ΤΟΠΙΚΑ

Η ανεργία πυροδοτεί τη βία

η-ανεργία-πυροδοτεί-τη-βία-270024

Η Ελληνική Μέριμνα Βόλου αποφάσισε να διευρύνει τις δομές του χώρου φιλοξενίας της, δημιουργώντας έναν ακόμη Ξενώνα, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016, με στόχο να εξυπηρετήσει περισσότερα περιστατικά κακοποιημένων γυναικών, τα οποία αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της ανεργίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΥ

Η Ελληνική Μέριμνα Βόλου, τα τελευταία 20 χρόνια, περιθάλπει την άπορη και απροστάτευτη, κακοποιημένη γυναίκα, προσφέροντας ένα ασφαλές καταφύγιο για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Πολλές είναι οι γυναίκες που αναφέρουν υποθέσεις κακοποίησης από το σύζυγο ή το σύντροφό τους και αναζητούν συμβουλευτική υποστήριξη από τους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους του σωματείου.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι ως επί το πλείστον είναι άγαμες μητέρες στην ηλικία των 20 ετών, οι οποίες δεν εργάζονται και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης. Αυτές οι γυναίκες βρίσκονται σε κίνδυνο, αφού έχουν χάσει το σπίτι τους ή στερούνται των βασικών αγαθών διαβίωσης. Σε αυτές παρέχονται εκτός από φιλοξενία, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και ηθικής στήριξης, προκειμένου να κατορθώσουν να επιτύχουν μια νέα αρχή.

Σε εποχές κρίσης, η καλπάζουσα ανεργία και η οικονομική αδυναμία επιτείνουν την εκδήλωση κρουσμάτων κακοποίησης γυναικών, διατηρώντας τα σε υψηλά επίπεδα και ανακηρύσσοντας την ενδοοικογενειακή βία σε κοινωνική παθογένεια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μαγνησία.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου Μάγδα Παπαβαγγέλη, υπογράμμισε ότι «στις μέρες μας, λόγω της ανεργίας και της οικονομικής ύφεσης, τα πράγματα δυσκολεύουν και τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται». Ως εκ τούτου, η Ελληνική Μέριμνα Βόλου αποφάσισε να επεκτείνει τον Ξενώνα φιλοξενίας, με κύρια στόχευση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες, και να έχει τη δυνατότητα να περιθάλπει περισσότερες περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους.

Νέος Ξενώνας αρχές του 2016

«Αυτή τη στιγμή ο Ξενώνας είναι πλήρης, οπότε προκειμένου να ενισχύσουμε τη δυναμικότητά του, έχουμε ήδη υποβάλλει τη σχετική ανακοίνωση στο Υπουργείο Εργασίας και οι διαδικασίες του πλάνου διεύρυνσης του χώρου φιλοξενίας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016», αναφέρει η πρόεδρος του φιλανθρωπικού σωματείου Μ. Παπαβαγγέλη.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός του σωματείου, σχολιάζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την πρωτοβουλία επέκτασης του Ξενώνα, αναφέρει σχετικά: «Οσο καλά οργανωμένη και εάν είναι μια δομή, πάντα υπάρχει η ανάγκη αναβάθμισής της, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στα εκάστοτε περιστατικά, τα οποία σημειώνουν αυξητικούς ρυθμούς, ενώ η ανεργία παίζει το χειρότερο ρόλο». Η ίδια εξηγεί πως οι κακοποιημένες γυναίκες αναφέρονται σε γεγονότα έντονων καυγάδων, ενώ όπως φαίνεται «η ανεργία του συζύγου αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα έξαρσης των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο αυτό αποτελεί την αφορμή και όχι την αιτία της έκρηξης».

Θύματα κακοποίησης νεαρές γυναίκες

Η ίδια εξηγεί πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι κατά κύριο λόγο αποδέκτες κακοποίησης είναι έγγαμες είτε άγαμες νέες γυναίκες, ηλικίας 20 με 25 ετών, συχνά με παιδιά που δεν ξεπερνούν το ένα έτος. «Ερχονται σε εμάς, νέες άνεργες γυναίκες, με βρέφη ολίγων μηνών, στις οποίες, πέραν της ηθικής στήριξης, προσφέρουμε επισιτιστική και υλική βοήθεια. Πρωτίστως, όμως τους δίνουμε αγάπη και ασφάλεια», αναφέρει η κοινωνική λειτουργός.

Πέραν του υποστηρικτικού πλαισίου, δεδομένου ότι η φιλοξενία είναι προσωρινή (τυπικώς τρίμηνη), η Ελληνική Μέριμνα καταβάλλει προσπάθεια εύρεσης εργασίας στις γυναίκες, ώστε οι ίδιες να επιτύχουν αυτόνομη διαβίωση και να καταφέρουν να «αποδράσουν» από το φαύλο κύκλο της συζυγικής κακοποίησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου