ΤΟΠΙΚΑ

Μειώθηκαν οι ληστείες, αυξήθηκαν οι φόνοι

μειώθηκαν-οι-ληστείες-αυξήθηκαν-οι-φό-230502

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για το περασμένο έτος

Μείωση παρουσίασε η εγκληματικότητα στον Βόλο το 2021. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, οι ληστείες, που είχαν αλματώδη αύξηση το 2020 με τα πρώτα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, κατέγραψαν το 2021 πτώση της τάξεως του 30%. Παραμένουν ωστόσο σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την πορεία της εγκληματικότητας την τελευταία πενταετία.

Αντίθετα με τις ληστείες, οι ανθρωποκτονίες παρουσιάζουν αυξητική τάση, ύψους μάλιστα 300%, η οποία όμως δεν είναι μετρήσιμη από τις αστυνομικές αρχές, καθώς μπορεί να οφείλεται σε αστάθμητους παράγοντες, να είναι συγκυριακή και να μην αποδίδεται σε συγκεκριμένους κοινωνικούς λόγους, όπως σχολιάζουν έμπειροι αξιωματικοί.

Συγκεκριμένα, οι ληστείες μειώθηκαν το 2021 στις 9 από 13 που ήταν το 2020, ενώ το 2019 ήταν 7, το 2018 1 και το 2017 4. Τις αστυνομικές αρχές απασχολούν με αυτού του είδους τα αδικήματα κατά κύριο λόγο Ελληνες δράστες.

Στη συντριπτική πλειονότητα διαπιστώνεται ότι οι συλληφθέντες είναι γνωστοί στις αστυνομικές αρχές από άλλες πράξεις που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με ναρκωτικά. Οι δράστες χτυπούν στους στόχους τους με την απειλή μαχαιριού ή όπλου, όμως επιτίθενται στα θύματά τους σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Οι ληστείες με δράστες αλλοδαπούς είναι ελάχιστες.

Στόχους των δραστών αποτελούν συνήθως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα οποία χτυπούν βραδινές ώρες αιφνιδιάζοντας το προσωπικό με τη βοήθεια τσιλιαδόρων.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου με μεθοδευμένες και συντονισμένες έρευνες καταφέρνει να διαλευκάνει σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό τις ληστείες που φθάνει και ξεπερνά το 80%.

Είτε επειδή αρκετοί από τους δράστες έχουν απασχολήσει ξανά και έτσι αναγνωρίζονται εύκολα, είτε επειδή η Αστυνομία κινητοποιείται γρήγορα και έχει με το μέρος της και τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι κακοποιοί συλλαμβάνονται και οδηγούνται για να απολογηθούν στη Δικαιοσύνη.

Σε λίγες περιπτώσεις οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι και οι έρευνες συνεχίζονται.

Η πορεία των ανθρωποκτονιών

Αντίθετα με τις ληστείες, οι ανθρωποκτονίες παρουσιάζουν αυξητική τάση. Εκτοξεύτηκαν στις 3 το περασμένο έτος, όταν το 2020 η μοναδική ανθρωποκτονία που διαλευκάνθηκε αφορούσε σε φόνο που είχε διαπραχθεί πριν 18 χρόνια στο Διμήνι με θύμα 71χρονη.

Η τοπική κοινωνία συγκλονίστηκε πέρυσι με ισάριθμα στυγερά εγκλήματα, το διπλό φονικό στη Μακρινίτσα, με θύματα δύο αδικοχαμένα αδέρφια τον περασμένο Απρίλιο, το μακελειό σε παρκάκι δίπλα από τον περιφερειακό στο ύψος της Ιωλκού με θύμα άνδρα ηλικίας 41 ετών τον περασμένο Αύγουστο και τον φόνο 75χρονης στη περιοχή Καζανάκι στη Νέα Ιωνία τον περασμένο Νοέμβριο με δράστη τον βαφτισιμιό της, ο οποίος προέκυψε ότι είχε διαπράξει και δεύτερο φόνο στη Νέα Ιωνία το Αύγουστο του 2009.

Το 2020 δεν σημειώθηκε ανθρωποκτονία. Το 2019 σημειώθηκε μία ανθρωποκτονία και το 2018 επίσης μία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου