ΤΟΠΙΚΑ

Οι Χρυσοχόοι τιμούν τους προστάτες τους

οι-χρυσοχόοι-τιμούν-τους-προστάτες-το-511508

Ο Σύλλογος Χρυσοχόων και Ωρολογοποιών Ν. Μαγνησίας θα γιορτάσει στις 21 Μαΐου, τους προστάτες του κλάδου του. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τα μέλη του να παραστούν στην τέλεση του μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού μετά αρτοκλασίας, στον ιερό ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στην παραλία του Βόλου την Τετάρτη 20 Μαΐου στις 7μ.μ. Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας θα διανεμηθεί άρτος στα μέλη του συλλόγου που θα παρευρίσκονται στον ιερό ναό.

Σκοπός του συλλόγου είναι να αναβιώσει τον εορτασμό των προστατών του κλάδου, που θεσπίστηκε και γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το σύλλογο Αργυροχρυσοχόων Αθηνών το 1917 και έκτοτε υιοθετήθηκε από την ομοσπονδία και τους τοπικούς συλλόγους όλης της χώρας.

Η θέσπιση αυτής της γιορτής έχει τις ρίζες της στο Βυζαντινό Κωνσταντινάτο, νόμισμα διπλής όψεως που θεωρείται το πλέον διαδεδομένο κόσμημα – φυλαχτό, το οποίο αναπαράχθηκε, όσο κανένα άλλο, μετά την ανακάλυψή του από τους τεχνίτες αργυροχρυσοχόους. Το Κωνσταντινάτο φλουρί, όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι, αποτελεί δώρο – σταθμό σε σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου, όπως η γέννηση, η βάπτιση, ο γάμος, σαν σύμβολο υγείας και ευτυχίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου