ΤΟΠΙΚΑ

Παύει η δίωξη για χιλιάδες αδικήματα στον Βόλο και τη Μαγνησία

παύει-η-δίωξη-για-χιλιάδες-αδικήματα-σ-37833

Σε εφαρμογή του νόμου 4689/2020 για την υφ’ όρον παραγραφή – Ηδη αποσύρθηκαν 100 κατ’ έφεση υποθέσεις του Τριμελούς – Μεγαλύτερος ο αντίκτυπος στα αδικήματα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο

Παύει η ποινική δίωξη για χιλιάδες αδικήματα στον Βόλο και τη Μαγνησία σε εφαρμογή του νόμου 4689/2020 για την υφ’ όρον παραγραφή. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, ήδη αποσύρθηκαν 100 υποθέσεις που ήταν να συζητηθούν.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος λέει ότι «από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι ο νέος νόμος ανατρέπει την πορεία που θα έχει το 50% των κατ’ έφεση υποθέσεων με ποινές φυλάκισης έως 6 μηνών.

Δημιουργεί αίσθηση ατιμωρησίας με τις επαναλαμβανόμενες διατάξεις για την παραγραφή και την παύση ποινικής δίωξης που ψηφίστηκαν επί της αρχής από τη Βουλή τη Δευτέρα».

Ο αντίκτυπος στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου εκτιμάται ότι είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Ο δικηγόρος Γιώργος Σκαλίμης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι το 25% -30% των υποθέσεων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου οδεύει προς παραγραφή.

Επισημαίνεται ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου συνεδριάζει υπό κανονικές συνθήκες δύο φορές την εβδομάδα και στην κάθε συνεδρίαση συζητούνται κατά μέσο όρο περί τις 50 υποθέσεις.

Εκείνος που βγαίνει ζημιωμένος πραγματικά είναι ο ίδιος ο πολίτης, που έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία και αναμένει μία απάντηση στο πρόβλημά του. «Ο πολίτης μένει κυριολεκτικά ακάλυπτος και ανοχύρωτος καθώς τα περισσότερα από τα αδικήματα, στα οποία αφορά ο νέος νόμος, είναι διωκόμενα κατ’ έγκληση», σχολιάζει ο ίδιος αναφερθείς στην ελάφρυνση των πινακίων των δικασίμων με την αναπόφευκτη μείωση της δικαστηριακής ύλης.

Συγκεκριμένα ο νόμος αφορά σε αδικήματα που έχουν τελεσθεί μέχρι 30 Απριλίου 2020 και τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας ή σωρευτικά κάποιες από τις παραπάνω ποινές.

Αυτά τα αδικήματα παραγράφονται και παύει η δίωξη με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα. Επισημαίνεται ότι οι αστικές αξιώσεις που απορρέουν από τις πράξεις δεν θίγονται με οποιονδήποτε τρόπο.

Αντίστοιχα με παραγραφή οδεύουν οι καταδικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε ποινές φυλάκισης μέχρι έξι μηνών ή χρηματικές ποινές ή ποινές παροχής κοινωφελούς εργασίας που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τις 27 Μαΐου.

Πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά νόμο που εκδίδεται για την αποσυμφόρηση της δικαιοσύνης, επισημαίνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Τριαντάφυλλος Εμμανουηλίδης.

«Προφανώς τα αποτελέσματα που παράγει είναι μικρής σημασίας και η απήχησή του αφορά σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Δεν θεραπεύει την ταχύτατα της απονομής δικαιοσύνης, που νοσεί, αλλά λειτουργεί σαν παυσίπονο», σχολιάζει ο ίδιος.

Ειδικότερα η εφαρμογή του νόμου αφορά σε αδικήματα όπως η απείθεια, η παραβίαση φύλαξης της αρχής, η βλάβη επίσημων κοινοποιήσεων, η πρόκληση και προσφορά για τέλεση πλημμελήματος, η διασπορά ψευδών ειδήσεων από αμέλεια και η κυκλοφορία πλαστού νομίσματος, το οποίο ο δράστης έχει δεχθεί σαν γνήσιο.

Ακόμη αφορά σε αδικήματα όπως η παράνομη παραγωγή, πώληση μεταλλίδων, η επαναχρησιμοποίηση ενσήμων, η πλαστογραφία πιστοποιητικού, η χρήση γνήσιου πιστοποιητικού άλλου προσώπου, οι παραβάσεις στην εκτέλεση των ποινών αμέλεια.

Ανάμεσα στα αδικήματα που έχει εφαρμογή ο νόμος είναι και η παράλειψη οφειλόμενης βοήθειας, η παρακώλυση συγκοινωνιών από αμέλεια, η παρακώλυση επικοινωνιών τηλεπικοινωνιών από αμέλεια, η παρακώλυση λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων από αμέλεια, η παράληψη προσφοράς βοήθειας.

Ακόμη περιλαμβάνονται και τα εξής: όλως ελαφριά σωματική βλάβη από πρόθεση, όλων ελαφρά σωματική βλάβη από αμέλεια, αυτοδικία, απειλή, προσβολή δημοσίας αιδούς, παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, εξύβριση, δημόσια εξύβριση ή μέσω διαδικτύου, απλή δυσφήμιση, προσβολή μνήμης νεκρού, αντιγραφή η χρήση προγραμμάτων υπολογιστών χωρίς δικαίωμα, παραβίαση επαγγελματικής εχεμύθειας, φθορά ξένης ιδιοκτησίας μικρής αξίας, απάτη μικρής αξίας κ.ά.

Τέλος ο νόμος βρίσκει εφαρμογή σε υγειονομικές παραβάσεις, παράνομες επιγραφές/ διαφημιστικές πινακίδες/ αφίσες στις οδούς, οδήγηση άνευ άδειας ικανότητας, παραβίαση περιορισμών ταχύτητας σε καθορισμένες οδούς, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για αποκλειστική χρήση, το αεροπορικό δίκαιο, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, κλοπές ζώων συντροφιάς, την παράνομη θύρα, τον κώδικα δημοσίου ναυτικού, οι νόμοι περί όπλων.

Προς παραγραφή οδεύουν και τα αδικήματα συμμετοχή σε τυχερό παίγνιο άνευ αδείας, εμπορική διαφήμιση άνευ αδείας, ρύπανση περιβάλλοντος και υποβάθμιση περιβάλλοντος από αμέλεια, χρήση από τρίτων εμβλημάτων και μέσων των Σωμάτων Ασφαλείας, αδικήματα σχετικά με τις αστυνομικές ταυτότητες, αντιποίηση έργου φαρμακοποιού, νοθεία φαρμάκων, παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Οι εξαιρέσεις της υφ’ όρον παραγραφής

Από την υφ’ όρον παραγραφή εξαιρούνται τα εξής αδικήματα:

  • Εγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά
  • Εκθεση σε κίνδυνο αντιποίνων από αμέλεια
  • Προσβολή συμβόλων άλλου κράτους
  • Νόθευση εκλογής ή ψηφοφορίας περιφερειακού δημοτικού συμβουλίου Ο. Τ. Α ή κάποιας Επιτροπής
  • Αντιποίηση
  • Παραβίαση μυστικότητας της ψηφοφορίας
  • Διατάραξη εκλογικής διαδικασίας
  • Διατάραξη πλειστηριασμού
  • Παραβίαση δικαστικής απόφασης
  • Απόδραση κρατούμενου
  • Αντιποίηση Αρχής
  • Παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η Αρχή
  • Διέγερση σε ανυπακοή
  • Δημόσια ή μέσω διαδικτύου διέγερση σε διάπραξη πλημμελήματος ή κακουργήματος που εκθέτει σε κίνδυνο με τη δημόσια τάξη
  • Ψευδής καταγγελία
  • Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών από αμέλεια
  • Σωματική βλάβη εμβρύου ή νεογνού από αμέλεια
  • Προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας
  • Παραβίαση υποχρέωσης διατροφής
  • Κλοπή και υπεξαίρεση μικρής αξίας στην περίπτωση αγοράς εμπορευμάτων με πίστωση

Ακόμη εξαιρούνται ειδικοί ποινικοί νόμοι που αφορούν μεταξύ άλλων τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, τις κροτίδες και τις φωτοβολίδες, την αθλητική βία, τη διατάραξη κοινής ησυχίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου