποία μας παρακολουθεί, ότι συνεχίζουμε την πορεία μας, εκφράζουμε τον πολιτικό χώρο μας στο Νομό και φυσικά δεν εκχωρούμε σε κανέναν παράγοντα να μας εκπροσωπεί».

«Εγγραφές

σύμφωνα με τις αποφάσεις…»

Οι κ.κ. Λάζος και Μαστρογιάννης υποστηρίζουν ότι ανάλογες διαδικασίες, όπως παραπάνω, με εγγραφή μελών μέχρι την έναρξη της διαδικασίας, έγινε σε όλες τις νομαρχιακές συνελεύσεις της χώρας, χωρίς καμιά απολύτως διαφωνία, καταγγελία ή αποχώρηση και ότι αυτό σηματοδοτεί τη θέληση για ένα ανοιχτό, προς την κοινωνία κόμμα, χωρίς αποκλεισμούς πολιτών ή διαφορετικών απόψεων.

«Θεωρούμε -σημειώνουν οι δύο- ότι η αποχώρηση του γραμματέα, ο οποίος είχε την ευθύνη για την οργάνωση και τη διασφάλιση ενός δημοκρατικού διαλόγου, μόνο δημοκρατική ενέργεια δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Με ανάλογο τρόπο και τα υπόλοιπα μέλη που αποχώρησαν στην ουσία αρνήθηκαν το διάλογο και τη δυνατότητα να πείσουν και άλλους για τις απόψεις τους.

Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών που παρέμειναν στη συνέλευση, μετά από πρόταση και του εκπροσώπου της Εκτελεστικής Επιτροπής, έγινε πρόταση να είναι υποψήφια για σύνεδροι και μέλη, τα οποία αποχώρησαν και δεν ήταν παρόντα, όπως άλλωστε δίνεται και η δυνατότητα από τις κομματικές διαδικασίες.

Ετσι, ψηφίσθηκαν και απέκτησαν το δικαίωμα του συνέδρου, ώστε να μην υπάρχει καμιά απολύτως παραβίαση ισορροπιών και κανείς αποκλεισμός απόψεων από το συνέδριο».

Τέλος, σημειώνουν πως από τους εννιά υπογράφοντες την καταγγελία, ως αποχωρήσαντες, τέσσερις αποχώρησαν πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ένας έμεινε και μετείχε στη συζήτηση, χωρίς να συμμετέχει στην ψηφοφορία, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις δεν είχαν έρθει καν στη συνέλευση και όπως υποστηρίζουν ένα από τα… αποχωρήσαντα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, έχει να εμφανισθεί στην οργάνωση από τον περασμένο Ιούλιο.

Για την ιστορία θα πρέπει να επισημανθεί ότι τελικά η προσυνεδριακή συνέλευση της οργάνωσης Μαγνησίας της Δημοκρατικής Αριστεράς, πραγματοποιήθηκε με 38 μέλη παρόντα και εξέλεξε 12 αντιπροσώπους για το συνέδριο του κόμματος, οι οποίοι είναι οι: Θαν. Ακρίβος, Μιχ. Ζουμπουλάκης, Στ. Λάζος, Φ. Λαμπρινίδης, Παν.Μαστρογιάννης, Αλ. Μεταφτσής, Ε. Νάνου, Απ. Παπατόλιας, Παν. Σκάγιαννης, Αν. Τρέσκας, Ελ. Τσαλαβρέτα και Μ. Χριστοφορίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου