ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχοι σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ. ~ Στον δρόμο κλιμάκια του Τελωνείου Βόλου

ελεγχοι-σε-εισαγόμενα-μεταχειρισμέν-37852

Με στόχο να διαπιστωθεί αν έχουν εκτελωνιστεί – Δύο κάτοχοι Ι.Χ. δεν είχαν καταβάλει τους δασμούς – Τρεις είχαν δηλώσει ψευδώς απώλεια των αδειών

Μπαράζ ελέγχων από το Τελωνείο Βόλου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποια από τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στον Βόλο και τη Μαγνησία έχουν τεθεί σε κυκλοφορία νόμιμα και έχουν εκτελωνιστεί. Οι τελωνειακοί διαπίστωσαν σε τρεις περιπτώσεις ότι οι οδηγοί είχαν δηλώσει απώλεια αδειών, ενώ είχαν τα σχετικά έγγραφα, ενώ σε άλλες δύο περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες δεν τα είχαν δηλώσει καν αποφεύγοντας τις δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις μέχρι να βρουν ενδιαφερόμενο αγοραστή.

Το Τελωνείο Βόλου εντατικοποίησε τους ελέγχους την τελευταία εβδομάδα στο πλαίσιο οδηγιών που έχουν δοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στον Βόλο και τη Μαγνησία κλιμάκια της τελωνειακής αρχής βγαίνουν στους δρόμους και ελέγχουν αν τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έχουν εκτελωνιστεί σύμφωνα με τη νομοθεσία. Όταν ένα αυτοκίνητο εισάγεται στη χώρα πρέπει να δηλωθεί στις κατά τόπους τελωνειακές αρχές και ο κάτοχός του να καταβάλει τις προβλεπόμενες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις. Το Τελωνείο Βόλου ερευνά εξονυχιστικά τα έγγραφα που υπάρχουν για πέντε εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τρία από αυτά, προέλευσης από Ιταλία τα δύο και από Βουλγαρία το τρίτο, οι κάτοχοι είχαν δηλώσει απώλεια των αδειών κυκλοφορίας τους, ενώ διαπιστώθηκε πως είχαν κανονικά τα εν λόγω έγγραφα.

Το Τελωνείο Βόλου απευθύνθηκε στα υπουργεία Μεταφορών των χωρών προέλευσης των αυτοκινήτων μέσω των πρεσβειών, εξετάζοντας αν πίσω από αυτές τις ενέργειες υπήρχε σκοπιμότητα και βρίσκεται σε αναμονή απαντήσεων προκειμένου να διαπιστωθεί αν τυχόν οι κάτοχοι φέρουν ποινικές ευθύνες.

Στις άλλες δύο περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων φέρονται να ισχυρίστηκαν ότι είχαν σκοπό να δηλώσουν τα οχήματα στο Τελωνείο Βόλου όταν θα έβρισκαν πιθανούς αγοραστές. Οι ιδιοκτήτες απειλούνται με πρόστιμα ύψους 700-800 ευρώ με τις έρευνες να βρίσκονται υπό πλήρη εξέλιξη.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί περί τα 30 αυτοκίνητα. Τα κλιμάκια της τελωνειακής αρχής Βόλου βγαίνουν στον δρόμο και κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Όταν οι κάτοχοι δεν μπορούν για κάποιο λόγο να ανταποκριθούν, τότε αποστέλλουν προσκλήσεις για συναντήσεις στο Τελωνείο Βόλου.

Οι έλεγχοι στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα, όταν διαπιστώθηκε ότι κάποιοι εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων προχώρησαν στην παραποίηση των αδειών των οχημάτων ή ακόμη και τα πιστοποιητικά συμμόρφωσης, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν απάτη ενάντια στο Ελληνικό Δημόσιο.

Εστιάζονται σε συγκεκριμένους εισαγωγείς με τις τελωνειακές αρχές να προχωρούν ακόμη και σε δεσμεύσεις οχημάτων μέχρι να καταβληθούν οι προβλεπόμενοι δασμοί.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου