ΤΟΠΙΚΑ

Μαφιόζικο … χτύπημα σε ΑΤΜ

μαφιόζικο-χτύπημα-σε-ατμ-942518

Για επαγγελματικό χτύπημα κάνουν λόγο οι αρχές- Εντοπίστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός – Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών- Πως παραβίασαν επιχείρηση στην Αγριά και «χτύπησαν» ξημερώματα

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές στον Βόλο, προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες της έκρηξης σε ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας, έξω από κεντρικό αρτοποιείο- ζαχαροπλαστείο στην Αγριά, με λεία πάνω από 100.000 ευρώ.

Σε αυτό που ελπίζουν οι αρχές για να φτάσουν στα ίχνη των δραστών είναι το βιντεοληπτικό υλικό που έχουν τόσο από το κατάστημα, όσο και από τις κάμερες που ήταν τοποθετημένες στο ΑΤΜ. Εντοπίστηκε επίσης ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Οι αρχές εκτιμούν ότι οι δράστες- που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους- ήταν τουλάχιστον τρεις, ενώ διερευνάται αν μέσα στο αυτοκίνητο το οποίο επέβαιναν και χρησιμοποίησαν για να τραπούν σε φυγή υπήρχε και τέταρτο πρόσωπο.

Εκτιμάται επίσης ότι πρόκειται για άτομα τα οποία δεν ανήκουν στην κατηγορία των απλών διαρρηκτών και ότι δεν αποκλείεται να σχετίζονται με συμμορία, η οποία χτυπάει ανατινάζοντας ΑΤΜ ανά την επικράτεια.

Το χτύπημα ήταν «επαγγελματικό». Ακόμη και η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει «κομμάτια» το ΑΤΜ ήταν τόση όση χρειαζόταν, ώστε οι ληστές να αρπάξουν τα χρήματα από τις ειδικές κασετίνες, αλλά και μέσα στο κατάστημα να μην σημειωθούν μεγάλες ζημιές.

Πιθανολογείται ότι οι δράστες γνώριζαν ότι το ΑΤΜ είναι «φορτωμένο». Το είχε γεμίσει υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας μόλις το πρωί.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι οι δράστες έφυγαν με πάνω από 100.000 ευρώ, αν και ο απολογισμός της ληστείας που διέπραξαν θα αποτυπωθεί, αφού πρώτα κάνει την επίσημη ενημέρωση η Εθνική Τράπεζα στην Αστυνομία. Πόσα δηλαδή χρήματα υπήρχαν μέσα στο ATM, τι ποσό αντιστοιχεί στις αναλήψεις που είχαν γίνει, ώστε μετά να γίνει το «ταμείο».

Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι δράστες προκειμένου να εξαφανιστούν πριν γίνουν «τσακωτοί» άφησαν πίσω τους μία κασετίνα με χρήματα σχεδόν άθικτη, ενώ ποσό περίπου 5.000 ευρώ διασκορπίστηκε μέσα στο κατάστημα.

Η εξωτερική πλευρά του ΑΤΜ, δίπλα από το κατάστημα που έγινε προχθές στόχος των ληστών, που αφού το ανατίναξαν άρπαξαν πάνω από 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς

Τι ώρα έδρασαν

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι δράστες που πιθανολογείται είναι τέσσερις, έδρασαν ανενόχλητοι μεταξύ 12 τα μεσάνυχτα με 5 τα ξημερώματα, όποτε άνοιξε ξανά το κατάστημα.

Η υπάλληλος που έβαλε το κλειδί στην κλειδωνιά και πήγε να ανοίξει την κεντρική είσοδο του καταστήματος βρέθηκε μπροστά σε ένα χάος. Οι δράστες είχαν παραβιάσει την πόρτα και είχαν εισβάλλει μέσα στο κατάστημα. Τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό από την πίσω πλευρά του ΑΤΜ και το ανατίναξαν.

Εντύπωση προκαλεί ότι μολονότι η έκρηξη πρέπει να ήταν δυνατή, δεν έγινε αντιληπτή από κανέναν, ενώ δεν ενεργοποιήθηκε ούτε ο συναγερμός, τον οποίο προφανώς οι δράστες ήξεραν πώς να απενεργοποιήσουν και αυτό αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήξεραν πώς να συμπεριφερθούν με «χειρουργική ακρίβεια», ώστε να κλέψουν τα χρήματα.

Η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποίησαν σε ποσότητα και ποιότητα παραπέμπει όπως προαναφέρθηκε σε επαγγελματίες. Ήξεραν πώς να ανατινάξουν το ΑΤΜ και να μην καταστραφεί η λεία τους.

Από το ωστικό κύμα της έκρηξης εκτός από το ΑΤΜ που διαλύθηκε, έσπασαν και οι βιτρίνες στο κατάστημα, ενώ επίσης ρωγμές προκλήθηκαν στον τοίχο δίπλα από το κουβούκλιο του ΑΤΜ.

Γης μαδιάμ

Η Αναστασία Γκάγκα ήταν η υπάλληλος που άνοιξε πρώτη χθες το πρωί και αντίκρισε το χάος. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Επί τόπου έσπευσαν κλιμάκιο της σήμανσης και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, όπως επίσης και υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας που ενημερώθηκε σχετικά.

Αφού ελήφθησαν αποτυπώματα, παραχωρήθηκε το βιντεοληπτικό υλικό το οποίο έχει ήδη γίνει «φύλλο και φτερό», καθώς καταγράφει συγκεκριμένες κινήσεις.

«Μπήκα μέσα στο μαγαζί και αντίκρισα ένα χάος. Ήταν όλα γης μαδιάμ. Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι σοβαρό συνέβη», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αναστασία, υπάλληλος του καταστήματος. Μαζί με τον συνάδελφό της Βαγγέλη που έπιανε δουλειά μία ώρα αργότερα ενημέρωσαν αμέσως τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ενώ μέχρι τις 12 το μεσημέρι προσπαθούσαν όλοι μαζί να αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία του αρτοποιείου- ζαχαροπλαστείου.

Όπως ήταν φυσικό όλοι οι πελάτες μαζί με τις αγορές, έσπευδαν να ρωτήσουν τι συνέβη.

Επίθεση «καρμπόν»

Η Αστυνομία πάντως συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις έρευνες από χθες το πρωί και εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Πηγές έλεγαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες παραπέμπει σε επιθέσεις «καρμπόν» που χρεώθηκαν σε συμμορία που είχε συσταθεί στην Αττική με σκοπό τη διάπραξη διαρρήξεων ΑΤΜ τραπεζών με εκρηκτικές ύλες και κλοπές αυτοκινήτων, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν για την εγκληματική δραστηριότητά τους.

Τον περασμένο Απρίλιο μάλιστα στην Αθήνα έγιναν δύο συλλήψεις.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ οι δύο συλληφθέντες είχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία στη χρήση στερεών εκρηκτικών υλών, τις οποίες προσάρμοζαν σε αυτοσχέδιες μεταλλικές κατασκευές ώστε να είναι δυνατή η εισαγωγή τους στο εσωτερικό των ΑΤΜ, μέσω της θυρίδας εξαγωγής χρημάτων. Στη συνέχεια, προκαλούσαν έκρηξη του μηχανισμού και αφαιρούσαν τις κασετίνες με τα χρήματα.

Για τη διαφυγή τους και προκειμένου να είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις διωκτικές Αρχές, χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα.

Παρόμοιο περιστατικό στην Ν. Αγχίαλο, δίχως όμως κλοπή

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από χρόνια ένα ανάλογο περιστατικό επίθεσης σε ATM με σκοπό την κλοπή των χρημάτων είχε καταγραφεί στη Νέα Αγχίαλο. Τότε οι δράστες είχαν επιχειρήσει να «σηκώσουν» ολόκληρο το ΑΤΜ με αγροτικό αυτοκίνητο, έγιναν όμως αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή.

Η Αναστασία ήταν η πρώτη που μπήκε στο μαγαζί στις 5 χθες τα ξημερώματα και λίγο αργότερα ο συνάδελφός της Βαγγέλης, οι οποίοι ακόμη δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν αυτό που έγινε

Στον χώρο που σήμερα λειτουργεί το αρτοποιείο- ζαχαροπλαστείο, που δίπλα του έχει τοποθετηθεί το επίμαχο ΑΤΜ που έχει τα ξημερώματα στόχος, παλαιότερα λειτουργούσε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με κατοίκους της Αγριάς πολύ παλιά στο συγκεκριμένο υποκατάστημα είχε καταγραφεί ληστεία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου