ΤΟΠΙΚΑ

Αθώος για ρύπανση περιβάλλοντος ο διευθυντής της Χαλυβουργίας

αθώος-για-ρύπανση-περιβάλλοντος-ο-διε-317952

Αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Χαλυβουργίας στη Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, ο οποίος κατηγορούταν για ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος.

Η υπόθεση αφορούσε σε έλεγχο που διενεργήθηκε στη μονάδα τον Σεπτέμβριο του 2020 από Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, του Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδας του ΥΠ.ΕΝ.

Η εισαγγελέας έδρας πρότεινε στο δικαστήριο την απαλλαγή του κατηγορούμενου με το σκεπτικό ότι από τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν προκύπτει με σαφήνεια αν υπήρχε διαφυγή καπναερίων, ενώ δεν υπάρχει και ανάλυση των καυσίμων που καίγονταν από τη βιομηχανία στον κλίβανο.

Το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέα, κρίνοντας ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένες μετρήσεις που να δείχνουν υπερβάσεις, είτε ρύπων είτε επιβάρυνσης της ποιότητας ζωής.

Αντίθετα, η υπεράσπιση επικαλέστηκε αποτελέσματα μελετών μεταξύ των οποίων και αυτά που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα οποία η συμβολή των βιομηχανιών γενικότερα στη ρύπανση είναι της τάξεως μόλις του 5,9% και η συμβολή της συγκεκριμένης μονάδας ακόμη μικρότερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου