ΤΟΠΙΚΑ

Περισσότερα από 30 αυτοκίνητα βυθισμένα στη θάλασσα και στις λάσπες

περισσότερα-από-30-αυτοκίνητα-βυθισμέν-994277

Δεκάδες αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα και θάφτηκαν στις λάσπες όταν ορμητικά νερά μετέτρεψαν ρέματα στις παραλίες του Νοτίου και Βορείου Πηλίου σε μεγάλους χειμάρρους.

Η καταγραφή των καταστραμμένων αυτοκινήτων ντόπιων κατοίκων του βουνού των Κενταύρων αλλά και τουριστών, Ελλήνων και αλλοδαπών, σε Λεφόκαστρο, Χόρτο, Μηλίνα, Πλατανιά, Αη Γιάννη, Κατηγιώργη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, μαρτυρά τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε το Πήλιο όταν ξέσπασε η κακοκαιρία «Daniel».

Τουλάχιστον 30 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα με πέτρες, ξύλα, κορμούς δέντρων, διάφορα αντικείμενα. Ακριβής εικόνα για τον αριθμό τους αναμένεται να υπάρξει σήμερα Δευτέρα ή αύριο Τρίτη, καθώς η περιορισμένη ορατότητα λόγω του ιζήματος που έχει συγκεντρωθεί στον βυθό, έχει δυσκολέψει τις έρευνες.

Επίσης, αρκετά οχήματα θάφτηκαν στην άμμο, στις ακτές παραλιών.

Οι πληγέντες προχωρούν σε δηλώσεις απώλειας των περιουσιακών τους στοιχείων στις αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές.

Η υπό εξέλιξη έρευνα στοχεύει πάνω απ’ όλα να εξακριβώσει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα οχήματα, καθώς κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιος άνθρωπος να εγκλωβίστηκε και να μη δηλώθηκε ως αγνοούμενος.

Λαμβάνοντας υπόψιν τον βίαιο τρόπο με τον οποίο παρασύρθηκαν τα αυτοκίνητα, δεν αποκλείεται να υπάρχουν θαμμένα ΙΧ στον βυθό αφού ακολούθησαν φερτά υλικά.

Ταυτόχρονα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου διασταυρώνει το περιεχόμενο των δηλώσεων απωλεσθέντων οχημάτων συγκεντρώνοντας στοιχεία, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε κάθε δημόσιο φορέα, αρχή, παθόντα ή ασφαλιστική εταιρεία για τυχόν δικές τους ενέργειες.

Θα αποστείλει την καταγραφή στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας υπό μορφή αναφοράς.

Δηλώσεις απώλειας γίνονται και από ιδιοκτήτες σκαφών, αφού τουλάχιστον δέκα σκάφη «χάθηκαν».

Επισημαίνεται ότι ο όγκος των φερτών υλικών που μεταφέρθηκαν στη θάλασσα είναι τόσο μεγάλος, ώστε την περασμένη Κυριακή το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου προχώρησε σε σύσταση στους κυβερνήτες σκαφών και τους αλιείς να αποφεύγουν τον πλου νυχτερινές ώρες και με μεγάλες ταχύτητες.

Επίσης, συστήνεται η χρήση βυθομέτρου, ώστε όταν κανείς βρίσκεται στην ακτή, να ελέγχει το βάθος της θάλασσας, το οποίο μπορεί να έχει αλλάξει λόγω των φερτών υλικών και να έχει ελαττωθεί.

Κυρίως σε περιοχές εκβολών ποταμών, όπως στο ρέμα του Χορευτού ή του Αη Γιάννη, απαιτείται να επιδεικνύεται μεγάλη προσοχή και ο πλους στα δέλτα των εκβολών να γίνεται οπωσδήποτε με τη χρήση ναυτιλιακών οργάνων.

Επίσης, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου απέστειλε έγγραφο στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας την Παρασκευή με το οποίο ζητεί ενημέρωση αν έχουν πραγματοποιηθεί δειγματοληψίες στα νερά του Παγασητικού και αν υφίστανται τυχόν απαγορεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου