ΤΟΠΙΚΑ

«Τσουνάμι» προκαλεί η Ομικρον 2

τσουνάμι-προκαλεί-η-ομικρον-2-57671

Η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 πολιορκεί σθεναρά τη Μαγνησία, με τον κορονοϊό να επιτίθεται με «σπασμένα φρένα». Η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη, με τους γιατρούς να έχουν σαστίσει και οι ίδιοι με τους ρυθμούς που μολύνει η συγκεκριμένη μετάλλαξη, εμβολιασμένους και μη.

Από τις αρχές της εβδομάδας μέχρι χθες επιβεβαιώθηκαν στον νομό 2.363 μολύνσεις, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός, αν σκεφτεί κανείς ότι τόσα κρούσματα δεν καταγράφηκαν την περίοδο κατά την οποία η Όμικρον ήταν κυρίαρχη.

Η Μαγνησία συγκαταλέγεται μεταξύ των 37 περιοχών που παρουσιάζουν πολύ υψηλό ιικό φορτίο, με την επιδημιολογική επιβάρυνση να καταγράφει σκαμπανεβάσματα από μέρα σε μέρα, τα κρούσματα όμως παραμένουν ακατέβατα και πάντα σε τριψήφιο αριθμό.

Ακόμη ένα αξιοπερίεργο συγκριτικά με ό,τι ίσχυε μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο είναι ο αυξημένος ρυθμός επαναμολύνσεων.

Άτομα που νόσησαν για δεύτερη φορά από κορονοϊό και έχουν στο μεσοδιάστημα εμβολιαστεί, επαναμολύνθηκαν τώρα από την Όμικρον 2. Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι περισσότεροι έχουν ελαφριά συμπτώματα. Μόνο οι ηλικιωμένοι, που αντιμετωπίζουν και άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, διατρέχουν κίνδυνο. Έχουν εξασθενημένο οργανισμό και η Όμικρον 2 προκαλεί στον οργανισμό τους σοβαρές επιπλοκές.

«Εχουμε άτομα που έπασχαν από Όμικρον πριν από 1,5 μήνα και ξανανοσούν με την Όμικρον 2», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής των κλινικών κορονοϊού στο Νοσοκομείο Βόλου Χαράλαμπος Μάνδρος.

Ο κ. Μάνδρος επισήμανε ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να έχει τεράστια ικανότητα προστασίας ακόμη από βαριά νόσο, ανέφερε όμως πως οι επιστήμονες δεν περίμεναν η νέα υποπαραλλαγή να είναι τόσο μεταδοτική και ανθεκτική «απέναντι» στα εμβόλια.

«Φαίνεται ότι οι καινούργιες μεταλλάξεις καταφέρνουν και ξεφεύγουν σε σημαντικό βαθμό ως προς τη μόλυνση από τα εμβόλια», είπε, συμμεριζόμενος την άποψη που εξέφρασαν πριν από λίγες μέρες τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προτρέποντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Ο κ. Μάνδρος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το πότε θα μειωθούν τα κρούσματα. Παράτησε πως δεν θα πέσουν εύκολα τις επόμενες εβδομάδες και αυτό το απέδωσε στο γεγονός ότι οι πολίτες και ειδικά οι νέοι έχουν χαλαρώσει πολύ, ο καιρός προϊδεάζει για βόλτα, ενώ την ίδια ώρα η μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συγχρωτισμός είναι επιζήμια.

Δεν κάνει διακρίσεις

Ο κ. Μάνδρος επισημαίνει ακόμη ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις και ότι «χτυπάει» ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, ενώ και το υγειονομικό προσωπικό στο Αχιλλοπούλειο βρίσκεται σε πολιορκητικό κλοιό.

Τουλάχιστον 10 γιατροί από διάφορα τμήματα και κλινικές βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καραντίνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πίεση που δέχονται οι συνάδελφοί τους που έχουν μείνει πίσω.

Χθες ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ήταν μειωμένος. Συνολικά, νοσηλεύονται 37 ασθενείς στις κλίνες covid, o ένας εκ των οποίων με μηχανική υποστήριξη στη ΜΕΘ. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι με σοβαρές νοσηρότητες. Πάντως, το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε θάνατος ασθενούς από κορονοϊό.

Όσον αφορά την τέταρτη δόση, είπε ότι είναι νωρίς να αποφασιστεί και παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα λάβουν οι αρμόδιοι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Χθες τα κρούσματα στη Μαγνησία, ήταν 405 εκ των οποίων τα 45 στις Σποράδες. Επίσης επιβεβαιώθηκαν 75 κρούσματα προέκυψαν από τα χθεσινά rapid tests που διενεργήθηκαν.

Ειδικότερα, στο λιμάνι Σκιάθου σε συνολικό αριθμό 120 δειγμάτων καταγράφηκαν 23 θετικά κρούσματα, σε 13 άντρες και 10 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 44 έτη.

Στο ΚΑΠΗ Αγ. Βασιλείου σε συνολικό αριθμό 337 δειγμάτων καταγράφηκαν 33 μολύνσεις, σε 16 άντρες και 17 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 38 έτη, ενώ στο Μεταξουργείο πραγματοποιήθηκαν 188 τεστ και καταγράφηκαν 19 θετικά, σε οκτώ άντρες και 11 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 52 έτη.

Σήμερα στην ΠΕ Μαγνησίας μαζική δειγματοληψία θα γίνει από τις 08:30-15:30 στο ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου