ΤΟΠΙΚΑ

«Χωρίς κάρτες ανάληψης τα άτομα με αναπηρία όρασης»

χωρίς-κάρτες-ανάληψης-τα-άτομα-με-ανα-98832

Τονίζει ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Την εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και στη χρήση πιστωτικών καρτών και ανάληψης χρημάτων για τα άτομα με αναπηρία όρασης, ζητά με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Η ερώτηση έχει ως εξής: «Οι συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης αντιμετωπίζουν επιπρόσθετες δυσκολίες στις καθημερινές συναλλαγές τους μετά και την επιβολή των capital controls. Συγκεκριμένα, εφτά και πλέον μήνες μετά την παρέλευση από την επιβολή των κεφαλαιουχικών ελέγχων στις τραπεζικές συναλλαγές, ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να αρνούνται την έκδοση καρτών σε τυφλούς.

Σύμφωνα με το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ορασης Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί», οι έχοντες με προβλήματα όρασης οδηγούνται σε κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό, καθώς είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τις Τράπεζες, με τη συνοδεία πάντοτε δύο μαρτύρων, προκειμένου να τους επιτραπεί να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους. Η αδυναμία πρόσβασης στα ATM και η αδυναμία πραγματοποίησης αγορών με τη χρήση καρτών, έχει ως αποτέλεσμα αφενός οι έχοντες προβλήματα όρασης να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας αφετέρου να ταλαιπωρούνται και περεταίρω. Κατόπιν αυτών, η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει τις ανάλογες υποδομές προσβασιμότητας για τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης. Οι τράπεζες στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ευθύνης οφείλουν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. υπουργός:

Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την άρνηση των τραπεζών να εκδίδουν κάρτες πιστωτικές και ανάληψης χρημάτων στα άτομα με αναπηρία όρασης, τη στιγμή που η χρήση τους είναι πλέον προαπαιτούμενο επιβίωσης στην Ελλάδα των κεφαλαιουχικών ελέγχων;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου