ΤΟΠΙΚΑ

Καλά πνευμόνια για… καλή ζωή

καλά-πνευμόνια-για-καλή-ζωή-954251

Ηταν το μήνυμα που προσπάθησαν να περάσουν χθες όσοι χόρεψαν στο πάρτι που διοργάνωση η Πνευμονολογική Κλινική του Π.Θ. για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

Τις αντοχές των Βολιωτών στον χορό προσπάθησε να ελέγξει χθες το απόγευμα στην πλατεία του Αγ. Νικολάου στον Βόλο η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο «άκαπνο» πάρτι που διοργάνωσε για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Μέσω του χορού, μίας ευχάριστης δραστηριότητας που απαιτεί «γερά πνευμόνια» η Πνευμονολογική Κλινική προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι το κάπνισμα είναι μία βλαβερή συνήθεια που κλέβει την αντοχή, αλλά και στιγμές χαράς της καθημερινότητας.

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος στις 31 Μαΐου, η ιδέα ήταν να κάνουμε ένα πάρτι και να συσχετίσουμε τη λειτουργία των πνευμόνων με την καλή ανάσα. Ακούμε μουσική και όποιοι θέλουν μπορούν να χορέψουν και θυμίζουμε ότι χρειάζονται καλά πνευμόνια για να έχουμε καλή ζωή» αναφέρει ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης που ήταν και διοργανωτής της εκδήλωσης.

Το συγκεκριμένο πάρτι αποτέλεσε έναν από τους ευρηματικούς τρόπους που αναδεικνύει, κατά καιρούς, η Πνευμονολογική Κλινική προκειμένου να καταλάβουν οι καπνιστές ότι πρέπει να βρουν την ανάσα τους.

Από την πλευρά της, η επίσης διοργανώτρια και εκπαιδευτικός Ζωή Γεροστάθη ανέφερε πως στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν να καταστήσει σαφές πως η απελευθέρωση από τον καπνό του τσιγάρου επιδρά στις αντοχές του ανθρώπου.

«Κάθε χρόνο προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο που να είναι ευχάριστος και προσιτός στο κοινό ώστε να περάσουμε το μήνυμα που θέλουμε. Φέτος, είπαμε να είναι κάτι πολύ απλό «Ελευθερώσου από τον καπνό, αντέχεις περισσότερο στον χορό», οπότε στήσαμε αυτήν την εκδήλωση με σκοπό να επηρεάσουμε τον κόσμο, ώστε να σταματήσει αυτή η κακή συνήθεια να επιβαρύνει την υγεία των πολιτών» επισημαίνει η κ. Γεροστάθη.

Από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ. Ζωή Γεροστάθη, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και Ελένη Αχπατσίδου

Η εκδήλωση απευθυνόταν τόσο σε καπνιστές όσο και μη, καθώς, όπως, διευκρινίζει ο κ. Γουργουλιάνης δεν υπάρχει αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στην Ελλάδα, έχει μειωθεί σημαντικά το κάπνισμα και, πλέον, αποτελεί μία μη αποδεκτή συνήθεια. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε περίπου 3 στους 10 ανθρώπους είναι καπνιστές στην Ελλάδα.

«Το κάπνισμα στην Ελλάδα έχει μειωθεί, κυρίως, λόγω του αντικαπνιστικού και όχι μόνο έχει μειωθεί, αλλά έχει καταστεί και κάτι μη φυσιολογικό, δηλαδή να πηγαίνεις να φας σε ένα εστιατόριο και να χρειάζεται να βγεις έξω. Επομένως, πολλοί άνθρωποι το έβγαλαν από τη ζωή τους» τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

Ωστόσο, όπως εξηγεί, ακόμη και σήμερα ο κόσμος παρουσιάζεται διστακτικός να επισκεφθεί τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

«Καλή ανάσα, δυνατή ανάσα και… χορός» ήταν το μήνυμα του κ. Γουργουλιάνη δίνοντας την «πίστα» στους παρευρισκόμενους. Να σημειωθεί ότι στην πλατεία του Αγ. Νικολάου υπήρχαν μπαλόνια από την Πνευμονολογική Κλινική, ενώ μοιράστηκαν και κονκάρδες με «ανθισμένα πνευμόνια».

Στον χώρο υπήρχαν dj’s που έπαιζαν μουσική, ενώ οι χορευτές της σχολής χορού «Move your Body. Dance studio by Peny Stergiou» έδωσαν τον… ρυθμό του πάρτι.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου