ΤΟΠΙΚΑ

«Βροχή» επιτροπών στο ΚΕΠΑ

βροχή-επιτροπών-στο-κεπα-165998

Διακόσια και πλέον περιστατικά, θα διευθετηθούν από το ΚΕΠΑ μέχρι τέλος Αυγούστου. Οι επιτροπές συνεδριάζουν σχεδόν ανά δεύτερη μέρα προκειμένου να μην δημιουργούνται μεγάλες εκκρεμότητες εκτός από τα νευρολογικά κυρίως περιστατικά που υπάρχει μία σχετική λίστα εξαιτίας της έλλειψης γιατρών ειδικότητας.

Σύμφωνα με το ΙΚΑ τον Αύγουστο έχουν προγραμματιστεί συνολικά (λόγω και των αδειών) 12 επιτροπές που θα εξετάσουν 271 περιστατικά. Αντίστοιχα τον Ιούλιο έγιναν 23 επιτροπές που εξέτασαν 383 περιστατικά. Εξάλλου τον Απρίλιο συνεδρίασαν 19 επιτροπές που εξέτασαν 417 περιστατικά, το Μάιο 21 επιτροπές που εξέτασαν 352 περιστατικά και τον Ιούνιο 14 επιτροπές που εξέτασαν 202 περιστατικά.

Οπως τονίζουν οι αρμόδιοι φορείς του ΚΕΠΑ ήδη έχουν επιτευχθεί ιδανικοί χρόνοι εξέτασης των αιτημάτων, δηλαδή δίμηνο-τρίμηνο, με εξαίρεση τα ψυχιατρικά που η αναμονή τους εκτείνεται στο εξάμηνο καθώς στατιστικά προγραμματίζονται από 14 μέχρι και 23 επιτροπές το μήνα.

Σήμερα οι επιτροπές λειτουργούν με γιατρούς από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Τρίκαλα, Λάρισα αλλά και 40 γιατρούς από το Βόλο. Οι συμβάσεις των γιατρών είναι 12μηνης διάρκειας ωστόσο οι διαδικασίες για την πρόσληψη και την επιμόρφωσή τους πάνω στη λειτουργία του ΚΕΠΑ και των αρμοδίων επιτροπών είναι μία επίσης χρονοβόρα διαδικασία που επιτείνει το πρόβλημα των λιστών. Εάν υπάρξουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γιατρών με αποκλειστική απασχόληση στα ΚΕΠΑ θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση αφενός με όσους βρίσκονται σε αναμονή αλλά και όσους πρέπει να επανακριθούν (ποσοστά αναπηρίας) και αφετέρου θα δοθεί η δυνατότητα στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας να λειτουργήσουν και να διευθετήσουν τις νέες αιτήσεις που θα κατατεθούν στην πορεία. Οταν κάποιος ασφαλισμένος επιθυμεί να εξεταστεί, συμπληρώνει μία αίτηση στο αντίστοιχο ΚΕΠΑ της περιοχής του ή του Νομού, στην οποία γράφει το τί αιτείται. Προσκομίζει τις εξετάσεις που πρέπει να είναι πρόσφατες και γνωματεύσεις, οι οποίες συνοδεύονται από το ΑΜΚΑ του γιατρού και του εργαστηρίου, υποβάλλονται σε προέλεγχο, ο γιατρός τις παραλαμβάνει και τα δικαιολογητικά όλα σκανάρονται και στέλνονται στην Αθήνα. Εκεί επεξεργάζονται από το Κέντρο Διεύθυνσης Αναπηρίας και ο ασφαλισμένος, μπαίνει στη λίστα για την επιτροπή, για να εξεταστεί από τους γιατρούς της ειδικότητάς του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου