ΤΟΠΙΚΑ

Επεσαν 108 χιλιοστά βροχής μέσα στον Βόλο

επεσαν-108-χιλιοστά-βροχής-μέσα-στον-βόλ-211139

Τις αντοχές του Δήμου Βόλου δοκίμασε χθες η κακοκαιρία «Διομήδης». Σε λίγες μόνο ώρες έπεσε τόση βροχή όσο για δύο μήνες μαζί. Συνολικά στον Βόλο καταγράφηκαν 108,2 χιλιοστά βροχής από το πρωί έως νωρίς χθες το απόγευμα, όταν ο ετήσιος υετός για το 2021 ήταν 420 χιλιοστά. Ο όγκος του νερού ήταν υπερδιπλάσιος στη Μακρινίτσα, όπου μέχρι τη μία χθες το μεσημέρι ο υετός έφθασε στα 254,6 χιλιοστά και στην Πορταριά στα 345,8 χιλιοστά, σύμφωνα με την καταγραφή του Meteo.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως ήταν φυσικό, από τη σφοδρή βροχόπτωση και τους ισχυρούς ανέμους, που σάρωσαν τον Δήμο, προκλήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, δέντρα και κλαδιά έσπασαν κόβοντας στα δύο δρόμους.

Από νωρίς το πρωί το σύνολο της δύναμης του Δήμου Βόλου βρισκόταν στους δρόμους για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Συνολικά συγκροτήθηκαν 16 συνεργεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Καθαριότητας, Πρασίνου και ΔΕΥΑΜΒ και με την πολύτιμη βοήθεια δύο συνεργείων της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, γίνονταν παρεμβάσεις όπου κρινόταν αναγκαίο.

Ο «Διομήδης» μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια, αφού τα δίκτυα ομβρίων δεν ήταν δυνατό να απορροφήσουν τον ξαφνικό και μεγάλο όγκο νερού. Πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν παντού στην πόλη. Δρόμοι πλημμύρισαν στη Γρηγορίου Λαμπράκη, στη Λαρίσης πριν τη ΔΕΗ, ενώ στην Αναλήψεως το νερό ξεπέρασε το ύψος των πεζοδρομίων και παραλίγο να μπει μέσα σε καταστήματα. Προβλήματα προκλήθηκαν και σε άλλους δρόμους, ιδίως σε σημεία όπου δεν υπάρχουν φρεάτια ομβρίων ή όπου τα φρεάτια ομβρίων ήταν φραγμένα.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα έξω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου επί της Μακρινίτσης με Αλεξάνδρας, όπου η διασταύρωση θύμισε λίμνη, ακόμη και στη Δημητριάδος στη συμβολή της με Τοπάλη, όπου ο λεωφορειόδρομος μετατράπηκε σε ποτάμι και πεζοί που κινούνταν στο πεζοδρόμιο έκαναν… μπάνιο σε λασπόνερα που εκτόξευαν διερχόμενα με ταχύτητα αυτοκίνητα, επιβατικά και επαγγελματικά.

Δρόμοι πλημμύρισαν και στη συνοικία της Νεάπολης, αλλά και στην περιοχή στο Πεδίον Αρεως προς Αλυκές.

Ο Κραυσίνδωνας «φούσκωσε» και τα νερά του άγγιξαν σχεδόν τη γέφυρα στη Λαρίσης.

Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν επίσης και στην περιοχή του Αναύρου, λίγο πριν τις στροφές στη Γορίτσα.

Κλειστός ο δρόμος στις Ασπρες Πεταλούδες

Με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Μαγνησίας έκλεισε ο δρόμος προς Ασπρες Πεταλούδες, με κόκκινη απαγορευτική κορδέλα. Ο δρόμος περνά μέσα από τον Ξηριά που κατέβασε νερό και η διέλευση των οχημάτων κρίθηκε επικίνδυνη.

Καταρράκτης το ρέμα στην Μπράνη

Σε ορμητικό καταρράκτη που… σάρωνε τα πάντα παρέπεμπε η εικόνα στην Μπράνη Μακρινίτσας. Το νερό από το ρέμα που καταλήγει στο σημείο είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει για μία ακόμη φορά το κεντρικό πάρκινγκ.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στον δρόμο από Κουκουράβα όπου έγιναν κατολισθήσεις και συνεργεία φρόντισαν για την απομάκρυνση χωμάτων και βράχων, αλλά και φερτών υλών.

Υπερχείλισε ρέμα στην Αγριά

Μεγάλο πρόβλημα σημειώθηκε στην Αγριά, πίσω από τον ΟΣΕ. Ρέμα στην εκκλησία των 12 Αποστόλων υπερχείλισε και όλος ο όγκος του νερού κατέληξε στο πάρκο του ΟΣΕ. Συνεργεία του Δήμου έσκαψαν χαντάκι για να μπορέσει το νερό να βρει έξοδο στη θάλασσα και να μην κινδυνεύσουν σπίτια και επιχειρήσεις.

Ο κεντρικός παραλιακός δρόμος πλημμύρισε με το ύψος του νερού να ανεβαίνει πάνω από το πεζοδρόμιο, ενώ στο εσωτερικό του οικισμού, νερά βρήκαν έξοδο σε αυλές και υπόγεια σπιτιών. Τα ορμητικά νερά πέρασαν και μέσα από το σχολείο της περιοχής.

Κατολισθήσεις

Στον Δήμο Βόλου καταγράφηκαν και κατολισθήσεις τόσο από το ύψος του ΝΟΒΑ προς την ΑΓΕΤ, όσο και στην είσοδο του τούνελ της Γορίτσας από την πλευρά της Αγριάς, όπου μάλιστα προκλήθηκε και κυκλοφοριακό πρόβλημα το πρωί.

Εσπασαν δέντρα

Δεκάδες ήταν τα δέντρα ή κλαδιά που έσπασαν με αποτέλεσμα να πέσουν στο οδόστρωμα και να προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία. Μόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου επενέβη για την κοπή οκτώ δέντρων μέσα στον Βόλο, αλλά και στην Πορταριά, ενώ η Πολιτική Προστασία απομάκρυνε περί τα 20 ακόμη δέντρα που έσπασαν στη Ν. Δημητριάδα, τον Αναυρο, τη Ζάχου, τη Ν. Ιωνία, αλλά και στην Πορταριά, καθώς και στα Ανω Λεχώνια προς Αγιο Βλάσιο.

Τροχαίο μπροστά από το Δημαρχείο

Ακόμη και τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε μπροστά από το Δημαρχείο Βόλου εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος. Ο οδηγός του ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να πέσει επάνω σε στάση λεωφορείου.

Πλημμύρισε κατάστημα

Αναφορά υπήρξε και για κατάστημα στο κέντρο του Βόλου που πλημμύρισε από τα νερά της βροχής. Πρόκειται για εμπορική επιχείρηση στην Τάκη Οικονομάκη με Αγίου Νικολάου, ο ιδιοκτήτης της οποίας επιστράτευσε κουβάδες και σφουγγαρίστρες για να απομακρύνει τα νερά που πέρασαν στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Ο Δήμος Βόλου

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Βόλου, «από τη διάρκεια της νύχτας δημοτικά συνεργεία, συνεπικουρούμενα από εθελοντές, βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που ανακύπτουν από τη συνεχιζόμενη, με αμείωτη ένταση, κακοκαιρία.

Ο ίδιος ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, πραγματοποίησε περιοδεία σε διάφορα σημεία της πόλης, ιδιαίτερα σε εκείνα που κατά το παρελθόν είχαν αποδειχθεί ευάλωτα σε αντιστοίχου μεγέθους κακοκαιρίες, με πλημμυρικά φαινόμενα, και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.

Επειδή, ωστόσο, η κακοκαιρία συνεχίζεται ο μηχανισμός του Δήμου παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να παρέμβει όπου απαιτηθεί».

Οι «Μαζί για τον Βόλο»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη «Μαζί για τον Βόλο» αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Ως δημοτική κίνηση έχουμε τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας των υπηρεσιών του δήμου, της Περιφέρειας και κάθε αρμόδιου φορέα προκειμένου να μην βιώσουν οι Βολιώτες εμπειρίες όπως αυτές του πρόσφατου παρελθόντος. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Επίσης καλούμε τη δημοτική αρχή να μεριμνήσει για τους άπορους και άστεγους συμπολίτες μας αλλά και για τα αδέσποτα ζώα προκειμένου να προστατευτούν από τα ακραία φαινόμενα.

Παράλληλα καλούμε όλους και όλες να διευκολύνουμε το έργο των αρχών όπου χρειαστεί και να μην κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου