ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιξη… ανοίγουν τα λατομεία του Πηλίου

ανοιξη-ανοίγουν-τα-λατομεία-του-πηλί-238759

Αρχές της ερχόμενης άνοιξης, δεδομένου ότι εν μέσω χειμώνα λατομικές εργασίες δεν γίνονται, στο σύνολο των τριών λατομείων στο Νότιο Πήλιο ανοίγουν οι μπάρες και οι επαγγελματίες επιστρέφουν στην εργασία και το μεροκάματο. Μετά από δύο σχεδόν χρόνια ανεργίας, οι λατόμοι ετοιμάζονται να πιάσουν και πάλι δουλειά, ως συνεταιρισμοί πλέον… Ωστόσο, θα είναι σαν να αρχίζουν από την αρχή, καθώς το διάστημα που τα λατομεία έμειναν κλειστά, οι ίδιοι δεν έχασαν μόνο το μεροκάματο αλλά και την πελατεία τους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Βαγγέλη Νασιόπουλο, ο δήμος είναι ήδη έτοιμος να υπογράψει μαζί με τους τρεις συνεταιρισμούς λατόμων τα συμφωνητικά μίσθωσης των χώρων, σε Καλαμάκι, Νεοχώρι και Συκή. «Εχουμε ήδη τις εγκριτικές των αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και τις επόμενες ημέρες μπορούμε να υπογράψουμε την παραχώρηση χρήσης των χώρων στους συνεταιρισμούς. Με αυτή τη διαδικασία, τα λατομεία θα λειτουργούν νόμιμα από συνεταιρισμούς όπως ορίζει ο Νόμος», είπε ο κ. Νασιόπουλος.

Παράλληλα, προχωρά και η πορεία των αδειοδοτήσεων από πλευράς υπουργείου των λατομείων.

Όπως ανέφερε ο κ. Νασιόπουλος, το Καλαμάκι φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο που θα ανοίξει. «Ολες οι μελέτες έχουν εγκριθεί και αναμένεται η τελική απόφαση του υπουργείου να σταλεί στον δήμο μέσα στις επόμενες ημέρες», είπε ο κ. Νασιόπουλος.

Στα λατομεία Νεοχωρίου υπολείπεται η έγκριση της τελευταίας μελέτης, η οποία έχει κατατεθεί από τον δήμο. «Η ροή της διαδικασίας δείχνει ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχει εκδοθεί και η άδεια του Νεοχωρίου», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Στη Συκή τα λατομεία θα λειτουργήσουν με παράταση των περιβαλλοντικών όρων, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να βγουν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι που θα αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα με την οριοθέτηση του ρέματος.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αρχές άνοιξης θα λειτουργούν όλα τα λατομεία. Το πρόβλημα λύνεται και τα λατομεία θα λειτουργούν πλέον νόμιμα», σχολίασε ο κ. Νασιόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου