ΤΟΠΙΚΑ

Χαράλαμπος Μάνδρος: «Φοβάμαι ότι στέλνεται λάθος μήνυμα»

χαράλαμπος-μάνδρος-φοβάμαι-ότι-στέλ-17581

«Πολύ φοβάμαι ότι στέλνεται λάθος μήνυμα στην κοινωνία, όταν ακόμη η πανδημία είναι «ζωντανή», ο κορονοϊός και οι μεταλλάξεις κυκλοφορούν ανάμεσά μας και οι επαναμολύνσεις συνεχίζονται. Αφού η Πολιτεία αποφάσισε να ανακοινώσει άρση μέτρων, ας το έκανε λίγο αργότερα. Τρεις εβδομάδες πριν να ισχύουν αυτά, αναλαμβάνει ρίσκο, διότι, ούτως ή άλλως, οι περισσότεροι ήδη δεν τηρούν μέτρα και αποστάσεις, έχουν ξεχάσει παντελώς τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους με συνωστισμό και την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία παραμένουν υπό πίεση».

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση, σε καθαρά επιφυλακτικό τόνο, του γιατρού Χαράλαμπου Μάνδρου, που είναι επικεφαλής στον τομέα covid του νοσοκομείου Βόλου, λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη της επιστροφής στην κανονικότητα από την 1η Μαΐου.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου μετά από δύο χρόνια πανδημίας και αρκετά πισωγυρίσματα δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη βιασύνη να αρθούν όλοι οι περιορισμοί. Πολλώ δε μάλλον όταν στη Μαγνησία τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά παραμένουν σε τριψήφιο αριθμό και οι νοσηλείες στις κλινικές κορονοϊού δεν πέφτουν κάτω από 35.

Ενα ακόμη ζήτημα που τους απασχολεί είναι η καθίζηση των εμβολιασμών, ειδικά στις κατηγορίες εκείνες των πολιτών που έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρώσει και την τρίτη δόση και να προγραμματίζουν τη δεύτερη αναμνηστική (τέταρτη δόση), καθώς από χθες άνοιξε η σχετική πλατφόρμα.

«Οι περισσότεροι πλέον νομίζουν ότι τελειώσαμε με τον ιό. Οι απλοί πολίτες δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι όσο υπάρχει μεγάλος αριθμός θανάτων και νοσηλειών, τίποτα δεν έχει κριθεί και πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα», προσθέτει ο κ. Μάνδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη περίοδος θα είναι μεταβατική και οι τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την Πρωτομαγιά θα είναι καθοριστικές αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, για αυτό και συστήνει αυτοσυγκράτηση.

Η διαχείριση της πανδημίας με αριθμούς

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κάνοντας έναν μίνι απολογισμό με αριθμούς αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας από το Νοσοκομείο Βόλου θα πρέπει να επισημανθεί ότι από την έναρξη μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί 668 θάνατοι ασθενών που κατέληξαν από επιπλοκές του φονικού ιού. Οι 337 ήταν άνδρες και οι 331 γυναίκες.

Την ίδια περίοδο στο Αχιλλοπούλειο έγιναν 39.218 τεστ για την ανίχνευση κορονοϊού, από τα οποία τα 17.776 σε άνδρες και τα 21.442 σε γυναίκες. Ο δείκτης θετικότητας στους ελέγχους που έγιναν προσεγγίζει το 22,91%, δηλαδή θετικά στον κορονοϊό εντοπίστηκαν συνολικά 8.984 άτομα.

Επίσης, από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τώρα από το Νοσοκομείο Βόλου έχουν εξυπηρετηθεί 8.975 νοσούντες από κορονοϊό, δίχως να είναι απαραίτητο να έχουν νοσηλευτεί όλοι στις κλινικές covid.

Επιμένουν τα κρούσματα

Στη Μαγνησία καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο συνολικά 230 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 15 στις Β. Σποράδες, στη Λάρισα 340, στα Τρίκαλα 164 και στην Καρδίτσα 87. Eπίσης, 51 κρούσματα προέκυψαν από τα rapid tests που διενεργήθηκαν στη Μαγνησία.

Την ίδια ώρα στο Νοσοκομείο Βόλου νοσηλεύονται με επιπλοκές της νόσου 32 ασθενείς, από τους οποίους οι δύο σε σοβαρή κατάσταση για αυτό και είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Εμβολιασμοί του πρώτου τριμήνου του 2022

Από τις αρχές του χρόνου το πρόγραμμα εμβολιασμών «Ελευθερία» έχει ατονήσει σοβαρά, κυρίως στις ηλικιακές κατηγορίες πολιτών που έκαναν τις δύο δόσεις και αποφεύγουν να κάνουν την τρίτη.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 26.745 εμβολιασμοί από 1/01/2022 – 31/3/2022, από τους οποίους οι 21.528 με Pfizer, 1.135 με Johnson, 225 με Moderna και μόλις 106 με Novavax. Επίσης έχουν εμβολιαστεί 3.751 παιδιά, ηλικίας από 5 έως 11 χρόνων.

Οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 465.

Πού θα γίνουν σήμερα rapid tests

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων σήμερα θα γίνουν δωρεάν έλεγχοι στα εξής σημεία:

*08:00-15:30 μαζική δειγματοληψία στο λιμάνι της Σκιάθου

*08:30-15:30 μαζική δειγματοληψία στο ΚΑΠΗ Αγ. Βασιλείου
*09:00-14:30 μαζική δειγματοληψία στο Μεταξουργείο

*08:30-15:00 μαζική δειγματοληψία στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Βόλου

*09:00-12:00 μαζική δειγματοληψία στη Νέα Αγχίαλο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου