ΤΟΠΙΚΑ

Εντός 15ημέρου εξελίξεις για το οικόπεδο του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου

εντός-15ημέρου-εξελίξεις-για-το-οικόπεδ-417758

Στην τελική φάση η διαδικασία για το αν πληρούνται οι όροι της προτεινόμενης έκτασης στην οδό Υδρας, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης

Σύντομα θα υπάρχει κατάληξη όλων των προσπαθειών που γίνονται για την κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου στον Βόλο. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Astra και στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα» ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε ότι εντός 15ημέρου ή μηνός το υπουργείο θα είναι σε θέση να ξέρει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του αναφορικά με το προτεινόμενο οικόπεδο στην οδό Υδρας, πίσω από τον ΟΑΕΔ, που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε ότι το θέμα βρίσκεται στις Τεχνικές Υπηρεσίες του υπουργείου και όπως είπε, υπάρχει μία ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων που είναι απαραίτητα για να καταρτισθεί το κτιριολογικό πρόγραμμα.

«Ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει την τοπική κοινωνία του Βόλου απλά εγώ επαναλαμβάνω άλλη μία φορά την πρόθεσή μου να κατασκευάσουμε νέο δικαστικό μέγαρο στον Βόλο. Το ζήτημα είναι το προτεινόμενο οικόπεδο να πληροί τους όρους, τις συνθήκες και τις προδιαγραφές, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του Βόλου και της Μαγνησίας», σημείωσε.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως σε ό,τι αφορά στον ρόλο του υπουργείου και τη συμμετοχή στη λύση των συγκεκριμένων προβλημάτων, «εμείς έχουμε εκφράσει τη θέση μας».

«Εχουμε ήδη πάρει την έγκριση της Υπουργικής Επιτροπής. Με το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά στους όρους δόμησης των προτεινομένων οικοπέδων και αυτό είναι ένα θέμα που είναι καθαρά υπηρεσιακό. Δηλαδή απαντάται, λύνεται και προχωράει μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες αφενός μεν των προτεινόμενων οικοπέδων, αφετέρου των υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η πολιτική βούληση έχει εκφραστεί και περιμένουμε να καταλήξουμε μία και υπήρχαν αρκετές θα έλεγα αδυναμίες στις προηγούμενες προτάσεις, προκειμένου να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε την κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου Βόλου», σημείωσε. Ο ίδιος επανέλαβε ότι είναι σταθερή η πολιτική βούληση του υπουργείου και του ιδίου προσωπικά να κατασκευαστεί νέο δικαστικό μέγαρο στον Βόλο.

«Ο Βόλος ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι είναι μία μεγάλη πόλη της Ελλάδας, αξίζει ένα σύγχρονο δικαστικό μέγαρο μίας και οι ανάγκες του παρά το ότι υπάρχει ένα εξαιρετικό από αρχιτεκτονικής πλευράς παλαιό δικαστικό μέγαρο, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν σε αυτόν τον χώρο. Πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα και η προσπάθεια γίνεται με την συμφωνία, τη συζήτηση και τη συνεννόηση όλων των φορέων της πόλης, αλλά αντιλαμβάνεστε το πού θα γίνει ακριβώς και ποιο είναι το κατάλληλο οικόπεδο δεν είναι θέμα του υπουργείου Δικαιοσύνης», εξέτασε.

Ειδικότερα για την εξεταζόμενη λύση, είπε: «Εδώ που βρισκόμαστε σήμερα είναι ένα οικόπεδο για το οποίο προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα και λεπτομέρεια και είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι εκεί το ζήτημά μας, αλλά αν πληρούνται οι όροι δόμησης, ώστε να κατασκευάσουμε ένα δικαστικό μέγαρο που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες».

Αναφερόμενος στο ιστορικό των ενεργειών, ο κ. Τσιάρας είπε ότι όταν βρέθηκε στη θέση υπουργού Δικαιοσύνης καταβλήθηκε μία προσπάθεια να καταρτισθεί ένας χάρτης δικαστικών μεγάρων και μέσα από αυτόν να προκύψουν οι πραγματικές ανάγκες.

Ο ίδιος είπε ότι υπήρχαν πόλεις στις οποίες έπρεπε να επέμβει το υπουργείο και να κάνει νέα δικαστικά μέγαρα, πόλεις των οποίων τα μέγαρα χρειάζονταν ανακατασκευή ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση και πόλεις με αξιοπρεπή δικαστικά μέγαρα χωρίς ερωτηματικά ή προβλήματα στη λειτουργία τους.

«Κάναμε λοιπόν τρεις ενότητες μεγάλων έργων που αφορούν στη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, για ώριμα έργα τα οποία μπορούσαν να λειτουργήσουν με ταχείς ρυθμούς και να τα βλέπουμε να ολοκληρώνονται. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2000-2001 που γίνεται προγραμματισμός κατασκευής νέων δικαστικών μεγάρων στην Ελλάδα. Ο τελευταίος έγινε με την ολοκλήρωση έργων το 2007-2008. Από τότε και μετά δεν υπάρχει κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου», σημείωσε.

Ακόμη σημείωσε, ότι σε αυτή τη διαδικασία προέκυψε ότι στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν συγκεκριμένες ανάγκες και ήδη έχει υπογραφεί η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών για να προχωρήσει σε διαγωνισμού για κατασκευή δικαστικών μεγάρων στο Κιλκίς, στην Εδεσσα, στις Σέρρες και τη βαριά ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Για τον χώρο της Κεντρικής Ελλάδος, υπενθύμισε, επιλέχθηκε η κατασκευή του δικαστικού Μεγάρου Βόλου η αδήριτη ανάγκη της οποίας εκφραζόταν από όλους, το νέο δικαστικό μέγαρο στη Λαμία και η ένταξη και αναβάθμιση των δικαστικών μεγάρων της Καρδίτσας και Λάρισας. «Επειδή, όμως, υπήρχε μία καθυστέρηση σε όλη αυτή τη διαδικασία και επειδή είχαμε κινήσει νωρίτερα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας προηγήθηκε η ένταξη στο πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης», σημείωσε.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός εξήγγειλε χθες με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, την οριστική ένταξη στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της ανακατασκευής των δικαστικών μεγάρων Λάρισας και Καρδίτσας. «Ηταν μία επιδίωξη που ξεκίνησε ουσιαστικά από το πρώτο χρονικό διάστημα που βρέθηκα στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Όταν κάναμε μία καταγραφή των πραγματικών αναγκών και προβλημάτων των δικαστικών μεγάρων, η διαπίστωση ήταν ότι αυτά τα δύο δικαστικά μέγαρα έπρεπε να τύχουν μίας συνολικής αναμόρφωσης και συνολικής ανακατασκευής», σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου