ΤΟΠΙΚΑ

ΟΕΒΕΜ: Ανοιχτές επιχειρήσεις, αλλά επί της ουσίας κλειστές

οεβεμ-ανοιχτές-επιχειρήσεις-αλλά-επί-157422

Λειτουργούν, όμως δεν μπορούν να προμηθευτούν πρώτη ύλη, σύμφωνα με την ΟΕΒΕΜ

Ανοιχτές, αλλά επί της ουσίας κλειστές, είναι επιχειρήσεις της Μαγνησίας που εξαιρούνται από τις αποφάσεις αναστολής λειτουργίας στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού. Η διαδικασία ανεφοδιασμού επιχειρήσεων έχει ανακοπεί μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων και τα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα.

Το πρόβλημα καταγράφει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδίων Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας.

«Με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί έχει διακοπεί η παραγωγική αλυσίδα αρκετών επαγγελμάτων καθώς έχει ανακοπεί βιαίως η διαδικασία ανεφοδιασμού. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαγγέλματα τα οποία είναι ανοιχτά, την ίδια στιγμή όμως οι προμηθευτές τους είναι κλειστοί π.χ. φανοβαφείς, υδραυλικοί, επιχειρήσεις μετάλλου, ηλεκτρολόγοι κ.α.. Αρκετοί κατά το παρελθόν επέλεγαν τις αγορές λιανικής για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και δυστυχώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την βίαιη διακοπή των εργασιών τους καίτοι τυπικά είναι ανοιχτά. Σε μία τέτοια περίοδο είναι εξαιρετικά δύσκολο επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε να μπορούν να λειτουργούν μόνο με αγορές χονδρικής και μάλιστα επιχειρήσεις στις οποίες δεν υπάρχει συνοστισμός», αναφέρει η ΟΕΒΕΜ.

Στην ίδια ανακοίνωση η ΟΕΒΕΜ αναφέρεται και στην καταληκτική ημερομηνία των ασφαλιστικών εισφορών για τον μήνα Ιανουάριο 2020 «που μέσω του συστήματος η εξόφληση θα πρέπει να γίνει μέχρι 20/03/2020. Για τη συγκεκριμένη αυτή ασφαλιστική υποχρέωση αναμένουμε άμεση πρωτοβουλία η οποία έχει αργήσει χαρακτηριστικά,προκειμένου να υπάρξει αναστολή».

Ζητά ακόμη «εξειδίκευση των εξαγγελιών γιατί αρκετές επιχειρήσεις λειτουργούν με διαφορετικούς ΚΑΔ και έτσι βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα του να ανοίξουν ή να κλείσουν».

Εκκληση να μη γίνουν απολύσεις

Η ΟΕΒΕΜ απευθύνει «έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε βιαστικές απολύσεις λόγω της σημερινής κατάστασης και στους εργαζομένους να δείξουν την απαιτούμενη υπομονή στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται για την Δημόσια Υγεία. Επίσης, και οι δύο πλευρές να λάβουν υπόψη τους τα μέτρα που ανακοινώνται από τα αρμόδια Υπουργεία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου