ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ναυάγιο με σκοπελίτικους αμφορείς

ναυάγιο-με-σκοπελίτικους-αμφορείς-318040

Απτά δείγματα της μεγάλης εμπορικής δραστηριότητας που είχε αναπτύξει η Σκόπελος κατά την αρχαιότητα, εξάγοντας το περίφημο τοπικό κρασί, τον πεπαρήθιο οίνο, μέχρι τον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική Μεσόγειο, αποτυπώνονται σε έναν σπουδαίο ενάλιο θησαυρό. Αρχαίοι αμφορείς διαφόρων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Σκοπέλου, συνθέτουν το πολύτιμο φορτίο που μετέφερε πλοίο το οποίο βυθίστηκε πριν από 2.500 χρόνια.

Σπάνιο ναυάγιο των κλασικών χρόνων έφεραν στο φως οι έρευνες βυθού που πραγματοποίησε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στα Κύθηρα, στο πλαίσιο εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών με χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ, το ναυάγιο το οποίο εντοπίστηκε σε βάθος 222 μέτρων χρονολογείται από τα τέλη 5ου έως τα μέσα 4ου αιώνα π.Χ.

Στο φορτίο του βυθισμένου πλοίου αναγνωρίστηκαν αμφορείς με προέλευση από την Κέρκυρα, τη Σκόπελο και τη Χίο, γεγονός που υποδηλώνει ανεπτυγμένη εμπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος.

Σημαντικά στοιχεία, σχετικά με την παραγωγή και την εμπορία του ξακουστού πεπαρήθιου οίνου, αποκάλυψε η έρευνα που διενήργησε, εξάλλου, στη Σκόπελο η επίτιμη προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, αποδεικνύοντας ότι στο νησί κατασκευάζονταν οι αμφορείς, με τους οποίους φορτώνονταν στο πλοία της εποχής το νούμερο ένα προϊόν του νησιού κατά την αρχαιότητα, το κρασί, το οποίο εξάγονταν σε διάφορες χώρες, ενώ προωθούνταν, παράλληλα και στην εγχώρια αγορά. Σημαντικά ευρήματα προέρχονται από τον Στάφυλο, τον Αγνώντα και τον Πάνορμο της Σκοπέλου, τα οποία μιλούν για την σπουδαία οινοπαραγωγική δραστηριότητα του νησιού, που εκτείνεται σε τρεις αιώνες, από τον 5ο μέχρι και τον 3ο αιώνα πΧ.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βρέθηκαν αμφορείς από τη Σκόπελο στο συγκεκριμένο ναυάγιο. Μαρτυρείται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς η παραγωγή οίνου στην Πεπάρηθο, όπως ονομαζόταν η Σκόπελος κατά την αρχαιότητα, γεγονός που τεκμηριώνεται από τα νομίσματά της, τα οποία έφεραν παραστάσεις σταφυλιών, και τα ευρήματα που υπάρχουν» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου.

«Ηταν φημισμένο στην αρχαιότητα το κρασί από την Πεπάρηθο και αποτελούσε βασικό προϊόν του εξαγωγικού εμπορίου της νήσου κυρίως προς τον Εύξεινο Πόντο σύμφωνα με τη μαρτυρία του Δημοσθένη, αλλά και προς άλλες αγορές της ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου» υπογραμμίζει η κ. Μπάτζιου.

Η ολοκλήρωση της τρισδιάστατης απεικόνισης του ναυαγίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να δώσει ακόμη πιο σαφή εικόνα για το μέγεθος του πλοίου και τον όγκο του φορτίου του.

Προκειμένου τα ευρήματα του αρχαιολογικού θησαυρού να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ο ΑΔΜΗΕ έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στην Εφορεία Ενάλιων να στηρίξει ενδεχόμενες πρωτοβουλίες συλλογής ή και έκθεσης των ευρημάτων κατά την κρίση των αρμοδίων.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου