ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντικό κέρδος σε νέες θέσεις εργασίας ~ Ανακάμπτει η απασχόληση εν μέσω πανδημίας

σημαντικό-κέρδος-σε-νέες-θέσεις-εργασ-230347

Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τη Μαγνησία – Τα επαγγέλματα που ευνοούνται – Η «ακτινογραφία» του 2021 για προσλήψεις και απολύσεις

Μπορεί η παρατεταμένηυγειονομική κρίση να έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην πραγματική οικονομία,όμως η μισθωτή, αλλά και η πλήρης απασχόληση ανέκαμψαν σημαντικάτο δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ στις αρχές της προηγούμενης διετίας μειώνονταν οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στη Μαγνησία το 2021 κλείνει με σημαντικό κέρδος αναφορικά με τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται, μολονότι διανύουμε περίοδο πανδημίας.

Τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ακόμη και συγκριτικά με το 2020τα στοιχεία δείχνουνότι η μισθωτή απασχόληση άντεξε και πως οι επιχειρήσεις παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προσλαμβάνουν εργαζόμενους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων αναγγελιών προσλήψεων αφορά στην πλήρη απασχόληση. Το 50,66% των νέων θέσεων εργασίας είναι με πλήρη εργασία, το 40,89% με μερική απασχόληση και το 8,45% με συμβάσεις που αφορούν εκ περιτροπής εργασία.

Τα επαγγέλματα που ευνοούνταιεν μέσω πανδημίας

Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για εργαζομένους μετρίων δεξιοτήτων και επαγγέλματα όπως καθαριστές, οδηγοί -μεταφορείς, χειριστές μηχανημάτων και πωλητές.

Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή και διάθεση τροφίμων, οι οδηγοί, οι χειριστές μηχανημάτων και οι πωλητές είναι τα πέντε επαγγέλματα με τις καλύτερες πιθανότητες για εύρεση εργασίας.

Ακολουθούν οι μονταδόροι, οι διανομείς,οι αποθηκάριοι και οι ανειδίκευτοι εργάτες κατασκευής και συντήρησης δρόμων.

Επίσης ζήτηση καταγράφηκε στον κλάδο των υγειονομικών και ειδικότερα στον τομέα των νοσηλευτών και όσων ασκούνε παραϊατρικά επαγγέλματα.

Η «ακτινογραφία» του 11μήνου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ το ισοζύγιο ροών μισθωτής το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 29.467 στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και στις 7.102 στις Βόρειες Σποράδες.

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 13.875 οικειοθελείς αποχωρήσεις στην ΠΕ Μαγνησίας και 1.599 στις Σποράδες, 3.798 συμβάσεις αορίστου χρόνου στην ΠΕ Μαγνησίας και 3.013 στα νησιά καταγγέλθηκαν, ενώ 9.919 συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη Μαγνησία και 2.485 στις Σποράδες δεν ανανεώθηκαν.

Ετσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του 11μήνου του έτους 2021 είναι θετικό κατά 1.880 νέες θέσεις εργασίας στο σύνολο του νομού.

Βελτιωμένη η κατάσταση από πέρυσι

Η εικόνα των δεικτών απασχόλησης το 2021 είναι σαφώς βελτιωμένη συγκριτικά με πέρυσι.

Στο ισοζύγιο ροών μισθωτής το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2020 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 27.221 στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και στις 4.865 στις Βόρειες Σποράδες.

Επίσης είχαν δηλωθεί 10.908οικειοθελείς αποχωρήσεις στην ΠΕ Μαγνησίας και 757στις Σποράδες, 4.983 συμβάσεις αορίστου χρόνου στην ΠΕ Μαγνησίας και 2.322 στα νησιά καταγγέλθηκαν, ενώ 9.930 συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη Μαγνησία και 1.527 στις Σποράδες δεν ανανεώθηκαν.

Ετσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του 11μήνου του έτους 2020 ήταν με θετικό, όμως κατά 1.659 νέες θέσεις εργασίας στο σύνολο του νομού.

Αρνητικό ωστόσο ήταν τον Νοέμβριο το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, κατά τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης στη Μαγνησία ανήλθαν σε 2.861 στην ΠΕ Μαγνησίας και 77 στις Σποράδες ενώ οι αποχωρήσεις σε3. 458(1.552οικειοθελείς αποχωρήσεις και1.906 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Νοεμβρίου ήταν αρνητικό κατά 520 θέσεις εργασίας.

Οι προτάσεις του Εργατικού Κέντρου

Υπό το φως των ευρημάτων το ΕΚΒ προτείνει τηνάμεση υλοποίηση εισοδηματικών και δημοσιονομικώνπαρεμβάσεων, προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα προτείνει να δοθεί άμεσα η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021 μεαναδρομική ισχύ από 1/9/2021. Η αύξηση του κατώτατουμισθού κατά 2% που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση υπολείπεται κατάπολύ της μέχρι σήμερα απώλειας της αγοραστικής δύναμης τουκατώτατου μισθού από το κύμα ακρίβειας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το ποσοστό αύξησης του κατώτατουμισθού να περάσει και στους ονομαστικούς μισθούς των ήδησυμφωνημένων αλλά και των νέων κλαδικών συμβάσεων, ώστε νααποφευχθεί η μείωση της αγοραστικής δύναμης του συνόλου τωνεργαζομένων.

Τέλος, πρέπει να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στηνενέργεια. Αν το μέτρο δεν επαρκεί για να σταθεροποιήσει τις τιμές καιτις εισοδηματικές απώλειες, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια για τανοικοκυριά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου