ΤΟΠΙΚΑ

Σε θετικό έδαφος η απασχόληση στη Μαγνησία

σε-θετικό-έδαφος-η-απασχόληση-στη-μαγν-934860

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την τοπική αγορά εργασίας – Τι δείχνουν τα στοιχεία του «Εργάνη»

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την τοπική αγορά εργασίας που «ατενίζει» το 2023 με μεγαλύτερη αισιοδοξία, όπως καταγράφεται άλλωστε και στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», όπου οι προοπτικές απασχόλησης παραμένουν σε θετικό έδαφος σε σχέση με πέρυσι την ίδια εποχή.

Συνολικά, για το δίμηνο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων έγιναν 5.024 προσλήψεις, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι οι αντίστοιχες προσλήψεις ήταν 3.984, ενώ αναφορικά μόνο με τον Φεβρουάριο στην «Εργάνη» δηλώθηκαν 2.443 προσλήψεις στην ΠΕ Μαγνησίας και 65 στις Σποράδες.

Ο μεγαλύτερος εργοδότης είναι το λιανεμπόριο και η εστίαση και ακολουθούν το χονδρικό εμπόριο, η εκπαίδευση και η βιομηχανία τροφίμων.

Ο κλάδος στον οποίο γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις είναι η πληροφορική, με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 27%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί το 90% των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν στον συγκεκριμένο τομέα εργάζονται ως μισθωτοί με πλήρη απασχόληση.

Ακολουθούν η εστίαση, η βιομηχανία και οι κατασκευές με προοπτικές απασχόλησης 13%, αυξημένες κατά 29% από τον προηγούμενο χρόνο.

Μικρότεροι μισθοί

Ωστόσο, από τα στοιχεία του «Εργάνη» προκύπτουν δύο αρνητικά συμπεράσματα που προβληματίζουν.

Πρώτον καταγράφεται σταδιακή αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των εργαζομένων, κατά μέσο όρο, σε πάνω από 38 ώρες την εβδομάδα. Επίσης το 1/3 των απασχολούμενων αμείβεται με 500 ευρώ και κάτω, το μήνα. Επιπλέον, πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις μερικού χρόνου, ή σε καθεστώς ημιαπασχόλησης στο πλαίσιο προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων, τα οποία δεν συνιστούν μόνιμη και ικανοποιητική λύση στην ανεργία.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος, η πλειονότητα των νέων προσλήψεων αφορούσε αυτή τη φορά προσλήψεις μερικής απασχόλησης που κυμάνθηκαν σε ποσοστό 40,13%, ένα ποσοστό 11,32% αφορά συμβάσεις με το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας, ενώ οι προσλήψεις με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ανέρχονται σε ποσοστό 48,59%.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου