ΤΟΠΙΚΑ

Παρατείνεται η ασφαλιστική ενημερότητα των μηχανικών σύμφωνα με επικοινωνία του ΤΕΕ με το ΕΤΑΑ – ΤΜΕΔΕ

παρατείνεται-η-ασφαλιστική-ενημερότ-455869

Σύμφωνα με επικοινωνία του ΤΕΕ με το ΕΤΑΑ – ΤΜΕΔΕ

Αντιμετωπίστηκε το θέμα με την ασφαλιστική ενημερότητα των μηχανικών. Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, ανακοίνωσε χθες ότι μετά από επικοινωνία που είχε με το ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων) – ΤΣΜΕΔΕ, υπήρξε η ενημέρωση, ότι εκτός της παράτασης πληρωμής των εισφορών Α’ Εξαμήνου 2014 έως 31/8/14 παρατείνεται για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και η ασφαλιστική ενημερότητα των μελών του Ταμείου.

Η εξέλιξη αυτή «λύνει τα χέρια» των μηχανικών, οι οποίοι για οποιαδήποτε εργασία απαιτείται να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Οι προσαυξήσεις είναι της τάξεως του 30-90% των ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με την κατηγορία ασφάλισης. Εν μέσω οικονομικής κρίσης μόλις το 30% των μηχανικών καταφέρνουν να τακτοποιήσουν τις εισφορές.

Να σημειωθεί ότι η παράταση αφορά τους μηχανικούς που έχουν πληρώσει τις εισφορές τους το β’ εξάμηνο του 2013.

Οπως είναι γνωστό, το ΤΕΕ έχει παγώσει την καταβολή των εισφορών μετά από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να εκδοθεί τον Αύγουστο οπότε και θα κριθεί εάν είναι νόμιμες οι προσαυξήσεις ή όχι.

Μέχρι εκείνο το διάστημα, όπως ενημερώνει το ΤΕΕ, οι μηχανικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τις προσαυξημένες εισφορές, ενώ για οποιαδήποτε εργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ασφαλιστική ενημερότητα του 2013.

Να σημειωθεί ότι το ΤΕΕ έχει καταθέσει νέα ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης των προσαυξήσεων μετά την απόρριψη των πρώτων ασφαλιστικών μέτρων, που έγινε λόγω αναρμοδιότητας του Δικαστηρίου.

Εξάλλου αν και ο κλάδος των μηχανικών χτυπήθηκε πρώτος από την οικονομική κρίση μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση για ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών με δόσεις.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου