ΤΟΠΙΚΑ

Νέο «χτύπημα» για τους υγειονομικούς

νέο-χτύπημα-για-τους-υγειονομικούς-445141

Προσωπικό ανάλογα με την πληρότητα των κλινών ανά τρίμηνο

Νέοι πονοκέφαλοι για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές κλινικές. Διάταξη δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να μειώνουν τον αριθμό των νοσηλευτών ανάλογα με την πληρότητα των κλινών για κάθε τρίμηνο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το θέμα προκαλεί αντιδράσεις στους εργαζόμενους των ιδιωτικών κλινικών που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των αλλαγών στις εργασιακές τους σχέσεις αλλά και τις μεγάλες περικοπές που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους.

Η επίμαχη διάταξη εκτιμάται ότι αποτελεί ένα ακόμη καίριο «χτύπημα» που θα προκαλέσει νέα «αιμορραγία» και συρρίκνωση προσωπικού στις κλινικές αφού με άλλοθι τη μείωση των κλινών οι εργοδότες θα μπορούν να μειώνουν το προσωπικό προβαίνοντας σε απολύσεις.

Τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών υπαλλήλων τόσο στη Μαγνησία όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι κατηγορηματικοί ότι η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να ακυρωθεί διότι στοχεύει στην κατάρτιση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργαζομένων και ουσιαστικά θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια όπως εκτιμούν τα συνδικάτα του κλάδου σε κατάργηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Από τον Ιούνιο του 2012 οι υγειονομικοί υπάλληλοι στο χώρο των ιδιωτικών κλινικών υπέστησαν μειώσεις στις αποδοχές τους από 20% μέχρι και 35% ενώ ήταν από τους πρώτους κλάδους που καταργήθηκε ουσιαστικά και το επίδομα γάμου εν μία νυκτί.

Το χορό των μειώσεων είχαν ξεκινήσει βέβαια πολύ νωρίτερα από τον Φλεβάρη του 2012 τα κέντρα αποκατάστασης αφού πρώτα οι επιχειρηματίες του κλάδου είχαν αποχωρήσει από την Ενωση Κλινικαρχών για να ακολουθήσουν την δική τους στρατηγική.

Το τελευταίο διάστημα σε ορισμένες ιδιωτικές κλινικές στο Βόλο οι νέες μειώσεις που έγιναν αγγίζουν ακόμη και το 17%, το προσωπικό αμείβεται με σημαντικές καθυστερήσεις τις αποδοχές με τους ιδιώτες να αποδίδουν το πρόβλημα στις οφειλές που έχουν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την πλευρά τους εξάλλου οι περισσότεροι κλινικάρχες θέτουν θέμα επιβίωσης. Κάνουν λόγο για ασυνέπεια και αυθαιρεσία της Πολιτείας που με μονομερείς ενέργειες και με καθυστερήσεις στην αποπληρωμή παλαιών χρεών έφερε στα όρια της καταστροφής – οφείλοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ καθώς οι αποπληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο ενώ με το rebate και το claw back όπως υποστηρίζεται πάρθηκε πίσω το 45% των χρημάτων που οφείλονταν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου