ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: Σε αβεβαιότητα 4 στις 10 επιχειρήσεις

γιώργος-καββαθάς-πρόεδρος-γσεβεε-σε-α-230451

Οι επαγγελματοβιοτέχνες χρειάζονται μέτρα στήριξης άμεσα, ισομερή κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και μείωση του ΦΠΑ

Με φόβο και αβεβαιότητα υποδέχτηκε τη νέα χρονιά η επιχειρηματικότητα. Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, 4 στις 10 επιχειρήσεις έκλεισαν το 2021 με σκέψεις ανασφάλειας για το αύριο, που ξημερώνει.

Οπως εξηγεί, οι επιχειρήσεις έχουν πεσμένη ψυχολογία, καθώς λειτουργούν με περιορισμούς, χωρίς μέτρα στήριξης, ενώ χρειάζονται οπωσδήποτε οικονομική ενίσχυση, ισομερή κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, μείωση του ΦΠΑ για να παλεύουν τις αυξήσεις – καταστροφή στην ενέργεια και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και τα προβλήματα της υγειονομικής κρίσης.

«Αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες με το νέο πανδημικό κύμα και πρέπει να είναι οπλισμένοι με δύναμη και κουράγιο για να αντεπεξέρχονται, ιδιαίτερα όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και του λιανικού εμπορίου», προσθέτει.

Η χρονιά που έφυγε ήταν πολύ δύσκολη για την επιχειρηματικότητα. «Μην ξεχνάμε ότι το α’ εξάμηνο οι επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης και λιανικού εμπορίου παρέμεναν κλειστές, γεγονός που, σύμφωνα και με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), δημιούργησε επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων, με εκείνες που έκλεισαν με κρατική εντολή να βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση», υπενθυμίζει.

Ανισομερής η ενίσχυση των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως λειτούργησαν οριζόντια, δεν παρείχαν ισομερή ενίσχυση των επιχειρήσεων, με εξαίρεση την επιδότηση των θέσεων εργασίας μέσω του προγράμματος «Συνεργασία» και τις αναστολές εργασίας, που μπόρεσαν να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα την ανεργία. «Μετά την αναλαμπή του τετραμήνου Ιουλίου – Οκτωβρίου, που καταγράφηκε αύξηση στη ζήτηση και στην κατανάλωση, τον Οκτώβριο ξαναμπήκαμε σε περίεργη κατάσταση. Αφήσαμε τη χρονιά με σκέψεις αβεβαιότητας και φόβου», προσθέτει.

Προσδοκία όλων σήμερα, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και της κοινωνίας, είναι να τελειώσουμε με τον κορονοϊό. Εφόσον συμβεί, το επόμενο που πρέπει να εξεταστεί είναι πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία πήρε η χώρα από την Ε.Ε.

«Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν το Ταμείο να περάσει από το συστημικό τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αποκλείεται το 90% των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε κοινή προσπάθεια κυβέρνηση και κοινωνικοί φορείς, ώστε να βρούμε τον τρόπο που θα ανοίξουν οι κάνουλες των τραπεζών για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», εξηγεί.

Αλλαγές στον χώρο των επιχειρήσεων

Εκ των πραγμάτων η πανδημία έφερε πολλές αλλαγές στον χώρο των επιχειρήσεων, με πρώτη και κυρίαρχη την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού, που για να γίνει χρειάζεται πόρους. Ο κ. Καββαθάς λέει ότι είναι μονόδρομος η ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μικρές, πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν το 85% της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Φόβοι για λουκέτα

Την τρέχουσα χρονική περίοδο οι επαγγελματοβιοτέχνες βιώνουν πολύ δύσκολη συγκυρία. «Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Ομικρον οδηγούν τον κλάδο της εστίασης στην καταστροφή και περιμένουμε από την πλευρά της κυβέρνησης μέτρα στήριξης του κλάδου, όπως και του λιανικού εμπορίου. Αν δεν υπάρξει στήριξη, είναι βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για λουκέτα εντός του 2022.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εκφράζουν φόβο και αβεβαιότητα για το αύριο. Λιανικό εμπόριο και εστίαση είναι οι κλάδοι, που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την υγειονομική κρίση. Αντιμετωπίζουν μείωση του τζίρου, περιοριστικά μέτρα, αποχή της Πολιτείας από μέτρα στήριξης. Δεν επιβιώνουν σε κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον», τονίζει ο ίδιος.

Κρατήθηκαν μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις

Παρά τις δυσκολίες, οι επαγγελματοβιοτέχνες επιβίωσαν. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι «τα μέχρι τώρα μέτρα ήταν σε θετική κατεύθυνση. Η εστίαση έχει 2.000 λουκέτα πανελλαδικά. Οι άλλοι κλάδοι χτυπήθηκαν σε μικρότερο βαθμό. Είναι σαφές ότι τα λουκέτα είναι λιγότερα από τις προβλέψεις, λόγω των μέτρων στήριξης», τονίζει.

Συζητήσεις για τα μέτρα

Η ΓΣΕΒΕΕ είναι σε συζητήσεις με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη λήψη μέτρων στήριξης για την πορεία των επιχειρήσεων. Πέραν των προαναφερόμενων, προκύπτει και το ζήτημα με τις ανατιμήσεις. «Εχουμε ανατιμήσεις – καταστροφή στην ενέργεια και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Οσο αυξάνονται οι τιμές, μειώνονται οι διαθέσιμοι πόροι. Μία οικογένεια θα καλύψει πρώτα τις ανάγκες σίτισης, θέρμανσης και ηλεκτροφωτισμού και θα διαθέσει στην αγορά το υπόλοιπο των πόρων της.

Στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως κρέας, λαχανικά, ελαιόλαδο, σπορέλαια, αλλά και σε υλικά που έχουν να κάνουν γενικότερα με την οικοδομή, τον χαλκό, τον ορύχαλκο, το αλουμίνιο, οι αυξήσεις μπορεί να αρχίζουν από 20% – 30% και να ξεπερνούν το 100%. Εχουμε ζητήσει μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά στο 6% για να μειωθούν οι επιπτώσεις», σημειώνει ο ίδιος.

Από και πέρα, κάθε κρίση έχει και ευκαιρίες, όπως στον ψηφιακό μετασχηματισμό με τις αλλαγές του τρόπου εργασίας, την τηλεργασία, την αλλαγή των επιχειρήσεων με κατεύθυνση περισσότερο εξωστρεφή. «Πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να κρατηθούν, δημιούργησαν ηλεκτρονικά καταστήματα.

Ομως, η εξέλιξη, που είδαμε να γίνεται με επιτάχυνση στην πανδημία, δεν μπορεί να αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις. Πρέπει να δούμε τα βήματα της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και βέβαια όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις μπόρεσαν και άντλησαν πόρους από το τραπεζικό σύστημα ή από προγράμματα στήριξης», προσθέτει ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου