ΤΟΠΙΚΑ

Στο πιλοτικό πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνιων ανέργων ο Βόλος

στο-πιλοτικό-πρόγραμμα-στήριξης-μακρ-96819

Στη λίστα των δήμων που θα εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων ο Βόλος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει την εφαρμογή προγράμματος για 18.500 ανέργους σε 49 δήμους που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας «νέας γενιάς», που θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ.

Η αφετηρία των νέων προγραμμάτων ξεκινά στο δήμο Περάματος και θα επεκταθεί σε άλλους 48 δήμους, μεταξύ των οποίων ο δήμος Βόλου, όπου τα ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Το πρόγραμμα έχει στόχο να στηριχθεί και να βρει δουλειά για 8 μήνες το 30% των μακροχρόνια ανέργων της κάθε περιοχής όπως ο Βόλος, που έχει πληγεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια από την ανεργία και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα. Η διάρκεια των συμβάσεων για τους ανέργους που θα επιλεγούν επεκτείνεται κατά τρεις μήνες -σε σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα- καθώς περιλαμβάνει και την κατάρτιση και πιστοποίηση των υποψηφίων για τις θέσεις στις οποίες θα εργαστούν.

Η αμοιβή θα ανέρχεται στα 495 ευρώ το μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και στα 419 ευρώ το μήνα για τους ανέργους κάτω των 25 ετών. Επιπλέον θα καταβάλλονται και τα ανάλογα επιδόματα για τη νυχτερινή εργασία καθώς και για όσους ασχολούνται σε ειδικότητες βαρέων και ανθυγιεινών.

Μεταξύ των κριτηρίων επιλογής των δήμων που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, είναι το κατά πόσο έχουν υψηλό ποσοστό ανέργων, υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων και προβλέψεις για επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης. Η επιλογή των ανέργων θα γίνει με κριτήριο την ηλικία (προβάδισμα θα έχουν όσοι είναι άνω των 45 ετών), το διάστημα ανεργίας, αλλά και τη μοριοδότηση που θα εξασφαλίζουν ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

Στα νέα προγράμματα όπως τονίστηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ συνδυάζεται αφενός η εργασία και αφετέρου το κοινωνικό όφελος για την τοπική κοινωνία, μέσα από τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών. Παράλληλα, στόχος παραμένει η στήριξη και ενίσχυση της τοπικής αγοράς, ενώ ο συνδυασμός ανάμεσα στην κατάρτιση, στη συμβουλευτική και στην πιστοποίηση των προσόντων, στοχεύει ώστε οι άνεργοι με τη λήξη των προγραμμάτων αυτών, να συνεχίσουν να εργάζονται.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου