ΤΟΠΙΚΑ

Εκλογές από την αρχή…

εκλογές-από-την-αρχή-953436

Μεϊμαράκης και Χαρδαλιάς στον Βόλο για να διατηρήσει τα «σκήπτρα» η ΝΔ – Σε ποιες περιοχές ρίχνουν βάρος ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Το κοντέρ ενόψει των δεύτερων εκλογών της 25ης Ιουνίου στη Μαγνησία έχει μηδενίσει. Η κάλπη ενόψει των νέων εκλογών είναι «άδεια», με τα κομματικά επιτελεία να χαράσσουν ήδη την εκλογική τους στρατηγική, με διαφορετική φυσικά στόχευση το καθένα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η Ν.Δ. επιδιώκει να διατηρήσει τα «σκήπτρα» και το υψηλότατο εκλογικό ποσοστό που πήρε, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, οι βασικοί δηλαδή «παίκτες» αυτής της εκλογικής μάχης, θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει τη μοναδική έδρα που πήρε, όπως επίσης και το ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ για να «επιστρέψει» στη Βουλή μετά από 11 χρόνια πολιτικής απουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής σε επίπεδο Μαγνησίας η Νέα Δημοκρατία βγήκε ενισχυμένη κατά 4,84 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019 αφού κατάφερε από το 38,76% να πάρει ποσοστό 43,60%. Το 2019 είχε λάβει 41.334 ψηφοδέλτια και το 2023 και την Κυριακή 47.239 ψηφοδέλτια. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε χάνοντας 13 μονάδες στη Μαγνησία. Το 32,16% του 2019 συρρικνώθηκε σε 19,23%. Το 2019 είχε λάβει 34.298 ψηφοδέλτια και χθες 20.846.

Κερδισμένο είναι επίσης το ΠΑΣΟΚ που «τσίμπησε» 1,5 μονάδα, ανεβάζοντας το 6,58% του 2019 (7.020 ψηφοδέλτια) στο 8,10% (8.779 ψηφοδέλτια). Ενισχυμένο και το ΚΚΕ κατά 1,9 μονάδες, ανεβάζοντας το 5,33% σε 7,22%. Η Ελληνική Λύση διατηρεί το ποσοστό της με μικρή απώλεια του 0,21% αφού από το 4,34% έπεσε στο 4,13%. Εντυπωσιακή άνοδο καταγράφει στη Μαγνησία η Πλεύση Ελευθερίας κερδίζοντας 2,05 μονάδες, αφού από το 1,49% σκαρφάλωσε στο 3,54%. Αντίθετα, το ΜεΡΑ 25 που το 2019 είχε καταγράψει 3,78 στον νομό συγκέντρωσε 2,81% την περασμένη Κυριακή με απώλειες της μιας μονάδας περίπου. Η «Νίκη» που πρωτοεμφανίστηκε πήρε ποσοστό στον νομό 3,13%.

Μεϊμαράκης και Χαρδαλιάς στον Βόλο

Η ΝΔ ενόψει της 25ης Ιουνίου ανασκουμπώνεται. Επιστρατεύονται μάλιστα από την Αθήνα στελέχη που αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» της κεντροδεξιάς παράταξης, τα οποία θα «θέσουν» σε εκλογικό συναγερμό την τοπική οργάνωση, υπό τον φόβο της χαλάρωσης με δεδομένα τα καλά αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής.

Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που πρώτος προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και χαλάρωσης και ανέφερε ότι «ήδη υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης των βουλευτών και των υποψηφίων» οι οποίοι καλούνται να «οργώσουν» όλη την περιφέρεια ξανά, ώστε όλοι να προσέλθουν στις κάλπες και να «σφραγίσουν» με την ψήφο τους τη νέα νίκη της κυβερνώσας παράταξης.

Στον Βόλο, αρχές Ιουνίου, αναμένονται ο επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου, ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά, που ήταν ο επικεφαλής του πολιτικού συντονισμού στη ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Τα δύο στελέχη θα προεδρεύσουν σε ευρεία σύσκεψη και θα θέσουν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί.

Το πλάνο περιλαμβάνει περιοδείες σε όλο τον νομό, ομιλίες στις πρωτεύουσες όλων των καλλικρατικών δήμων, καθώς επίσης και κεντρική πολιτική εκδήλωση στον Βόλο παραμονές της τελικής αναμέτρησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη… για να παραμείνει η έδρα

Και τώρα… εκλογές. Αυτό λένε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μαγνησία μετά και την Κεντρική Επιτροπή της περασμένης Πέμπτης. Στην νομαρχιακή οργάνωση θέλουν να αφήσουν πίσω το ψυχολογικό σοκ, μετά το εκλογικό «βατερλώ» και περιμένουν τις οδηγίες από την Κουμουνδούρου με τον νέο οδικό χάρτη για το κόμμα και την κάλπη της 25ης Ιούνη.

Η στρατηγική αναδιαμορφώνεται. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τα πολύ χαμηλά ποσοστά σε όλο τον νομό και αναμένεται να ρίξουν το βάρος στην «επιστροφή» ψηφοφόρων που τελευταία στιγμή δεν επέλεξαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για να διατηρηθεί η μοναδική έδρα που έχει κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον νομό, θα πρέπει να μην υπάρξει περαιτέρω αποσυσπείρωση αφενός και αφετέρου να μην υπάρξουν περαιτέρω διαρροές προς ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο πολιτικών συγκεντρώσεων σε δήμους και ότι προκρίνεται το σενάριο να γίνουν θεματικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα προβληθούν οι θέσεις του κόμματος για την καθημερινότητα που «καίει» τους πολίτες.

Στη στρατηγική του δεύτερου γύρου θα επιστρατευθεί επίσης σε μεγαλύτερο βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό της νεολαίας, καθώς η κάλπη της περασμένης Κυριακής έδειξε ότι οι νεολαίοι «γύρισαν την πλάτη» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης αναμένεται να δοθεί βάρος στην ανάδειξη των διαφορών με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ έχει ήδη δοθεί οδηγία τα στελέχη του κόμματος να μην σηκώνουν τους τόνους απέναντι σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

ΠΑΣΟΚ: Στόχος επαναπατρισμός ψηφοφόρων

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πανηγυρίζει στον νομό Μαγνησίας για το 8,10% (8.779 ψηφοδέλτια), όμως την ίδια στιγμή είναι το χειρότερο ποσοστό συγκριτικά με την υπόλοιπη Θεσσαλία αφενός και αφετέρου δεν ήταν αρκετό για να «κλειδώσει» έδρα.

Μάλιστα η περαιτέρω ανάλυση των ποσοστών ανά δήμο και δημοτικό διαμέρισμα δείχνουν ότι σε περιοχές που παλαιότερα ήταν «κάστρα» του κόμματος, τα ποσοστά που πήρε την περασμένη Κυριακή είναι αναιμικά και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν προϋποθέσεις, ώστε ενόψει της 25ης Ιουνίου να διατηρηθούν προσδοκίες για αύξηση του ποσοστού και έδρα.

Η κομματική… δουλειά στον νομό πλέον προβλέπει κινητοποίηση, ώστε να αυξηθούν περισσότερο τα ποσοστά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζονταν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η αύξηση των ποσοστών στη Μαγνησία περνά για το ΠΑΣΟΚ μέσα από το δυνάμωμα σε περιοχές όπως ο Βόλος, η Νέα Ιωνία, ο δήμος Ρήγα Φεραίου και ο Αλμυρός.

Σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις, η νομαρχιακή Επιτροπή έχει ζητήσει να επισκεφτεί τη Μαγνησία ο ίδιος ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής σεζόν προγραμματίζεται επίσης μία μεγάλη πολιτική συγκέντρωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου