ΤΟΠΙΚΑ

O «φονικός» Νοέμβριος των ανεμβολίαστων

o-φονικός-νοέμβριος-των-ανεμβολίαστ-292140

Ο Νοέμβριος, που σε λίγο ολοκληρώνεται, θα μπορούσε κάλλιστα στη Μαγνησία να χαρακτηριστεί ως ο «φονικός» μήνας των ανεμβολίαστων, καθώς ο νομός θρηνεί ήδη 100 νεκρούς από τον κορονοϊό, με ποσοστό 78% να ανήκει στην κατηγορία των ασθενών, που δεν είχαν προλάβει να κάνουν το εμβόλιο κατά του covid για διάφορους λόγους.

Χθες στη μακάβρια λίστα των θυμάτων της πανδημίας προστέθηκε ακόμη μία γυναίκα. Ηταν μόλις 44 ετών, μητέρα δύο παιδιών και «έσβησε» από κορονοϊό. Δυστυχώς δεν είχε κάνει το εμβόλιο. Παρά την προσπάθεια των γιατρών κατέληξε τα ξημερώματα χθες στην κλινική covid, βυθίζοντας τηνοικογένειά της στο πένθος.

Από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν πεθάνει στο Νοσοκομείο Βόλου περί τα 100 άτομα. Τονπερσινό Νοέμβριο χάθηκαν 68 συμπολίτες. Η μεγάλη αύξηση των θανάτων σοκάρει. Θα περίμενε κανείς επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί η θνητότητα να είναι μειωμένη, όπως επίσης και η θετικότητα.

Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο, διότι όπως επισημαίνουν οι γιατροί πολλοί άνθρωποι που νοσούν από κορονοϊόαψηφούν τα συμπτώματα, καθυστερούν να μεταβούν στο νοσοκομείο Βόλου και όταν προσέρχονται στα Επείγοντα είναι ήδη πολύ αργά.

Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου στο Αχιλλοπούλειο είχαν προσέλθει ως ύποπτα κρούσματα και υποβλήθηκανσε μοριακό έλεγχο 2.209 άτομα, από τα οποία τα 881 επιβεβαιώθηκαν ως θετικά, δηλαδή ποσοστό 39,8%.

ΤονΝοέμβριο του 2020 είχαν γίνει συνολικά 1.734 μοριακά τεστ και είχαν εντοπιστεί 710 θετικά.

Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος Νοεμβρίου, αποτυπώνονται σε αριθμούς η ραγδαία επιδείνωση και η συνεχής πίεση στο σύστημα υγείας από το τέταρτο κύμα του κορονοϊού.

Οι αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες μπορεί να δείχνει μία σταθεροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και μια τάση υποχώρησης, αν αντιπαραβάλλει κανείς τις διαγνώσεις με εκείνες που σημειώθηκαν τις περασμένες εβδομάδες, όμως αυτό δεν εφησυχάζει τους ειδικούς.

«Το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να δέχεται έντονες πιέσεις για τις επόμενες εβδομάδες. Ο αριθμός των διασωληνωμένωνστο Νοσοκομείο Βόλου παραμένει υψηλός, είναι κατειλημμένες οι επτά από τις οκτώ κλίνες, ενώ και ο αριθμός των νοσηλειών είναι μεγάλος.

Συγκρίνοντας κανείς τα δεδομένα του ΕΟΔΥ από τις αρχές Νοεμβρίου, παρατηρεί μια έκρηξη των ασθενών που νοσούν βαριά στη Μαγνησία, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η μετάδοση του ιού επιμένει.

Χθες στο Γενικό ΝοσοκομείοΒόλου νοσηλευόταν 87 άτομα.Η πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι ασθενείς.

Στη ΜΕΘ από τους επτά διασωληνωμένους μόνο δύο είναι εμβολιασμένοι, ενώ από το σύνολο των νοσηλευομένων στις κλινικές το εμβόλιο έχει κάνει μόνο ένα ποσοστό 20,69%.

«Κάνουμε έκκληση με απόλυτη ενσυναίσθηση προς όλους όσοι παραμένουν επιφυλακτικοί, να εμβολιαστούν άμεσα, καθώς το εμβόλιο αποτελεί το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον θανατηφόρο ιό. Κάνουμε όμως έκκληση και σε όσους έχουν ολοκληρώσει τις δύο πρώτες δόσεις, να κάνουν και την τρίτη και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, να χρησιμοποιούν τη μάσκα, έτσι ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Βόλου Ηλίας Καραμέτος και τόνισε: «Δεν θέλουμε να κουνήσουμε το δάχτυλο σε κανέναν, κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, να προστατέψουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και όλους εμάς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να απορρίπτουμε εμβόλια για τα οποία οι κλινικές δοκιμές κατέδειξαν παγκοσμίως ασφάλεια και αποτελεσματικότητα χωρίς μείζονες παρενέργειες».

Νέες μολύνσεις

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 147 νέες μολύνσεις κορονοϊού στη Μαγνησία, εκ των οποίων 143 στην ηπειρωτική Μαγνησία και 4 στις Σποράδες. Οι νέες μολύνσεις στη Λάρισα είναι 172, στην Καρδίτσα 89 και στα Τρίκαλα 57.

Επίσης σε συνολικό αριθμό 622 δειγμάτων που ελήφθησαν χθες στον Βόλο καταγράφηκαν 24 θετικά κρούσματα Covid-19, κατά τη μαζική δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ του Αγίου Βασιλείου Δήμου Βόλου. Από τα 24 κρούσματα, τα 13 αφορούν γυναίκες και τα 11 άντρες, με διάμεση ηλικία τα 40 έτη.

Σήμερα, Κυριακή, από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα η μαζική δειγματοληψία θα γίνει στο ΚΑΠΗ Αγ. Βασιλείου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου