ΤΟΠΙΚΑ

Εμπαιγμός με σχολικά γεύματα – Ούτε αυτήν την εβδομάδα ξεκινούν

εμπαιγμός-με-σχολικά-γεύματα-ούτε-αυ-942722

Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις και δοκιμάζονται τα όρια διευθυντών σχολείων

Σε απόλυτο… εμπαιγμό παραπέμπει πλέον η χορήγηση σχολικών γευμάτων σε 2.884 μαθητές σε 30 δημοτικά σχολεία του Βόλου και της Ν. Ιωνίας. Η διανομή τους δεν προβλέπεται τελικώς να ξεκινήσει ούτε αυτή την εβδομάδα, δοκιμάζοντας τα όρια της υπομονής μαθητών και γονιών τους αλλά και διευθυντών των σχολικών μονάδων που δέχονται πιεστικά ερωτήματα και με τη σειρά τους τα μεταφέρουν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση η εταιρεία που πρόκειται να αναλάβει τα σχολικά γεύματα σε συνολικά έξι δήμους της χώρας, που έμειναν εκτός προγράμματος μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βόλου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την υπογραφή της σύμβασης θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο – τρεις ημέρες για να ξεκινήσει να τρέχει το πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι έως και τέλος της εβδομάδας, μαθητές του Δήμου Βόλου θα μείνουν χωρίς σχολικά γεύματα.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κλήθηκε για δεύτερη φορά να επικαιροποιήσει τα στοιχεία για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών και τυχόν ιδιαιτερότητες, όπως αλλεργίες. Διευθυντές σχολικών μονάδων ενημερώθηκαν για τρίτη φορά ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα και εκείνοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν τους γονείς.

Τα σχολικά γεύματα δεν ξεκίνησαν και πλέον υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια για τις συνεχείς αναβολές του προγράμματος που θα περιοριστεί σε λίγες μόνο ημέρες.

Για το θέμα υπήρξαν κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο υιοθετήθηκε η λύση της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, με εταιρεία που αναλαμβάνει την παρασκευή, συσκευασία και διανομή των ζεστών γευμάτων από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Δόθηκε η έγκριση από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και ξεκίνησε η διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις διακοπές του Πάσχα, οπότε και ζητήθηκαν τα επικαιροποιημένα στοιχεία των μαθητών για να ξεκινήσει η χορήγηση των γευμάτων.

Όπως εξελίχθηκε το… σίριαλ του προγράμματος, αντί για γεύματα οκτώ μηνών, στους μαθητές του δήμου Βόλου εγκρίθηκε σίτιση 42 ημερών και τελικώς φαίνεται ότι θα περιοριστεί σε σχολικά γεύματα ολίγων ημερών έως και τις 15 Ιουνίου, οπότε και λήγει η σχολική χρονιά.

Και εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο τι θα γίνει από το νέο σχολικό έτος, προκειμένου να διασφαλιστούν τα σχολικά γεύματα, τα οποία δεν έχουν χαρακτήρα μόνο εισαγωγής των μαθητών στην υγιεινή διατροφή, αλλά και ουσιαστικής βοήθειας σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου