ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς δωρόσημα εκατοντάδες οικοδόμοι, αφού δεν έχουν μεροκάματα

χωρίς-δωρόσημα-εκατοντάδες-οικοδόμο-165869

Με δεδομένο ότι δύο στους τρεις τεχνίτες στερούνται ενσήμων λόγω ανεργίας, υπολογίζεται ότι περίπου μέχρι 300 οικοδόμοι και εργατοτεχνίτες έχουν μέχρι στιγμής λάβει τα δωρόσημα Χριστουγέννων. Οι περισσότερες οικογένειες οικοδόμων και εργατοτεχνιτών με δυσκολία πλέον μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ, εκτός του δωρόσημου, δεν παίρνουν πλέον ούτε το εποχικό επίδομα εάν δεν έχουν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Πολλοί εργατοτεχνίτες δε δουλεύουν καθόλου ή κάνουν περιστασιακά 2-3 μεροκάματα το μήνα, ενώ με το πρόσχημα της ανεργίας, οι εργοδότες χαμηλώνουν τα μεροκάματα, δεν κολλάνε ένσημα, σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων, ενώ πολλοί που είναι άνεργοι επιλέγουν να κάνουν δουλειές του ποδαριού μέχρι να «ξανανοίξει» η οικοδομή.

Την ώρα, ωστόσο, που η ανεργία στην οικοδομή στο Βόλο έχει ξεπεράσει το 80% και ένας στους δύο εργατοτεχνίτες της Μαγνησίας εκτός από άνεργοι είναι και ανασφάλιστοι, εκατοντάδες αλλοδαποί που διαμένουν στην περιοχή, με 150 ένσημα που αγοράζουν τέλος κάθε χρόνου, μπορούν να ανανεώνουν την πράσινη κάρτα και να «χτυπούν» τις δουλειές για ένα κομμάτι ψωμί!

Η δυνατότητα εξαγοράς ενσήμων ισχύει φυσικά για όλους, όμως στην περίπτωση με τους αλλοδαπούς, προβλέπεται ότι με 150 ένσημα, μπορεί να γίνει η ανανέωση της πράσινης κάρτας και χωρίς μάλιστα τα ένσημα να είναι οικοδομικά. Έτσι και το μεροκάματο το έχουν εξασφαλισμένο, αφού είναι «φτηνότεροι χωρίς ένσημο» και την πράσινη κάρτα εξασφαλίζουν.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει θίξει επανειλημμένως το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από το τυπικό, υπάρχει και το ουσιαστικό θέμα.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει εκτός από το γράμμα του νόμου, να ελέγχουν και επί της ουσίας τι συμβαίνει. Δεν έχουμε καμία ρατσιστική διάθεση απέναντι στους αλλοδαπούς συναδέλφους που εργάζονται στην περιοχή μας. Όμως το θέμα είναι σοβαρό, διότι δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε έναν κλάδο που πλήττεται ιδιαίτερα από την παρατεταμένη κρίση και την πρωτοφανή ύφεση στην οικοδομική δραστηριότητα και όπου δεν κουνιέται φύλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Κώστας Σιάρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου