ΤΟΠΙΚΑ

«Αν διπλώσει μήνας, το κοντέρ γράφει χρέη…»

αν-διπλώσει-μήνας-το-κοντέρ-γράφει-χρ-934795

Ο Γολγοθάς επαγγελματιών που λαμβάνουν με «κρύα καρδιά» τα μπιλιετάκια του ΕΦΚΑ

Εχοντας πληρώσει ήδη το πρώτο μπιλιετάκι με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές αυξημένο κατά 10% και έχοντας ήδη παραλάβει την ειδοποίηση για την πληρωμή του επόμενου, οι επαγγελματίες κάνουν «κόμπο» την καρδιά τους και σπεύδουν να πληρώσουν πριν «διπλώσει» μήνας.

Όποιος αφήσει για τον επόμενο μήνα την πληρωμή των ασφαλιστικών του εισφορών και είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ή αυτοαπασχολούμενος, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να έρθει αντιμέτωπος με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% μπορεί σε ποσοστό να μην φαντάζει υψηλή, όμως αριθμητικά αφορά σε ποσά διόλου ευκαταφρόνητα.

Για παράδειγμα οι έμποροι από 220 ευρώ που πλήρωναν τον μήνα για ασφαλιστικές εισφορές στην τελευταία κατηγορία (ούτε λόγος για υψηλότερη) τώρα πληρώνουν 240 ευρώ.

Το πρώτο μπιλιετάκι το πλήρωσαν αρχές Φεβρουαρίου και αφορούσε τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου, αρχές Μαρτίου πλήρωσαν τον Φεβρουάριο κ.ο.κ..

«Όποιος έχει την ατυχία να δυσκολεύεται και σκεφτεί να αφήσει να πληρωθούν οι εισφορές τον επόμενο μήνα κινδυνεύει να βρεθεί χρεωμένος. Συνάδελφοι που το έκαναν ακόμη προσπαθούν να αποπληρώσουν με ρυθμίσεις οφειλές περυσινές», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος.

Το 98% των εμπόρων είναι αξιοσημείωτο ότι δεν μπορεί να πληρώσει παρά μόνο την μικρότερη ασφαλιστική κατηγορία. Οι περισσότεροι προκειμένου να έχουν μία καλύτερη απόδοση στη σύνταξή τους, επιλέγουν να «επενδύσουν» χρήματα σε ιδιωτικά αποταμιευτικά προγράμματα.

Το ίδιο ισχύει και για άλλους κλάδους μικρομεσαίων. Οι ασφαλιστικές εισφορές πάντα αποτελούσαν βραχνά, ειδικά όμως κατά την περίοδο των μνημονίων καταγράφηκε έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Οι μηνιαίες επιβαρύνσεις για μία μικρομεσαία επιχείρηση είναι μεγάλες, για να μπορούμε να αντέξουμε οποιαδήποτε αύξηση, ακόμη και αν είναι 10%. Ο λογαριασμός δεν βγαίνει, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το λειτουργικό κόστος μας έχει αυξηθεί κατά 40% λόγω της ενέργειας», επισημαίνει στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Κώστας Πελεκούδας.

Πως διαμορφώνονται οι συντάξεις

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαμαρτύρονται, διότι όπως λένε οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν δεν είναι ανταποδοτικές. Οι συντάξεις που λαμβάνουν όταν αποχωρούν από την ενεργό δράση είναι «κουρεμένες» κατά πολύ και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα χρήματα που έχουν πληρώσει στον κλάδο της σύνταξης.

Ειδικά μετά τον νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις τους έχουν μειωθεί δραματικά.

Πλέον προκειμένου ο ελεύθερος επαγγελματίας να λάβει σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ μικτά θα πρέπει να ενταχθεί από την 4η ασφαλιστική κατηγορία και πάνω, με την προϋπόθεση να κατέβαλλε μηνιαία εισφορά 363 ευρώ μέχρι και το 2022 ή 397,85 ευρώ τον μήνα, με την αύξηση που ισχύει πλέον από τον Ιανουάριο του 2023.

Στη χαμηλότερη κατηγορία με 15 έτη ασφάλισης η σύνταξη διαμορφώνεται στα 435,51 ευρώ, με 25 έτη ασφάλισης, η σύνταξη ανέρχεται στα 541,17 ευρώ, με 35 έτη ασφάλισης στα 672 ευρώ και με 40 έτη ασφάλισης στο ποσό των 771,5 ευρώ

Στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία με 15 έτη ασφάλισης η σύνταξη διαμορφώνεται στα 452,83 ευρώ, με 25 έτη ασφάλισης στα 571,59 ευρώ, με 35 έτη ασφάλισης στα 728 ευρώ και με 40 έτη ασφάλισης στα 846,5 ευρώ, ενώ στην 3η κατηγορία ο επαγγελματίας με 15 έτη ασφάλισης θα πάρει σύνταξη 482,29 ευρώ, με 25 έτη 623,3 ευρώ, με 35 έτη σύνταξη 822,96 ευρώ και με 40 έτη 974 ευρώ.

Σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ λαμβάνουν μόνο όσοι ασφαλίζονται στην 4η και 5η και 6η κατηγορία πληρώνοντας κάθε μήνα για ασφαλιστικές εισφορές από 373 έως 576 ευρώ, έχοντας συμπληρώσει από 35 έως 40 χρόνια ασφάλισης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου