ΤΟΠΙΚΑ

«Χώρος δικαστικού μεγάρου» χαρακτηρίζεται το οικόπεδο στη Νεάπολη

χώρος-δικαστικού-μεγάρου-χαρακτηρ-238478

Οχι απλώς χώρος «διοίκησης», αλλά έκταση, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένα για το νέο δικαστικό μέγαρο Βόλου ονομάζεται το οικόπεδο στη συνοικία της Νεάπολης, στο οποίο χωροθετείται ο νέος ναός της Θέμιδας.

Την απόφαση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης, στη συνοικία της Νεάπολης, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, καλείται να διορθώσει το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, που συνεδριάζει διά περιφοράς αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι.

Στην τελευταία για το τρέχον έτος συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο καλείται να τροποποιήσει την απόφαση που έλαβε τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την επιστροφή του φακέλου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση του μεγάλου έργου.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Δήμος Βόλου είχε προχωρήσει σε τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης για τη δημιουργία αυτοτελούς οικοδομικού τετραγώνου που θα έχει τη δική του ανεξάρτητη χρήση, καθορισμένο περίγραμμα και ειδικούς όρους δόμησης για τις ανάγκες χωροθέτησης του Δικαστικού Μεγάρου.

Για το οικόπεδο της οδού Υδρας, που κρίθηκε ως το πλέον κατάλληλο έχει γίνει ήδη αίτημα δωρεάν παραχώρησης κατά κυριότητα του δημοσίου κτήματος στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνέχεια η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας με έγγραφό της προς τον Δήμο Βόλου ζήτησε την άμεση αποστολή τοπογραφικού διαγράμματος, στο οποίο θα απεικονίζεται με περιμετρικά στοιχεία και εμβαδόν η προς παραχώρηση δημόσια έκταση.

Το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο είναι ενταγμένο στο σχέδιο πόλης Βόλου και με απόφαση νομάρχη Μαγνησίας το 1997 χαρακτηρίστηκε ως κοινωφελής χώρος. Με απόφαση της γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, προτάθηκε η χρήση του οικοπέδου για «γενική κατοικία».

Προκειμένου η έκταση να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου, ο Δήμος Βόλου άλλαξε τη χρήση από «γενική κατοικία» σε «διοίκηση» και τροποποίησε το ρυμοτομικό σχέδιο, προκειμένου να προκύψει ένα αυτοτελές οικοδομικό τετράγωνο που θα έχει τη δική του ανεξάρτητη χρήση, καθορισμένο περίγραμμα και ειδικούς όρους δόμησης.

Μετά τις παρατηρήσεις, το δημοτικό συμβούλιο καλείται να χαρακτηρίσει το οικοδομικό τετράγωνο 1274β εμβαδού 4406,93 τ.μ. ως «Χώρο Δικαστικού Μεγάρου» και το οικοδομικό τετράγωνο 1274γ εμβαδού 839,96 τ.μ. ως «Χώρο Στάθμευσης Δικαστικού Μεγάρου».

Στα δύο νέα οικοδομικά τετράγωνα θα ισχύσουν ειδικοί όροι δόμησης. Ο συντελεστής δόμησης προτείνεται στο 1,60 και το μέγιστο ύψος στα 16,5 μέτρα.

Προτείνεται επίσης η κατάργηση του πεζοδρόμου που βρίσκεται μεταξύ των οικοδομικών τετραγώνων και η δημιουργία νέων οδών πλάτους 8 και 6 μέτρων που εξασφαλίζουν καλύτερη πρόσβαση και προσπελασιμότητα των οχημάτων και δημιουργία των αναγκαίων χώρων στάθμευσης ΑΜΕΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Νωρίτερα, το θέμα πρόκειται να περάσει από συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Ορίζονται τα μέλη του φορέα του Πανθεσσαλικού

Στην ίδια συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο θα ορίσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του φορέα διαχείρισης του Πανθεσσαλικού Σταδίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου