ΤΟΠΙΚΑ

Η βαριά νόσος ελλοχεύει κινδύνους

η-βαριά-νόσος-ελλοχεύει-κινδύνους-213098

Οι ανεμβολίαστοι έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε θάλαμο νοσοκομείου και 11 να μπουν στην εντατική σε σχέση με τους εμβολιασμένους. Αυτό επισημαίνει ο Βολιώτης καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Σε νέα ανάρτησή του στα social media που τιτλοφορείται «Η διαφορά της μόλυνσης από τη βαρεά νόσο» ο κ. Γουργουλιάνης, εμμέσως πλην σαφώς, συνιστά ψυχραιμία αναφορικά με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά λόγω της Όμικρον.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή αυτό που προέχει είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, διότι όπως επισημαίνει όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο υγειονομικός συναγερμός αφορά στους ανεμβολίαστους, διότι είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά και να χρειαστεί να νοσηλευτούν, είτε σε απλές κλινικές κορονοϊού, είτε στις ΜΕΘ covid.

Eιδικότερα, στη νέα του ανάρτηση ο κ. Γουργουλιάνης επισημαίνει: «Σε προληπτικό έλεγχο βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, αρκετοί επώνυμοι ή άλλοι που με την επίδειξη του θετικού τεστ αναζητούν την επωνυμία. Καθημερινά το ίδιο συμβαίνει σε δεκάδες χιλιάδες ή μπορεί εκατοντάδες χιλιάδες ανώνυμους Έλληνες. Κάποιοι επιλέγουν όμως να το ανακοινώσουν με την υποσημείωση ότι τα συγγενικά τους πρόσωπα είναι αρνητικά. Αμέσως μετά φίλοι ή αντίπαλοι, εύχονται περαστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το στόχο της ανταλλαγής λόγων συμπάθειας να επιτυγχάνεται. Και εάν η προσωπική ζωή, κάποιων επωνύμων , μπορεί και να γνωστοποιείται, η αναφορά σε άλλα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος ότι «ευτυχώς» δεν μολύνθηκαν, συμβάλει στην διάδοση του πανικού. Στην εικόνα, από πρόσφατα δεδομένα του Οντάριο που ακολουθεί, φαίνεται ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, μολύνονται σχεδόν το ίδιο. Η πραγματική είδηση είναι ότι οι εμβολιασμένοι έχουν 5 και 11 φορές αντίστοιχα μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευθούν σε απλό θάλαμο νοσηλείας ή σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε σχέση με τους ανεμβολίαστους».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη η Όμικρον φαίνεται να εξαντλείται στην Ελλάδα πιθανότατα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Όσοι είναι εμβολιασμένοι και με τις τρεις δόσεις του εμβολίου είναι πλήρως προστατευμένοι και από την Όμικρον.

«Βλέπουμε η πανδημία να εκφυλίζεται, να έχει λιγότερους θανάτους και λιγότερες νοσηλείες», αναφέρει ακόμη ο καθηγητής.

Επίσης ο κ. Γουγουλιάνης επαναλαμβάνει πως η πανδημία φαίνεται να εξελίσσεται σε βαριά νόσο των ανεμβολίαστων.

«Οι ανεμβολίαστοι είναι σημαντικά λιγότεροι στο γενικό πληθυσμό αλλά πολύ περισσότεροι, το 86% των νοσηλευομένων, στις ΜΕΘ» προσθέτει επίσης.

Τέλος, αναφέρει πως «η τεχνολογία τους τελευταίους μήνες μας έδωσε δύο σημαντικά πολύ χρήσιμα εργαλεία, τα τεστ και τα εμβόλια, χωρίς να μπορούν τα πρώτα, όσο συχνά και να γίνονται, να αντικαταστήσουν τα δεύτερα. Μόνο η επανεκκίνηση της κλινικής ιατρικής μπορεί θα αξιοποιήσει αυτές τις μεγάλες σύγχρονες τεχνολογικές ανακαλύψεις».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου