ΤΟΠΙΚΑ

Εργατική Πρωτομαγιά με μάσκες στη Μαγνησία ~ Πρωτόγνωρες συνθήκες σε ρυθμούς κορονοϊού

εργατική-πρωτομαγιά-με-μάσκες-στη-μαγ-98323

Συμβολική συγκέντρωση και πορεία από το ΠΑΜΕ, τηρώντας τις αποστάσεις – Κατάθεση στεφάνων από Εργατικό Κέντρο και ΑΔΕΔΥ

Σε διαφορετικό τόνο και σε ρυθμούς κορονοϊού τιμήθηκε και στον Βόλο η Εργατική Πρωτομαγιά. Με μάσκες και γάντια και σε απόσταση ασφαλείας δύο μέτρων, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, που ανήκουν στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ Μαγνησίας, πραγματοποίησαν συμβολική συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου. Ακολούθησαν πορεία στο κέντρο του Βόλου και κατάθεση στεφάνων. Το Εργατικό Κέντρο Βόλου και το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ περιορίστηκαν στην κατάθεση στεφάνων μπροστά από τα ΕΛΤΑ στην οδό Δημητριάδος με Αγίου Νικολάου, όπως είχαν ανακοινώσει από τις προηγούμενες μέρες.

Παρά τον εντελώς διαφορετικό τρόπο εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σε ανακοινώσεις τους τα συνδικάτα υπογραμμίζουν πως τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν «πρόκειται να μπουν σε καραντίνα».

Συγκέντρωση με μάσκες και γάντια

Η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου έγινε με αυστηρά μέτρα προστασίας, που τηρήθηκαν από τα σωματεία, καθώς όλοι φορούσαν μάσκες και γάντια, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης εκφώνησε ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. «Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος τα εξής σωματεία και φορείς: Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ν. Μαγνησίας, Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου – Χάρτου και Γραφικών Τεχνών, Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών, Σωματεία Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Παν. Θεσσαλίας, Σωματείο Εργαζομένων στον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλίας, Επιτροπές Αγώνα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε. Μαγνησίας, το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας.

Συμβολική απεργιακή κινητοποίηση τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά έγινε και στη Σκόπελο από τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και ειδικότερα από το τοπικό Σωματείο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, την Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τον Σύλλογο Γυναικών, το παράρτημα του Συλλόγου Συνταξιούχων Μαγνησίας και τον Σύλλογο Αλιέων. Μετά την ομιλία από το μέλος του Συνδικάτου ΟΤΑ Γιώργο Γούλα ακολούθησε κατάθεση λουλουδιών στον χώρο του παραλιακού μνημείου από τον πρόεδρο του Δ.Σ. των Οικοδόμων Βαγγέλη Κορέντη. Επίσης, συμβολική συγκέντρωση έγινε και στον Αλμυρό.

Κατάθεση στεφάνων από ΕΚΒ – ΑΔΕΔΥ

Στο μήνυμα της ημέρας με ανακοινώσεις τους αναφέρθηκαν, εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Βόλου ο γενικός γραμματέας Δημ. Βασιλείου, που κατέθεσε στεφάνι στα ΕΛΤΑ, εκεί όπου τον Ιούνιο του 1936 έπεφτε νεκρός κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων ο εργάτης Νίκος Μπουμπατζής, καθώς και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης.

«Απεργούμε και εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, σε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας. Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και την προστασία των ανέργων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας», τόνισε ο γ.γ. του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου, αναφερόμενος στο μήνυμα της ημέρας

«Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας και σε οποιαδήποτε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας. Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας με κάθε τρόπο», σημείωσε με τη σειρά του ο Φ. Κωνσταντινίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου