ΤΟΠΙΚΑ

Αμφίβολη η επαναλειτουργία για 250 – 300 επιχειρήσεις στη Μαγνησία

αμφίβολη-η-επαναλειτουργία-για-250-300-επ-99858

Αβεβαιότητα για το αύριο στους μικρομεσαίους

Προβληματισμός επικρατεί στους επαγγελματοβιοτέχνες για το αύριο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας του Βόλου και της Μαγνησίας μετά την επιστροφή στη νέα κανονικότητα. Η καραντίνα του κορονοϊού προκάλεσε δυσμενή δεδομένα και τα μηνύματα που λαμβάνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας είναι αρνητικά.

Από την επικοινωνία με τα Σωματεία, 30 στο σύνολο, προκύπτει ότι περί τις 250 – 300 επιχειρήσεις δεν θα επαναλειτουργήσουν ή εάν λειτουργήσουν ξανά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους με τις αυξημένες υποχρεώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τρύφων Πλαστάρας λέει ότι το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και σε συνδυασμό με την πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που έδειξε ότι μία στις επτά επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει κανονικότητα στην αγορά, ούτε ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Ετσι ο φόβος για το αύριο είναι διάχυτος σε όλους τους κλάδους όπως λέει ο κ. Πλαστάρας, ο οποίος σημειώνει ότι «στο διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν ακούσαμε εξαγγελίες επανεκκίνησης».

Περιγράφοντας το κλίμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας λέει ότι στην εστίαση υπάρχει μεγάλος αναβρασμός, καθώς μεγάλα μαγαζιά μετατρέπονται σε μικρά, ο δε χρόνος που απομένει για τη λειτουργία είναι λίγος.

«Αναταραχή υπάρχει και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που δεν είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, καθώς στο προχθεσινό διάγγελμα έγινε ειδική αναφορά μόνο στα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης διάρκειας.

Τα δημόσια κυλικεία είναι επίσης σε καθεστώς αβεβαιότητας. Οι επιχειρήσεις ξύλου και μετάλλου είδαν τις παραγγελίες τους να ακυρώνονται και να παγώνονται. Οι αγγειοπλάστες το ίδιο. Οι ζαχαροπλάστες έχουν περιορισμένο καταναλωτικό κοινό. Οι έμποροι ειδών ένδυσης και υπόδησης στις λαϊκές αγορές βρέθηκαν ξεκρέμαστοι, ενώ οι παραγωγοί έχασαν το κρίσιμο δεκαπενθήμερο του Πάσχα», τονίζει.

Στους περισσότερους κλάδους επικρατεί αρνητικό κλίμα. «Οι ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί είναι σε αβεβαιότητα καθώς οι εργασίες τους συνδέονται με την απελευθέρωση της αγοράς και τη λειτουργία των ξενοδοχείων.

Οι χρυσοχόοι είναι σε καθεστώς καθυστέρησης και όλοι γενικότερα οι λιανοπωλητές προβληματίζονται. Ανοιξαν τα καταστήματα αθλητικών ειδών και εκείνοι θα λειτουργήσουν μία εβδομάδα αργότερα. Πλέον είναι πάρα πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις να μη χαθεί ούτε μέρα», εξηγεί.

Ολα αυτά ενώ η νέα χρονιά φαινόταν ότι θα κυλούσε ομαλά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Είχαν κλειστεί δουλειές και παραγγελίες από το εξωτερικό», τονίζει ο ίδιος και επισημαίνει ότι η ΟΕΒΕΜ ζητά «να υπάρξει άμεσα ένεση ρευστότητας, οπωσδήποτε άτοκος δανεισμός, ενίσχυσης της απασχόλησης, κατάργηση άδικων φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ».

Για προστασία της α’ κατοικίας

Παράταση του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας, η οποία συζητά καθημερινά με επιχειρηματίες και πολίτες και αφουγκράζεται τις αγωνίες τους.

Το ισχύον καθεστώς για τη προστασία της πρώτης κατοικίας λήγει αύριο Παρασκευή 1η Μαΐου, ενώ όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, οι πολίτες βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με κλειστές επιχειρήσεις, με αναστολές συμβάσεων εργασίας και αβεβαιότητα για το αύριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου