ΤΟΠΙΚΑ

Η πανδημία επέβαλε παύση της ΕΔΕ

η-πανδημία-επέβαλε-παύση-της-εδε-307168

Παύει η προκαταρκτική έρευνα, που είχε πρόθεση να δρομολογήσει η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, κατά του προέδρου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας Νίκου Χαυτούρα για «διασπορά ψευδών ειδήσεων και δυσφήμηση του Νοσοκομείου», με αφορμή δημόσιες αναφορές του στην αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της πανδημίας.

Το θέμα ανέδειξε χθες ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με σχετικό ρεπορτάζ, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα χθες να παρέμβουν το υπουργείο Υγείας και η 5η ΥΠΕ, ζητώντας από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε σχετική διαδικασία,διότι «αυτό που προέχει τώρα είναι η μάχη με την πανδημία και όχι να ανοίγονται μέτωπα», όπως ειπώθηκε στον διοικητή Ι. Ντόκο.

«Πρέπει όλες οι δυνάμεις να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε», επισήμαναν επίσης αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας.

Το πλήρως επιβεβαιωμένο, έτσι και αλλιώς, χθεσινό δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, επιβεβαίωσε και με χθεσινή δήλωσή του στην εφημερίδα ο διοικητής του Αχιλλοπούλειου Ι. Ντόκος, αν και νωρίτερα με ανακοίνωση επιχειρούσε να διαψεύσει.

Συγκεκριμένα,με χθεσινή του δήλωση ο Ι. Ντόκος επιβεβαίωσε τη σκέψη για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η πρόθεση να κινηθεί έρευνα για όσα έχουν ειπωθεί δημοσίως από τον κ. Χαυτούρα υπήρχε πράγματι. Επικράτησαν όμως ψυχραιμότερες σκέψεις, διότι αυτό που προέχει τώρα είναι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία με όλες τις δυνάμεις και το στελεχιακό δυναμικό που διαθέτουμε».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σε επίσημη ανακοίνωσή του ο κ. Ντόκος υπογράμμιζε ότι «με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα, αναφορικά με την άσκηση πειθαρχικής δίωξης από τη διοίκηση του Νοσοκομείου κατά του προέδρου της Ε.I.Ν.Κ.Υ.Μ., σας γνωστοποιούμε ότι ουδόλως έχει κινηθεί οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία» και διέψευδε.

Το όλο θέμα, πάντως,προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, ενώ με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παρέμβει και να σταματήσει κάθε διαδικασία πειθαρχικής έρευνας κατά του Ν. Χαυτούρα.

Ν. Χαυτούρας: Ανεπίσημα είχα ενημερωθεί – Δεν θα με φιμώσουν

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας Νίκο Χαυτούρα. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι είχε ανεπίσημα ενημερωθεί προχθές από συνάδελφό του γιατρό ότι θα κινηθεί η διαδικασία της ΕΔΕ σε βάρος του, με εντολή της διοίκησης της ΥΠΕ, όπως ανέφερε.

«Από το μεσημέρι της Τρίτης ενημερώθηκα ανεπίσημα όμως από συνάδελφό μου, συνδικαλιστή, μέλος της διοίκησης του σωματείου μας, ότι θα γίνει ΕΔΕ σε βάρος μου, για αυτό και δεν αντέδρασα. Ο συνάδελφός μου είχε την ενημέρωση από στέλεχος της διοίκησης», ανέφερε ο κ. Χαυτούρας.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ τόνισε επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι προχθές Τρίτη το πρωί συναντήθηκε με τον διοικητή του Νοσοκομείου στο γραφείο του. Μάλιστα, ανέφερε πως ενώ ο διοικητής είχε καλέσει άλλους συνδικαλιστές, τον ίδιο δεν τον κάλεσε, αλλά βρέθηκε τελικά στο γραφείο του Ι. Ντόκου, καθώς πέρασε τυχαία από το σημείο και άκουσε την έντονη συνομιλία. Σύμφωνα με τον κ. Χαυτούρα, ο διοικητής τον κατηγόρησε σε έντονο ύφος ότι απαξιώνει το νοσηλευτικό ίδρυμα με τις δημόσιες τοποθετήσεις του και ότι συκοφαντεί συναδέλφους του και τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ.

«Δεν πρόκειται να με φιμώσει κανείς. Οι συνδικαλιστές έχουν υποχρέωση να μιλούν, να παρουσιάζουν τα προβλήματα και να διεκδικούν. Είναι καταδικαστέα οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης κάθε συνδικαλιστικής φωνής. Δεν είμαστε παιδιά να φοβηθούμε και δεν πρόκειται να φοβηθούμε. Ας το κατανοήσουν αυτό», πρόσθεσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και χαρακτήρισε «φασιστική αυτή την πρακτική».

ΟΕΝΓΕ: Αθλιότητα η διενέργεια έρευνας

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η οποία ενημερώθηκε για το θέμα, αναφέρει τα εξής:

«Με έκπληξη και οργή διαβάζουμε σήμερα (χθες) 17/11/21 σε τοπικές εφημερίδες της Θεσσαλίας πως η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου ασκεί πειθαρχική δίωξη ενάντια στον πρόεδρο της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, επειδή αποκαλύπτει (όπως έχει όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και καθήκον να κάνει) τις απαράδεκτες συνθήκες λόγω ελλείψεων με τη νοσηλεία ασθενών στο Νοσοκομείο Βόλου που επικρατούν όλες τις τελευταίες εβδομάδες.

Καλούμε τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του υπουργούς Υγείας κ. Πλεύρη και κ. Γκάγκα να σταματήσουν αμέσως σήμερα αυτήν την αθλιότητα, αλλιώς θα είναι προσωπικά υπεύθυνοι για τη χυδαία απόπειρα της διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου να ασκήσει συνδικαλιστικές διώξεις ώστε να συγκαλύψει τις δικές της σοβαρότατες ευθύνες απέναντι στους ασθενείς.

Προειδοποιούμε πως ακριβώς 48 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, τέτοιου είδους χουντικής έμπνευσης πρακτικές θα πέσουν στο κενό».

Ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Ανακοίνωση στήριξης στον Ν. Χαυτούρα εξέδωσε η γραμματέας Μαγνησίας του ΚΙΝΑΛ Φούλη Τσιώμου, στην οποία επισημαίνει:

«Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό και την ΕΔΕ που διέταξεo διοικητήςτου Νοσοκομείου Βόλου σε βάρος του Ν.Χαυτούρα, θα ήθελα να αναφέρωότι τέτοιες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες. Θυμίζουν εποχές «μαύρες» για τη Δημοκρατία και πρακτικές,που προφανώς μας βρίσκουν αντίθετους.Η ολοκληρωτική προσπάθεια φίμωσης του ελεύθερου, υγιούς και μαχόμενου συνδικαλιστικού λόγου είναι κατηγορηματικά καταδικαστέα.

Φαίνεται ότι κάποιοι ονειρεύονται να καταπνίξουν την απόδοση της πραγματικής διάστασης ως διαφορετική άποψη και να καταστείλουν την συνδικαλιστική δράση.

Η όποια αντιπαράθεση- διαφωνίασε έναν χώρο είναι θεμιτή και κατεκτημένη, κρίνεται από τα επιχειρήματα και τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και τους πολίτες της Μαγνησίας.

Οι δηλώσεις του προέδρου περιγράφουν απολύτως και χωρίς καμία παρέκκλιση την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο.

Δεν επιτρέπεται η ακραία επίδειξη ισχύος όταν καθημερινά διακυβεύονται η ζωή και η ασφάλεια των πολιτώνιδιαίτερα σε περιόδους υγειονομικής κρίσης,καθώς η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου