ΤΟΠΙΚΑ

Σπάνιες κούκλες Βολιώτισσας ταξιδεύουν…

σπάνιες-κούκλες-βολιώτισσας-ταξιδεύ-238954

Περισσότερες από 2.500 κούκλες περιλαμβάνει η πολυπολιτισμική συλλογή της Βολιώτισσας Μαρίας Βαγδούτη, που θα «φιλοξενηθεί» στο νεοκλασσικό κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία, από τις 18 έως τις 26 Νοεμβρίου. Η Βολιώτισσα συλλέκτρια θα παρουσιάσει 400 περίπου σπάνιες κούκλες από την Αφρική, την Καραϊβική, τη Σρι Λάνκα και γενικότερα την Ασία, ταξιδεύοντας νοερά τους επισκέπτες στα πέρατα του κόσμου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η Μαρία Βαγδούτη, η οποία είχε παρουσιάσει την πρωτότυπη συλλογή της στο Ντε Κίρικο, αναπτύσσει έντονη εθελοντική δράση, συμμετέχοντας στον Ερυθρό Σταυρό, στο Σπίτι Γαλήνης της Ανάληψης, στη Χορωδία της Μητρόπολης, στον Ομιλο Ερευνών Πηλίου και στην Κρητική Αδελφότητα «Το Αρκάδι».

Ο εθελοντισμός είναι υπόθεση ζωής για την ίδια και όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Είμαι εκ φύσεως δοτικός άνθρωπος. Από τότε που γεννήθηκα προσφέρω και στην οικογένειά μου και στον κόσμο και στην κοινωνία, γιατί ο εθελοντισμός με ευχαριστεί πάρα πολύ. Δεν περιμένω ανταπόδοση σε όλα αυτά που κάνω, αλλά συνήθως έρχεται χωρίς να την επιδιώξεις. Συνήθως ό,τι δίνεις, παίρνεις στη ζωή σου».

Η εθελοντική προσφορά και η εντυπωσιακή συλλογή από κούκλες είναι πυλώνες ζωής για την ίδια. «Με ευχαριστεί πάρα πολύ αυτό, είναι η ψυχοθεραπεία μου και οι διοργανωτές με προσέγγισαν με πολύ αγάπη», υπογραμμίζει.

Το Παράρτημα Φθιώτιδας του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Π.Ε. Φθιώτιδας διοργανώνει εβδομάδα με θέμα την «Κούκλα», την ιστορία της από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και τον ρόλο της στην ανατροφή του παιδιού και της οικογένειας.

Κεντρική εκδήλωση είναι η έκθεση από κούκλες από τη συλλογή της Μαρίας Βαγδούτη, που εγκαινιάζεται το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 7μ.μ, με κεντρική ομιλήτρια την Τσαγκαραδιώτισσα Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Η έκθεση θα διαρκέσει μία εβδομάδα έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Φθιώτιδας θα προγραμματιστούν επισκέψεις τμημάτων Δημοτικών Σχολείων κατά σειρά προτεραιότητας.

Παράλληλα με την ευγενική συνεργασία και του Τμήματος Οδηγών Λαμίας , την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 5.30μμ στον χώρο της Εστίας των Οδηγών που βρίσκεται παραπλεύρως του Μεγάρου της Περιφέρειας, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν σεμινάριο κατασκευής κούκλας που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Στον ίδιο χώρο την Κυριακή 19 Νοεμβρίου και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 11.00πμ θα παρουσιαστεί παράσταση ολοκληρωμένου έργου σε κουκλοθέατρο, με ελεύθερη είσοδο για τα παιδιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου