ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοποριακή δικαστική απόφαση από Βολιώτη δικηγόρο

πρωτοποριακή-δικαστική-απόφαση-από-β-948387

Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκαν ως ποινή τα πολλαπλά τέλη που επιβλήθηκαν σε κατηγορούμενο για λαθρεμπορία

Απόφαση – σταθμός από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου για υπόθεση λαθρεμπορίας που εκδικάστηκε προχθές. Για πρώτη φορά το δικαστήριο αναγνώρισε ως ποινή την επιβολή πολλαπλών τελών σε βάρος κατηγορούμενου και δεν του επέβαλλε άλλη ποινή, αθωώνοντάς τον. Τον κατηγορούμενο υπερασπίστηκε ο γνωστός δικηγόρος του Βόλου, Γιώργος Σινέλης, ο οποίος πέτυχε την πρωτοποριακή αυτή απόφαση που δημιουργεί δεδικασμένο.

Πρόκειται για υπόθεση λαθρεμπορίας αιθυλικής αλκοόλης που εκδικάστηκε προχθές από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Στο εδώλιο κάθισε κατηγορούμενος σε βάρος του οποίου, το Τελωνείο είχε εκδώσει καταλογιστική πράξη επιβολής πολλαπλών τελών.

Υπερασπιζόμενος τον κατηγορούμενο, ο κ. Σινέλης υποστήριξε, επικαλούμενος τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι η επιβολή πολλαπλών τελών συνιστά κατά την έννοια του Ποινικού Δικαίου, ποινή και ζήτησε την απαλλαγή του με βάση την αρχή «ne bis in idem». Η συγκεκριμένη αρχή ορίζει ότι ουδείς μπορεί να διωχθεί ή να καταδικαστεί ποινικά δύο φορές για την ίδια παράβαση.

Η αρχή «Ne bis in idem», ετοιμολογικά σημαίνει «ου δις επ’ αυτώ» και είναι μια από τις θεμελιώσεις αρχές στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Η αρχή αυτή απαντάται στο άρθρο 4 § 1 του πρωτοκόλλου 7 που προσαρτάται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών (ΕΣΔΑ), στο άρθρο 14 § 7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΔ) και στο άρθρο 50 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ). Βασικό πεδίο εφαρμογής της είναι κατά κανόνα το πεδίο των ποινικών κυρώσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο κανόνας «Ne bis in idem» ενσωματώνει μια διεθνή αρχή του ποινικού δικαίου, σύμφωνα με την οποία κανείς δεν πρέπει να διώκεται ή να δικάζεται ξανά για μια παράβαση για την οποία έχει ήδη διωχθεί, ακόμη κι αν η δίωξη αυτή δεν οδήγησε σε καταδίκη. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια πτυχή και εξειδίκευση της έννοιας του κράτους δικαίου, της ασφάλειας δικαίου, της δίκαιης δίκης, των συνταγματικών αρχών της επιείκειας και της αναλογικότητας και, κατ’ επέκταση, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι τα πολλαπλά τέλη που επέβαλλε το Τελωνείο συνιστούν ποινή και με απόφαση που λήφθηκε κατά πλειοψηφία αθώωσε τον κατηγορούμενο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου